Ha ezeket az ételeket esszük, az agyunkkal is jót teszünk

agy, brain, brain scan A memóriavesztés az öregedés igen gyakori velejárója a modern világban
Vágólapra másolva!
Az, hogy mit eszünk nagyban befolyásolja az agyunk egészséges működését. Ezért egy ételszakértő megosztott néhány olyan ételek, amit jót tesz az agyunknak, sőt ezek az ételek még a demencia kockázatát is csökkentik.
Vágólapra másolva!

Az agyunkról való gondoskodás ugyanolyan fontos, mint a testünk többi részére való odafigyelés. Az agyunkat nemcsak rengeteg fejtörővel tudjuk fitten tartani, ugyanis az egészséges működéséhez elengedhetetlen, hogy olyan ételeket fogyasszunk amelyek segítik az agyunk működését. Van néhány olyan étel amit ha rendszeresen eszünk akkor csökkenthetjük a demencia kialakulásának kockázatát, sőt valódi változást hoznak létre az agyunkban.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök közül a legjobb agyi táplálékokat az áfonya, a málna és a szeder jelenti, azonban

 a demenciára való hajlam csökkentését a szamóca és az eper segíti leginkább.

 Az étkezisi szakértő azt mondja, hogy a bogyós gyümölcsökből napi egy maréknyi is hatalmas változásokat okozhat, amelyeket akár müzlivel, joghurttal, de turmixként is fogyaszthatunk.

Kék, áfonya, illusztráció,
Egy maréknyi áfonya elfogyasztása hatalmas és látványos változásokat okozhat az agyunk működésében. 
Fotó: Shutterstock/Bukhta Yurii / Shutterstock/Bukhta Yurii

Hal

A zsíros halakat, mint példásul a lazacot és a tonhalat gyakran emlegetik az agyra gyakorolt erőteljes hatásuk miatt, ugyanis ezek gazdag omega 3 zsírsav források, amelyek elengedhetetlen az agyi működéshez. 

Ezek a zsírsavak csökkentik az agyhártyagyulladás kockázatát is.

Egy tanulmány szerint ha minden nap halat eszünk, akkor idős korunkra sokkal egészségesebbek leszünk.

Diófélék

A zsírok, fehérjék és rostok keverékének köszönhetően a diófélék tökéletesen alkalmasak az agy táplálására. 

Azonban az adagok mennyiségére oda kell figyelni, hiszen a diófélék magas kalóriatartalmú ételek.

 

dió, diófélék
Nagy mennyiségben n fogyasszuk a dióféléket, mivel hatalmas a kalóriatartalmuk, ami árthat az egészségünknek. 
Fotó: Origo

Kutatások kimutatták, hogy a diófélék rendszeres fogyasztása miatt az agyunk idős korunkra sokkal élesebb marad, mint azoknak az embereknek akik életük során nem fogyasztottak megfelelő mennyiségű diófélét.

Forrás: Mirror

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!