Bár a vasárnapi sültekhez kevésbé passzol a brokkoli, azonban mégis érdemes beiktatni olykor az étrendbe, hiszen tele van hasznos tápanyagokkal.
Mindössze 100 gramm brokkoli fedezi egy felnőtt ember C-vitamin szükségletének 148%-t, B6-vitaminból pedig az ajánlott napi adag 10%-át. Mindemellett magas rost-és alacsony zsírtartalmú,
így nagyszerű köretválasztás, ha szeretnénk megszabadulni néhány kilótól.
Azonban nem mindegy az sem, hogyan főzzük.
Aki például levágja és kidobja a zöldség szárát, mielőtt a forró vízbe rakná, rosszul teszi.
Egy influenszer My Real Food néven tett közzé egy videót a TikTok-on a brokkoli főzésének legegyszerűbb módjáról, melyben szó nincs arról, hogy levágják a szárát. Ehelyett
fejjel lefelé meríti bele a fazéknyi forró vízbe a brokkolit, miközben a szára felfelé néz. A zöldség így pár perc alatt puhára párolódik, és a rózsák könnyedén leválnak a száráról. A gasztrovlogger ezután megfogta a szárat, felaprítota, és olajban, illetve szójaszószban megpirította, így finom köret lett belőle.
Ráadásul kevesen tudják, hogy a növény szára még a rózsáknál is több vasat és C-vitamint tartalmaz, és még spórolhatunk is vele, ha felhasználjuk ezt az értékes alapanyagot.
A követők zseniálisnak nevezték az influenszer ötletét, sőt, volt aki azt írta, hogy végre rajta kívül valaki más is felhasználja a brokkoli szárát. Voltak, akik eddig azt sem tudták, hogy a szár ehető, akadt olyan is, aki még nyersen is szívesen fogyasztja, ugyanis finom, ropogós és édes, hasonló az íze a retekhez.
Sőt, nemcsak a szára, de az azon lévő héj is fogyasztható, különösen, ha a brokkoli még zsenge.
Ha pedig a szárat vékony korongokra vágunk, salátákat, szendvicseket is feldobhatunk vele, csíkozva pedig kiválóan passzol a különféle pirított keleties egytálételekbe, tésztákba, rizses fogásokba, currybe. Ebben az esetben nem árt, ha nem főzzük szét teljesen, hanem kissé roppanós marad. De belefőzhetjük a rózsával együtt krémlevesekbe is, más maradék zöldségekkel együtt pedig kiváló alaplét főzhetünk belőle.