A kutatásból készült részletes tanulmány 42 különböző vizsgálat összefoglalóját tartalmazza, amik mind a csak frissen facsart gyümölcsleveknek a testtömegindexre gyakorolt hatását próbálták feltérképezni. Mindezek a vizsgálatok kimutatták, hogy a 11 évesnél fiatalabb gyerekek esetében már a napi egy pohár 100 százalékos gyümölcslé is a testtömegindex növekedését eredményezte. A felnőttek esetében a kutatók ilyen összefüggést nem tudtak kimutatni.
Így tehát megdőlni látszik az a vélekedés, miszerint a csak a gyümölcsöt tartalmazó üdítők egészségesek lennének, legyen szó akár 100 százalékos/bio/öko/kézműves dzsúzokról, vagy akár smoothie-kről.
Ahogy erre a WHO és az Európai Gyermek-gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság Táplálkozástudományi Bizottsága rámutatott, a fizikai gyümölcsökben lévő cukor nem tartozik a szabad cukrok kategóriájába, de az ezekből készült folyékonnyá tett gyümölcslében található cukor már igen, amiből a napi összkalóriabevitel kevesebb mint 5 százalékát ajánlott fogyasztani 2 - 18 éves kor között, 2 éves kor alatt pedig még ennyit sem.
A szabad cukrok fogyasztása pedig, még folyadék formájában is komoly egészségügyi kockázatot jelentenek a gyerekekre nézve mind rövid, mind pedig hosszútávon. Ezek közé a problémák közé tartoznak a fogproblémák, az elhízás, a cukorbetegség, az ízlelőbimbók megbetegedése, és az emésztési probémák.
Forrás: magyarmezőgazdaság.hu