A konyha veszélyes üzem - nemcsak az éles tárgyakra és működő gáztűzhelyre kell fokozottan figyelnünk, de az ételek fertőzöttségét is meg kell akadályoznunk, ha nem szeretnénk elrontani a családi vacsorát. A régi asszonyoktól megszoktuk és megtanultuk, hogy mindig mossuk meg a húst az előkészítő folyamat elején, mivel
le kell mosni róla a kórokozókat.
Nemzetközi és hazai szakértők is vizsgálták az utóbbi időben ezt a kérdést és egyöntetűen nyilatkoztak róla. Az USDA Élelmiszerbiztonsági és Felügyeleti Szolgálat szakembere, Meredith Carothers szerint:
A hús mosásával növeljük a fertőzésveszélyt, mert a baktériumok és kórokozók a húsról lefröccsenő vízzel átkerülnek a ruhára és konyhai eszközökre, ami remek táptalaj a szaporodáshoz.
A szakértő azt is hozzátette, hogy elég papírtörlővel felitatni a húslét, mivel azzal nem terjednek cseppfertőzéssel a baktériumok.
A kórokozók nagy része a húsok belsejében tanyáznak, amelyek a külső mosással nem tűnnek el.
Jobb, ha hőkezeljük,
mivel magas hőmérsékleten - legyen az főzés vagy sütés - minden nem kívánatos lakó elpusztul. Ha eléri a belső hőmérséklet a 60-62 fokot, vagy két percig 75 fok körül tartjuk, garantáltan megszabadulunk a baktériumoktól.
A Facebookon kérdezték a Nébih-et a témában, akik egy hosszú posztban válaszolták meg ezt a kérdést. A konyhapult és a mosogató kiváló táptalaja a baktériumtenyészetnek, így a fertőtlenítés egy kulcsfontosságú kérdés - sokszor kerülnek kórházba családok E-coli és szalmonella mérgezéssel. Mindemellett a külön kés és vágódeszka használat is segít a megelőzésben.
Az alábbi pontokat javasolja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal:
A nyers baromfi szakszerű tárolására is felhívták a figyelmet: lehetőleg minél előbb kerüljön 0-4 fok közötti hőmérsékletű hűtőbe, elkülönítve más élelmiszerektől. Az is segítség lehet, ha a húst - amennyiben lehet - az ételünk egyéb alapanyagai után dolgozzuk fel.
Szakértők szerint a hal és a tojás is ilyen kényes. Bár a Covid-19 alatt azt javasolták, hogy minden boltból hazavitt terméket - még a tojást is - öblítsük le, mára inkább azt tanácsolják, hogy ne tegyük. A tojás héján ugyanis természetesen, vagy a feldolgozó iparban mesterségesen kerül rá egy védőréteg, amit ha eltávolítunk, a meszes héj sérülékeny lesz és áteszi magát a baktérium.
A halaknál is hasonló a helyzet, leginkább a tengeri halak esetében nem javasolják a mosást és a bőr, pikkelyek eltávolítását, mivel azok húsa rendkívül érzékeny a hőmérséklet-változásra. és így a hús íze és állaga drasztikusan megváltozhat.