Fagyirecept: hogyan készíthetünk otthon egyszerűen és gyorsan álom finom jeges desszertet?

Vágólapra másolva!
Berobbant a nyár és ezzel együtt a kánikula, és a jéghideg édességek szezonja is, amikor lépten-nyomon fagyit nyaló, vagy kanalazó emberekbe botlunk. Azt azonban talán még kevesen tudják, hogy mára már akár a hűvössé varázsolt otthonainkban, szeretteink körében is remek fagyikat készíthetünk, a jobbnál-jobb fagyi recept ajánlatokat felkutatva. Az Origo most bemutat néhány ilyen könnyedén és gyorsan összedobható jéghideg krémes finomságot, de eláruljuk azt is, hogy milyen különlegességek lepték el a fagyipiacot, mely ízek a magyarok kedvencei, és hogy végül mi lett az idei év fagylaltja.
Vágólapra másolva!

Habár a nyár első hónapja, a június úgy tűnik, hogy hűvösebbre és csapadékosabbra sikeredik a vártnál, előbb-utóbb beköszönt az igazi kánikula, és ezzel a strand-és a fagyiszezon is. Ahogy az emberek a lehűlésre és barnulásra áhítozva elárasztják a népszerűbb tavak (így a Balaton és Velence) strandjait, úgy kerül első sok családban egy-egy jól bevált fagyi recept is. 

fagyi recept
Fagyirecept: A kép csak illusztráció
Fotó: unsplash

Ez a fagyirecept az internet kedvence: lehetetlen elrontani - házi fagyi gép nélkül 

A legendás séf, Mary Berry, megalkotta a gombócos fagylalt legtökéletesebb receptjét, majd annak elkészítését olyannyira egyszerűvé tette, hogy még a legügyetlenebb háziasszonyoknak, a konyhában legkevésbé jártasaknak sem törhet bele a bicskája, és amit lehetetlen elrontani. Sőt, ami a legjobb hír, hogy semmiféle különleges fagyi gép nem kell hozzá, simán elkészíthető- méghozzá akár cukrász minőségben is - a legalapvetőbb háztartási gépekkel. Mary ötlete nem volt új keletű, a BBC Good Food-on talált egyik receptet alakította csupán át. A receptje 6 - 8 fő számára elegendő, és elkészítése mindössze 20-30 percet vesz igénybe (de persze nem árt, ha éjszakára a mélyhűtőben pihenhet, mielőtt bekanalazzuk). 

Hozzávalók:

  • 284 ml magas zsírtartalmú habtejszín
  • 500 g  vanília pudingpor
  • 100 g porcukor
  • 100 ml rum
  • 1 evőkanál rum aroma
  • 170 g fagyasztott bogyós gyümölcs (vagy ugyan ennyi szárított)

Elkészítés Mary Berry módra:

A tejszínt egy nagy tálban verjük habbá, majd óvatosan forgassuk bele a vaníliás pudingport. Körülbelül másfél órát hagyjuk pihenni a masszát a hűtőben, amíg az edény szélén elkezd megdermedni a krém. A cukrot tegyük egy serpenyőbe, adjuk hozzá a rumot és lassan, alacsony lángon kezdjük el hevíteni, amíg a cukor teljesen elolvad. Az olvadt sziruphoz adjuk hozzá a gyümölcsöket és főzzük annyi ideig, amíg meg nem puhulnak. A kész gyümölcsös masszát tegyük egy tálba, hagyjuk kihűlni és adjuk hozzá az egy evőkanálnyi rum aromát. A hűtőből kivett habot verjük fel újra és forgassuk bele a szintén kihűlt gyümölcsös szirupot. Öntsük a kész alapot egy nagyobb, nagyjából 1,2 literes tálba, fedjük le és hagyjuk a fagyasztóban egy egész éjszakát, hogy minél jobban megdermedjen a fagyink. Nem muszáj másnap felhasználni - azonos hőmérsékleten akár 1 hónapig is eláll a fagyasztóban. 

Tálalhatjuk magában, sütemény mellé, nehezebb ebéd után desszertként.

fagyi recept
 Fagyirecept: Fagylalt készítés otthon
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2020 Pressmaster/Shutterstock.  No use without permission. / Shutterstock/Copyright (c) 2020 Pressmaster/Shutterstock.  No use without permission.

5 perces házi fagyirecept turmixgéppel vagy akár csak vízzel

A konyhában előszeretettel szorgoskodóknak köszönhetően ma már akár egy egyszerű turmixgéppel, vagy akár bármiféle gép felhasználása nélkül is olyan fagyi készíthető, ami után mind a tíz ujjunkat megnyaljuk (és nem azért, mert megolvadt a desszert). Turmixgéppel főleg különféle gyümölcs fagyi recept ötletekkel által eddig elő. Ehhez nem kell mást tenni, mint a gyümölcsöket a turmixgépbe bepakolni, összeturmixolni, majd ezt így betéve a mélyhűtőbe, már csak arra kell picit többet várni, hogy az fagyivá hűljön. 

Ha semmiféle háztartási géppel nem rendelkezünk, a víz is elegendő "fagyi gép" lehet: készíthetünk például túró fagyit. Ehhez nem kell más, mint tej, tejszín, kristálycukor, és vaníliás cukor. Ezeket fel kell forralni, majd hozzá kell adni a tehéntúrót, majd a kreálmányunk a mélyhűtőben fagyivá változik. 

Újdonságok és különlegességek a hazai fagyipiacon

Meghökkentő kreációkkal kísérletezik a fagyi piacon és a gasztronómiában egy fiatal balatoni fagylaltmester. Sajtos-tejfölös lángos fagyijával komoly közönségsikert aratott Pálfi Attila, a balatonmáriafürdői Vitorlás fagyizó tulajdonosa. A fagylalt készítés legzseniálisabb cukrásza még volt olyan merész, és húsból is készített fagyit, az idei szezon legbizarabb "jeges édessége" a hekkfagyi lehet, ami a sült hal mellett gyümölcscukrot, sót és mustárt is tartalmaz. A balatoni vállalkozó azt mondja, a különleges fagyik rengeteg embert vonzanak az üzletébe. A sajtos-tejfölös lángos fagyiját imádják a vendégek, sokan kifejezetten ezekért az ízekért keresik fel a déli parti üzletet.

A magyar fagyi toplistáján az alábbi ízek szerepelnek:

  • csokoládé
  • vanília
  • eper
  • citrom
  • málna

Az Év Fagylaltjai

A Magyar Cukrász Ipartestület idén is megrendezte az Év Fagylaltja versenyt. Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen kilencven fagylaltot neveztek, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylaltjaival együtt összesen 130-féle fagylaltot lehetett megkóstolni. A különféle kategóriák között szerepelt a kézműves, a mindenmentes és újdonságként a sárgabarack kategória is. A kézműves fagylaltok kategóriájában a győztes a Tökmag sorbet piros bogyós gyümölcsökkel lett, a mindenmentes kategóriában a Sárgabarack lime maracuja lett, és a sárgabarack kategóriában pedig a Mámoros marillen lett. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről