Megtaláltuk az év legfinomabb epertorta-receptjét, mutatjuk
2024. június 10. 08:33
Olvasási idő: 5 perc
Az eper és a bodzavirág csodálatos párost alkot.
Vágólapra másolva!
A magyar lakosság közismerten nagy torta-rajongó, de külön helyet foglal el szívükben az epres változat, aminek sem ízben, sem látványban nincs párja, ráadásul éppen szezonja van. Minden tortát nagyon szeretünk, de az epreseknek nincs párja, sem az ízüket, sem a látványukat tekintve. A következő darabbal azonban emelhetünk egyet az amúgy is magas lécen, ha a krémet megbolondítjuk egy másik szezonális ízzel, a bodzával.
Az eper és a bodzavirág csodálatos párost alkot, ha szerencsésen alakul az időjárás, akkor épp egyszerre lehet szüretelni ezt a párost. Koranyár üdítő ízei, ha elkészítjük az epertortát, garantáltan nem bánjuk meg!
Bodzakrémes epertorta
Hozzávalók:
A tésztához:
6 db tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt
1 ek keményítő
2 dkg olvasztott vaj
Az epres krémhez:
12,5 dkg eper
4 dkg cukor
3 lap zselatin
7,5 dkg joghurt
6 dkg mascarpone
1/2 db lime
2 dl tejszín
A bodzás krémhez:
3 lap zselatin
10 dkg joghurt
10 dkg mascarpone
2 dl tejszín
0,6 dl bodzaszörp
A tetejére:
20-25 dkg eper
bodzavirág
szamócavirág
tejszínhab
Elkészítése:
A vajas piskótához az egész tojásokat a cukorral legalább öt percig verjük elektromos habverővel, maximális fokozaton. A lisztet összekeverjük a keményítővel, fakanállal egyenletesen eloszlatjuk a tojáshabban. A vajat langyosra olvasztjuk, és hozzádolgozzuk a tésztához. Egy 24 cm átmérőjű kerek forma aljába sütőpapírt szabunk. Beleöntjük a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 20-25 perc alatt megsütjük. Rácsra borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Elkészítjük az epres krémet. Az epret a cukorral egy kis lábasban felfőzzük, és pár percig forraljuk. Botmixerrel pürésítjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. Pár perc múlva kifacsarjuk, és feloldjuk a meleg, cukros eperkrémben. Hagyjuk kicsit hűlni, közben a mascarponét kikeverjük a joghurttal és a lime kifacsart levével. Összedolgozzuk mindezt a zselatinos eperrel. Végül a tejszínből habot verünk, és azt is óvatosan hozzáforgatjuk. Betesszük a hűtőszekrénybe, hogy elkezdjen dermedni.
A megsült piskótát három egyforma lapra vágjuk. Az alsót tálra tesszük, tortagyűrűt állítunk köré. Rákenjük az epres krémet. Ráfektetjük a középső lapot, és visszarakjuk a hűtőszekrénybe, amíg elkészül a bodzás krém.
Beáztatjuk hideg vízbe a zselatinlapokat. A bodzaszörpöt felmelegítjük, és feloldjuk benne a kifacsart lapokat. A joghurtot simára keverjük a mascarponéval, majd összedolgozzuk a zselatinos bodzaszörppel. Betesszük a hűtőszekrénybe dermedni.
Közben habot verünk a tejszínből, és ha már kicsit kezd szilárdulni a bodzás krém, beledolgozzuk a habot. Rákenjük a második tésztalap tetejére. Befedjük a harmadik lappal, és legalább két órán át hideg helyen tároljuk.
Végül tálalás előtt a tetejét megkenjük tejszínhabbal, és kirakjuk friss eperrel, szamóca- és bodzavirággal.