Tökéletes ebéd hétvégére: így készül a májas-gombás sertéspörkölt
2024. március 15. 08:36
Olvasási idő: 4 perc
A májas-gombás sertéspörkölt finom és laktató étel
Fotó: Vidék íze magazin
Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy a pörkölt az egyik legismertebb magyaros étel, ahány ház, annyi szokás: szinte minden családban máshogy készül. Cikkünkben most egy olyan változatot mutatunk be, amely némiképp eltér az autentikus alaprecepttől, de garantáljuk, hogy nagy sikere lesz.
A májjal és gombával felturbózott pörkölt ütős választás lehet a hétvégére. Ez a fogás főként galuskával működik igazán.
Hiába, hogy sokan idegenkednek a májtól, pedig egy igazi tápanyagbomba, amiből hetente legalább 20-30 dekát kellene fogyasztani.
B-vitaminokban gazdag, nagy mennyiségben tartalmaz folátot, biotint, vasat és magnéziumot.
Íme a recept:
Májas-gombás sertéspörkölt
Hozzávalók:
40 dkg sertéslapocka
35 dkg sertésmáj
30 dkg laskagomba
3 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 t. v. paprika
1 paradicsom
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál őrölt kömény
1 kávéskanál őrölt babérlevél
7 dl zöldségalaplé
2 evőkanál zsír
só
bors
Elkészítése:
Egy lábasban a két evőkanál zsíron megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Hozzátesszük az áttört fokhagymát, egy percig pirítjuk együtt.
Rátesszük a felkockázott paprikát és paradicsomot, addig főzzük, míg jól be nem sűrűsödik a pörköltalapunk.
Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát. Hozzáadjuk a felkockázott lapockát, fehéredésig pirítjuk.
Belerakjuk a csíkokra vágott laskagombát, ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel és babérral, öntünk rá az alapléből, és elkezdjük főzni, közepes lángon. Néha megkeverjük, ha szükséges, öntünk hozzá alaplevet. (Hosszú, de jó sűrű szafttal az igazi.)
Ha már majdnem puha a hús, belerakjuk a felcsíkozott májat is, és együtt készre főzzük. Nokedlit adunk mellé.