Így készül az igazi fokhagymakrém Gordon Ramsay szerint
![Sliced,Garlic,,Garlic,Clove,,Garlic,Bulb,In,Wicker,Basket,Place](https://cdn.origo.hu/2024/03/7a4c5RkTmFkEKSL8iqMimD3euHy88i3sMXnPhu5Fqz0/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3ZGE0NTA2MGY2MjQzNzliYTVlY2NiN2Y3MjQ2YzVk.webp)
A fokhagyma nélkülözhetetlen a konyhában: csípős, mégis édes, aromás, ami rengeteg étel (húsok, saláták, szószok stb.) ízét dobja fel, teszi még finomabbá, extrává. Tele van értékes tápanyagokkal: rostokat, szelént, mangánt, valamint C- és B6-vitamint tartalmaz, valamint egy allicin nevű vegyületet, ami fantasztikusan jó gyulladáscsökkentő, gyulladásgátló hatású. Nem mindegy azonban, hogyan fogyasztjuk, hogy értékes hatóanyagiból még több hasznosuljon.
Gordon Ramsay YouTube-csatornáján már korábban közzétett egy olyan videót, amelyben megosztotta követőivel az 50 leghasznosabb főzési tanácsát, melyek közül az egyik a fokhagyma aprítására vonatkozik. A mesterszakács a darabolás előtt sót szóra a fokhagymára. Hogy miért? A só megkönnyíti a fokhagyma rostjainak lebomlását, így pedig elkészíthető a lehető legfinomabb fokhagymapép anélkül, hogy valamilyen speciális konyhai eszközt kellene használni.
A sóval megszórt fokhagyma lágyabbá válik (mivel a só kivonja a nedvességet) és könnyebben szeletelhető.
Ahhoz, hogy a már említett allicin, ami a különleges ízt adja, létrejöjjön, a fokhagymában lévő két vegyület, az alliin és az alliináz kölcsönhatása szükséges. Ez a kémiai reakció csak akkor megy végbe, ha a fokhagyma sejtjei megsérülnek, például szeleteléssel.
Minél jobban lebomlik a fokhagyma, annál több allicin termelődik, és annál erősebb lesz a finom fokhagymás íz.
Ha Ramsay javaslata szerint megsózzuk a fokhagymát, ne feledjük ennek megfelelően módosítani a receptet: valószínűleg picivel több fokhagymát kell hozzáadni, mint amennyit a recept ír, vagy csökkenteni kell az ételhez adott só mennyiségét!
Ha további konyhai praktikákra is kíváncsi, keresse fel a Mindmegette oldalát.