A keresztény hagyomány szerint húshagyókedd éjszakáján véget ért a farsangi időszak, aznap fogyaszthattunk utoljára húsos ételeket, hamvazószerdától pedig kezdetét vette a húsvétig tartó, 40 napos nagyböjt, a nagyszombati húsvéti vacsoráig a keresztény hit szerint nem ehetünk húst.
A húsimádók embert próbáló időszaka ez, ilyenkor, ha lehet, még inkább kívánják a húsos ételeket, mint bármikor.
Őket segítve egy olyan receptet hoztunk, ami nagyvonalakban emlékeztet a valódi húsos egytálételre, laktató, és nagyon egyszerű. Íme a böjti rakott káposzta savanyú káposztából, hús helyett gombával és lencsével készítve:
Böjti rakott káposzta
Hozzávalók:
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db t. v. paprika
- 1 db paradicsom
- 1 mk. őrölt kömény
- 1 csipet őrölt babérlevél
- 1 ek. őrölt pirospaprika
- 15 dkg lencse
- 25 dkg gomba
- 8 dl zöldségalaplé vagy víz
- 20 dkg rizs
- 4 dl tejföl
- 4 ek. zsiradék
- só
- bors
- tejföl és kenyér a böjti káposzta tálalásához
Elkészítése
- Finomra vágjuk a vöröshagymát, megdinszteljük három evőkanál zsiradékon.
- Rátesszük a nagyon apró kockákra vágott paprikát és paradicsomot, nagy lángon forraljuk, míg zsírjára nem pirul az alap.
- Levesszük a tűzhelyről, elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát. Ekkor hozzáadjuk felaprított gombát, felöntjük az alaplével (vagy vízzel), beleszórjuk a lencsét, ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel, őrölt babérral, és elkezdjük főzni. Ha már félig puha a lencse, beletesszük a rizst is, és takaréklángon puhára pároljuk.
- A savanyú káposztát megkóstoljuk, ha túl savanyúnak érezzük, átmossuk. Kicsit átvágjuk. Egy sütőtálat kikenünk egy evőkanál zsírral, és belerétegezzük a rizses-lencsés gombát meg a káposztát.
- A tetejét megkenjük a tejföllel. 170 fokos sütőbe toljuk, és bő fél óra alatt pirosra sütjük.
- Friss kenyér és tejföl jár mellé.
Ha további böjti életekre is kíváncsi, akkor keresse fel a Mindmegette portálját!