Ennek a népszerű zöldségfélének
közel 97% a víztartalma, ezért a legjobb étel puffadás és vizesedés ellen. Rendszeres fogyasztása tehermentesíti a veséket, gyomrot és a májat,
ezért kiváló méregtelenítő élelmiszer. Vitamintartalma miatt pedig az egész szervezetre frissíti és élénkíti, ezért hatékony módszer a tavaszi fáradtság leküzdésére, ha minél több uborkát eszünk.
Ide tartozik a spenót, mángold, petrezselyem-és zellerzöld, és a különböző salátafélék - jégsaláta, fejes saláta, római saláta, endívia -, melyek azonban nemcsak salátaként fogyaszthatók, de a finom és népszerű zöld smoothie-k egyik fő összetevői is.
Bővelkednek vasban, klorofillban, antioxidánsokban,
ezért a tavaszi megújulás és a fiatalság megőrzésének legjobb módja, ha minél többet fogyasztunk ezekből.
Magas víz-és rosttartalmuknak köszönhetően pedig a székrekedés, vízvisszatartás és puffadás legjobb ellenszerei.
Az eper, áfonya, málna és szederfélék támogatják az immunrendszer működését, és magas folyadéktartalmának köszönhetően segít megszüntetni a "vizesedést",
ezért igazi szuperélelmiszereknek számítanak a tavaszi tisztítókúrákban. Fogyasszuk napi szinten turmixokban, gyümölcssalátában, zabkásában, vagy akár önmagában. Alacsony kalória-és cukortartalmuk miatt pedig még a fogyni vágyók is szinte korlátlan mennyiségben fogyaszthatják.
A fejeskáposzta, kelkáposzta, kínai kel, kelbimbó, karfiol és brokkoli mind
magas víztartalmú zöldségfélék, tele rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal.
Így vízhajtó és detoxikáló hatásuk mellett energiával és hasznos tápanyagokkal látják el a szervezetünket, amire különösen nagy szükségünk van így tél végén, amikor vitaminraktáraink, immunrendszerünk működése, és energiaszintünk a mélypont alá kerül.
Fogyasszunk ezért minél gyakrabban belőlük nyersen, levesként vagy főzelék formájában.
Bár nem ételek, mégis részei lehetnek a tavaszi méregtelenítő étrendnek,
különösen a mentából, csalánlevelekből, vagy citromfűből készült gyógyteák, illetve a zöld tea, melyek köztudottak vízhajtó és méregtelenítő hatással rendelkeznek,
emellett ízük is kellemes, frissítő.
Napi 2-3 csészével érdemes fogyasztani belőlük még a 2-3 liter vízmennyiségen felül, lehetőleg édesítés nélkül, természetes, natúr formában.