Kazahsztán kulturális öröksége éppen annyira sokrétű mint a földrajza, északon Oroszországgal, keleten Kínával, délen pedig Kirgizisztánnal határos. Az ország kultúráját a tradicionális nomád életmód, az iszlám kultúra és a szovjet történelmi korszak hatásai formálták olyanra amilyen. A főváros, Asztana, Kazahsztán ambiciózus törekvéseit és kortárs fejlődését szimbolizálja. A város a futurisztikus látképével, csillogó felhőkarcolóival és avantgárd építészetével ékes bizonyítéka Kazahsztán regionális gazdasági erőművévé válásának. Kazahsztán konyhája pedig az elmúlt években indult nagy fejlődésnek.
A nomád hagyomány még mindig az ország mindennapjainak a része, és a melegségéről és vendégszeretetéről ismert kazah nép büszke az örökségére. Ez tükröződik a szokásaikban és a fejlődő konyhájukban is. A híres Selyemút egy része is az országon át vezet.
A kazah ételek nagy része a nomád hagyományokra épít, fő alapanyagaik a hús, a tészta és a hagyma, azonban folyamatosan fejlődik és modernizálódik, miközben megőrzi az autentikus kazah elemeket.
A probléma az, hogy nagyon kevés ember számára ismerős a Közép-Ázsiai konyha, és benne a kazah konyha.
Meg vagyok győződve arról, hogy a kazah a világ leginkább alulértékelt konyhája
- mondta Kairat Sadvakassov, a kazah turizmus igazgatóságának elnöke.
Kairat szeretné világszerte ismertté tenni a kazah konyhát, ezért a „Neo Nomád konyha” néven, hagyományos ételek modern újraértelmezésável az ország kulináris örökségét kívánják ünnepelni, miközben modern technikákat és egyedi ízeket ölelnek fel. A Neo Nomad szakácsok a helyi alapanyagokból és hagyományokból merítenek ihletet, a klasszikus ételeket modern formában valósítják meg, ezáltal pedig a kazah éttermek és a kazahsztáni gasztronómia is fejlődésnek indult.
Ez bizonyítja az is, hogy a New York Times a közelmúltban felvette Almatit, Kazahsztán legnagyobb városát, a rangos „52 hely, ahova el kell menned 2024-ben” listájára, ahol a kazah nemzeti ételek tárháza várja az utazókat.
A fővárosban található Qazaq Gourmet étterem pedig felkerült az 50 legjobb felfedezendő hely listájára.
A Beshbarmak kazah nyelven "öt ujjat" jelent, mivel a nomádok hagyományosan a kezükkel eszik. Az étel főtt bárány- vagy lóhús tészta ágyon, amit gyakran szeletelt hagymával vagy húslevessel tálalnak.
Általában bárányból vagy marhából készül, amit aromás fűszerekkel, köménnyel, korianderrel és a fokhagymával ízesítenek. Gyakran adnak hozzá sárgarépát, hagymát és szárított gyümölcsöket is tesznek rá.
A Plov a lakodalmak, ünnepségek és családi összejövetelek alapja, ahol a bőséget, a jólétet és a közös étkezés örömeit szimbolizálja.
A manti gombóc egy népszerű utcai étel Kazahsztánban, ami bárány- vagy marhahússal töltött gombóc, amibe kerül még hagyma és fűszerek, majd készre párolják. A gombócokat gyakran egy adag tejföllel vagy fűszeres paradicsom alapú szósszal tálalják, ami csípős kontrasztot ad a gazdag és zamatos töltelékhez.
A saslik a kazahok kedvenc étele, különösen nyáron, amikor a szabadban lehet grillezni. A pácolt bárány-, marha- vagy csirkekockákat nyársra fűzik, majd nyílt lángon grillezzik meg. A pác pedig jellemzően ecet, fűszerek és hagyma keveréke. A saslikot gyakran lapos kenyérrel, grillezett zöldségekkel és csípős joghurtos szósszal tálalják.
A baursak nem más, mint kis sült tésztagolyók, ami a tradicionális kazahsztáni ételek egyik. Ezek a kis édes golyók kívülről ropogósak, belülről pedig puhák és tökéletesen passzolnak a sós főételekhez. A baursakot gyakran teával fogyasztják a főételek mellé.