Vörösboros marhapörkölt
Hozzávalók:
- 1 kg marhahús
- 30 dkg vöröshagyma
- 5 ek olaj
- só
- 1 ek pirospaprika
- 1 tk kömény
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db zöldpaprika
- bors
- 1 csip kakukkfű
- 1 csip majoránna
- 1 db paradicsom
- 2 dl vörösbor
Elkészítés:
- A marhahúst megtisztítjuk, szárazra töröljük, és közepes kockákra vágjuk.
- A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, és 5 evőkanál olajon aranysárgára pirítjuk. Ekkor felöntjük kevés vízzel, és újból zsírjára sütjük. Közben megsózzuk.
- A húst a hagymára dobjuk, és erős tűzön fehéredésig sütjük. Mikor kicsit levet engedett, mehet bele a pirospaprika, a kömény és két gerezd zúzott fokhagyma.
- A zöldpaprikát kimagozzuk, apró kockákra vágjuk, és a pörköltbe tesszük. Kevés vizet öntünk hozzá, és megsózzuk. Hagyjuk főni, közben megsózzuk, megborsozzuk. Félidőben megfűszerezzük a kakukkfűvel és majorannával, de épp csak egy csipetnyit adunk hozzá.
- Mikor kb. 1 óra múlva a hús félpuha, hozzáadjuk a felkockázott, meghámozott paradicsomot és a vörösbort is, és barnásra főzzük. A legvégén még egyszer beízesítjük zúzott fokhagymával és köménnyel. Amikor zamatos, fűszeres, barnás és sűrű, az étel elkészült.
- A vörösboros marhapörköltet főtt krumplival vagy nokedlivel, esetleg tarhonyával kínáljuk.
Ha további ínycsiklandó receptekre is kíváncsi, keresse fel a Mindmegette oldalát!