Ha ezzel a fűszerrel készítjük a fasírtot, elkápráztatjuk majd a családot - videó

fasírt
A fasírt jól mutat hidegtálakon, de krumplipürével, petrezselymes burgonyával, sült krumplival, esetleg egy fokhagymás-tejfölös mártogatóssal tálalva is ellenállhatatlan.
Vágólapra másolva!
Ahogy közismert, minden családnak megvan a maga fasírtreceptje, hiszen míg egyesek inkább fokhagymásan, mások paprikásan, megint mások pedig olaszos fűszerezésben kedvelik, ám van egy fűszer, amit ha beledolgozunk a darált húsba, különlegesen finom lesz a végeredmény. Mutatjuk, mi az.
Vágólapra másolva!

A hagyományos fasírt elkészítéséhez tényleg csak pár dologra van szükség. Az ízlésünknek megfelelő darált húst keverjük össze apróra vágott lila hagymával, zúzott fokhagymával, tojással, tejbe vagy vízbe áztatott zsemlével és szórjuk meg sóval, fekete borssal, fűszerpaprikával és kész is. Megbolondíthatjuk őrölt köménnyel, petrezselyemmel, cayenne-i borssal vagy akár egy különleges összetevővel is.

A fasírt készítése során a darált húshoz a só, bors és fűszerpaprika mellett keverjünk egy kicsi őrölt szerecsendiót is. Ezt a pikáns fűszert sokan általában csak a lasagne, pontosabban az ahhoz szükséges besamel elkészítése során használják, de van, aki szerecsendióval dobja fel a klasszikus krumplipürét is.

Nos, ez a diós ízű fűszer remekül működik a fasírtokban is. Vigyázat, nem kell belőle sok, fél kiló darált húsból készült fasírt esetében tényleg elég egy késhegynyi, ugyanis nagy mennyiségben igazán domináns lesz, illetve akár hallucinációt is okozhat!

Fasírt

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 40 dkg darált sertéscomb
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db tojás
  • 2 db szikkadt zsemle
  • őrölt feketebors
  • 2 tk fűszerpaprika
  • szerecsendió
  • zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

Az apróra vágott vöröshagymát ne felejtsük el megpirítani, mielőtt a darált húshoz adjuk!

fasírt
A fasírt jól mutat hidegtálakon, de krumplipürével, petrezselymes burgonyával, sült krumplival, esetleg egy fokhagymás-tejfölös mártogatóssal tálalva is ellenállhatatlan
Fotó: Mindmegette

Elkészítés:

  1. A fasírt elkészítéséhez megdinszteljük olajon az apró kockákra vágott vöröshagymát. Ha egy kicsit kihűlt, hozzáadjuk a darált húshoz, rányomjuk a fokhagymát, majd a tojásokat is ráütjük.
  2. A szikkadt zsemléket tejbe áztatjuk néhány percre, aztán alaposan kifacsarjuk, és ezt is a húshoz adjuk.
  3. Fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával a fasírtalapot, majd alaposan összekeverjük. Használjuk a kezeinket! Ha túl lágy lenne a massza, akkor egy kevés zsemlemorzsát is adhatunk hozzá.
  4. Miután alaposan összekevertük a fasírtmasszát, vizes kézzel pici golyókat formázunk belőle, majd kevés zsemlemorzsában megforgatjuk. Így lesz jó ropogós a külsejük.
  5. Végül nem túl forró olajban, pár perc alatt kisütjük valamennyit. Krumplipürével, petrezselymes burgonyával vagy sült krumplival is tálalhatjuk. Adhatunk hozzá tejfölös-hagymás mártogatóst is.

Ha további finom receptekre is kíváncsi, akkor látogasson el a Mindmegette oldalára!

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről