Így készül a csülkös körömpörkölt – a hagyományos, magyar konyha rajongóinak kedvence
2024. március 01. 08:38
Olvasási idő: 4 perc
KÖRÖMPÖRKÖLT CSÜLÖKKEL
Vágólapra másolva!
Szinte minden háztartásban legalább havonta felmerül egy-egy tartalmas pörkölt elkészítésének az ötlete, mint hétvégi főfogás. Ezúttal főként a múltszázadi gasztronómia kedvelőinek szeretnénk a kedvükben járni a csülkös körömpörkölt ínycsiklandó receptjével.
A körömpörkölt mellé krumpli és házi savanyúság dukál. Olyan fogás ez, ami után szinte rögtön ledől az ember a kanapéra és jólesik kicsit sziesztázni. A körömpörkölt igazán retró étel, nem véletlenül idézi sokak számára az édes gyerekkor ízeit, hiszen a legjobban a szüleink és nagymamáink készítették ezt a magyaros fogást.
A körömpörkölt már önmagában is tartalmas és laktató fogás, de még különlegesebb lehet, ha egy kis csülköt is teszünk bele.
A sertésköröm ma már nem olyan népszerű alapanyag, mint volt egykoron, de henteseknél, sőt egyes élelmiszerboltok húspultjainál a mai napig beszerezhető. Nem is kell belőle sok, csak pár darab és máris mennyei étel kerülhet a család asztalára.
Íme a recept:
Csülkös körömpörkölt
Hozzávalók:
1 db kisebb csülök
2-3 db sertésköröm
3 db nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
1-2 db babérlevél
őrölt kömény
őrölt pirospaprika
só
bors
zsiradék
Elkészítés:
Pár evőkanálnyi zsiradékon, fedő alatt üvegesre pároljuk a felaprított, sózott vöröshagymát. Ha szükséges, kis vizet is adhatunk hozzá, hogy teljesen megpuhuljon. Amikor visszasült a zsírjára, rászórjuk a zúzott fokhagymát, fél percig pirítjuk kevergetve. Levesszük a tűzről, meghintjük az őrölt pirospaprikával, jól elkeverjük, és adunk hozzá kevés vizet.
Beletesszük a feldarabolt körmöt. Fűszerezzük őrölt köménnyel, pici sóval, borssal, rádobjuk a babérlevelet, és fedő alatt, kis lángon főzzük, közben mindig pótoljuk az elfőtt folyadékot.
Körülbelül háromnegyed óra múlva hozzátesszük a felkockázott csülköt is, belekockázzuk a paradicsomot és a paprikát, adunk hozzá még egy kis vizet, és együtt készre főzzük.
Ha már annyira puha, hogy ki lehet húzni a csontot a körömből, akkor levehetjük a lángról. A babérlevelet kidobjuk. Főtt krumpli vagy friss kenyér és savanyúság illik mellé.