A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

5 étel, ami segíti az agyműködést

Vágólapra másolva!
Az agy teljesítményének növelését egészen könnyű módszerekkel is segíthetjük, ugyanis ha ezeket az ételeket beépítjük az étrendünkbe, akkor sokat javulhat a memória valamint a kognitív funkciók is.
Vágólapra másolva!

Úgy tartja a mondás, hogy azok vagyunk, amit megeszünk, a helyes táplálkozás pedig kulcsszerepet játszik a mentális és fizikai egészségünkben egyaránt. Valójában egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend, amely néhány kifejezetten agytámogató ételt is tartalmaz, a memória, a koncentráció és a fókusz megőrzéséhez is hozzájárulhat - írja a Mirror.

Dió

dió
Fotó: Unplash

A dió általában a természet egyik legsokoldalúbb tápláléka, mivel kiváló fehérje- és egészséges zsírforrás. Az UCLA kutatói szerint a nagyobb mennyiségű diófogyasztás jobb kognitív teszteredményekhez vezet. Ezenkívül van egy másik egészségügyi előnyük is, ugyanis rengeteg alfa-linolénsav (ALA) nevű omega-3 zsírsav található bennük.

Tanulmányok kimutatták, hogy a sok ALA-t és más omega-3 zsírsavat tartalmazó diéták valóban összefüggésbe hozhatóak a vérnyomás csökkenésével és az artériák tisztább állapotával, így kiváló választás a szív és az agy egészségének megőrzésére.

Tea és kávé

kávé, Cappuccino, tejhab
Képünk llusztráció. Fotó: AFP

Ha Ön egyike annak a több millió embernek, akik reggel egy csésze teával vagy kávéval kezdik a napjukat, akkor nagy eséllyel már rövid távon is érzékelhető a megnövekedett koncentrációs képesség. A kutatók azonban arra is rájöttek, hogy a koffeintartalmú italoknak hosszabb távú hatása is lehet.

A The Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmányban a magasabb koffeint fogyasztó résztvevők jobb eredményeket értek el a mentális funkciók tesztjein. Ezenkívül a John Hopkins Egyetem tanulmánya a koffeinfogyasztás és az új emlékek bevésődése közötti összefüggésre is rávilágított, a kísérlet résztvevői ugyanis jobb rövid távú memóriával rendelkeztek, mint a placebót szedők.

Áfonya

áfonya, áfonya turmix, áfonyás muffin, gyümölcs, bogyó,
Képünk illusztráció.
Fotó: Denis Bringard / Biosgarden / Biosphoto via AFP / 

Az áfonya egy népszerű gyümölcs, amely egészséges lendületet ad az agynak. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuk miatt gyakran kifejezetten egészséges gyümölcsként hirdetik, a Tufts Egyetemen végzett tanulmányok arra is utaltak, hogy hatásosak lehetnek a rövid távú memóriavesztés javításában vagy annak késleltetésében.

A jótékony hatás a flavonoidokból, az áfonyában található természetes anyagból származik, amelynek köszönhető az élénk színe is. A Harvard Brigham  Női Kórházában végzett tanulmány azt is megállapította, hogy azok a nők, akik hetente kétszer vagy többször fogyasztottak áfonyát és epret, akár két és fél évvel is késleltették az általános memóriaromlásukat.

Paradicsom

paradicsom, kvíz
Képünk illusztráció. Fotó: pixabay.com

Egy másik potenciális agyerősítő a mediterrán diéta, ezen belül is paradicsom van a legjobb hatással. Az ízletes gyümölcs likopin nevű vegyületet tartalmaz, amiről az állatkísérletek kimutatták, hogy védelmet nyújthat az olyan betegségek kialakulásával szemben, mint a demencia. A kísérletek ígéretes eredményei ellenére azonban az emberi eredmények jelenleg kevésbé meggyőzőek – de nincs ok aggodalomra, még mindig rengeteg egészségügyi előnye van. Gyulladáscsökkentő hatása ugyanis az agyban és a központi idegrendszerben is érvényesül.

Tökmag

tökmag
Képünk illusztráció. Fotó: Unplash

Ha nassolásról van szó, sokunknak nem jut eszébe azonnal egy marék tökmag után nyúlni, de ha mégis ezt tesszük, akkor nagyban hozzájárulhatunk agyunk egészségéhez. A tökmag cinkben gazdag, ami a memória és a kognitív képességek javításához szükséges ásványi anyag.

A tökmag magnéziumot, B-vitaminokat és még triptofánt is tartalmaz, ami a szerotonin vagyis a jó közérzetet biztosító hormon előfutára. Ez azt jelenti, hogy potenciálisan hozzájárulhat a hangulatunk és az agyi teljesítőképességünk javulásához.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!