Az agyunkról való gondoskodás ugyanolyan fontos, mint a testünk többi részére való odafigyelés. Az agyunkat nemcsak rengeteg fejtörővel tudjuk fitten tartani, ugyanis az egészséges működéséhez elengedhetetlen, hogy olyan ételeket fogyasszunk amelyek segítik az agyunk működését. Van néhány olyan étel amit ha rendszeresen eszünk akkor csökkenthetjük a demencia kialakulásának kockázatát, sőt valódi változást hoznak létre az agyunkban.
Bogyós gyümölcsök
A bogyós gyümölcsök közül a legjobb agyi táplálékokat az áfonya, a málna és a szeder jelenti, azonban
a demenciára való hajlam csökkentését a szamóca és az eper segíti leginkább.
Az étkezisi szakértő azt mondja, hogy a bogyós gyümölcsökből napi egy maréknyi is hatalmas változásokat okozhat, amelyeket akár müzlivel, joghurttal, de turmixként is fogyaszthatunk.
Hal
A zsíros halakat, mint példásul a lazacot és a tonhalat gyakran emlegetik az agyra gyakorolt erőteljes hatásuk miatt, ugyanis ezek gazdag omega 3 zsírsav források, amelyek elengedhetetlen az agyi működéshez.
Ezek a zsírsavak csökkentik az agyhártyagyulladás kockázatát is.
Egy tanulmány szerint ha minden nap halat eszünk, akkor idős korunkra sokkal egészségesebbek leszünk.
Diófélék
A zsírok, fehérjék és rostok keverékének köszönhetően a diófélék tökéletesen alkalmasak az agy táplálására.
Azonban az adagok mennyiségére oda kell figyelni, hiszen a diófélék magas kalóriatartalmú ételek.
Kutatások kimutatták, hogy a diófélék rendszeres fogyasztása miatt az agyunk idős korunkra sokkal élesebb marad, mint azoknak az embereknek akik életük során nem fogyasztottak megfelelő mennyiségű diófélét.
Forrás: Mirror