Ön is ezt teszi a brokkolival? Óriásit hibázik, soha többé ne tegye!

Vágólapra másolva!
A legtöbb ember a borkkoli szárát nem használja fel, egyszerűen levágja és kidobja, még mielőtt megpárolná a zöldséget. De belegondoltunk már, hogy ezzel pont a brokkoli legértékesebb része megy pocsékba?
Vágólapra másolva!

Bár a vasárnapi sültekhez kevésbé passzol a brokkoli, azonban mégis érdemes beiktatni olykor az étrendbe, hiszen tele van hasznos tápanyagokkal. 

Mindössze 100 gramm brokkoli fedezi egy felnőtt ember C-vitamin szükségletének 148%-t, B6-vitaminból pedig az ajánlott napi adag 10%-át. Mindemellett magas rost-és alacsony zsírtartalmú,

 így nagyszerű köretválasztás, ha szeretnénk megszabadulni néhány kilótól.

friss, brokkoli, fa, vágódeszka, tál, illusztráció
 
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2021 SNeG17/Shutterstock.  No use without permission. / Shutterstock/Copyright (c) 2021 SNeG17/Shutterstock.  No use without permission.

Azonban nem mindegy az sem, hogyan főzzük. 

Aki például levágja és kidobja a zöldség szárát, mielőtt a forró vízbe rakná, rosszul teszi.

Egy influenszer My Real Food néven tett közzé egy videót a TikTok-on a brokkoli főzésének legegyszerűbb módjáról, melyben szó nincs arról, hogy levágják a szárát. Ehelyett 

fejjel lefelé meríti bele a fazéknyi forró vízbe a brokkolit, miközben a szára felfelé néz. A zöldség így pár perc alatt puhára párolódik, és a rózsák könnyedén leválnak a száráról.  A gasztrovlogger ezután megfogta a szárat, felaprítota, és olajban, illetve szójaszószban megpirította, így finom köret lett belőle.

Ráadásul kevesen tudják, hogy a növény szára még a rózsáknál is több vasat és C-vitamint tartalmaz, és még spórolhatunk is vele, ha felhasználjuk ezt az értékes alapanyagot. 

@myrealfood_uk Did you know about this life hack for cooking broccoli? And don’t let the trunk go to waste👀🥦 #broccoli #lifehack #cookinghack #kitchentips #broccolilover #healthyeating #myrealfood ♬ original sound - 44audi0s

A követők zseniálisnak nevezték az influenszer ötletét, sőt, volt aki azt írta, hogy végre rajta kívül valaki más is felhasználja a brokkoli szárát. Voltak, akik eddig azt sem tudták, hogy a szár ehető, akadt olyan is, aki még nyersen is szívesen fogyasztja, ugyanis finom, ropogós és édes, hasonló az íze a retekhez.

Sőt, nemcsak a szára, de az azon lévő héj is fogyasztható, különösen, ha a brokkoli még zsenge.

Ha pedig a szárat vékony korongokra vágunk, salátákat, szendvicseket is feldobhatunk vele, csíkozva pedig kiválóan passzol a különféle pirított keleties egytálételekbe, tésztákba, rizses fogásokba, currybe. Ebben az esetben nem árt, ha nem főzzük szét teljesen, hanem kissé roppanós marad. De belefőzhetjük a rózsával együtt krémlevesekbe is, más maradék zöldségekkel együtt pedig kiváló alaplét főzhetünk belőle.

Forrás: Mirror

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!