Foci-Eb: német ételek, amiket érdemes megkóstolnunk két meccs között

étel, Német, nemzetiségi, különlegesség, nemzeti étel, illusztráció
Düsseldorf specialitása a mustáros sült.
Fotó: Fotó: Pixabay/ Rierosa222
Vágólapra másolva!
Akinek van szerencséje ellátogatni a következő napokban Németországba a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokságra, annak feltétlenül érdemes kipróbálnia az eb meccsek előtt, vagy után a helyi gasztronómia különlegességeit is, hiszen az eb meccsek helyszínei által kínált, német ételspecialitások messze földön híresek. Németország ugyanis meglehetősen sokszínű ország, gazdag és jelentős kulináris örökséggel. mutatjuk, hogy a foci EB mely városaiban milyen tipikus német ételek közül melyik német étel az, amit nem érdemes kihagynunk.
Vágólapra másolva!

Milyen ételeket kóstoljunk meg a foci eb alatt Németországban? 

Berlin - Currywurst

A sokak által csak a berlini gasztronómia megtestesítőjeként emlegetett fogás alapját egy-egy kettőbe szelt párolt és sült sertéskolbász adja, a legtöbb esetben curry ízesítésű ketchuppal a tetején. Általában zsemle, vagy sült krumpli mellé eszik, és ha hihetünk a pletykáknak, akkor az autentikus német ételek az idei Európa-bajnokság egyik legizgalmasabb kulináris slágerének ígérkeznek.

étel, Német, nemzetiségi, különlegesség, nemzeti étel, illusztráció
Ha Berlin, akkor Currywurst!
Fotó: Photo by Felix Hörhager/picture alliance via Getty Images / Photo by Felix Hörhager/picture alliance via Getty Images

Dortmund – Pfefferpotthast

Bár nehezen kiejthető, de szemet gyönyörködtető látvány ez a vesztfáliai pörkölt, amelyet sokan a régió ételstílusának a szimbólumának tartanak. Az ínycsiklandó fogás marhahússal, hagymával készítik, és kenyérrel, vagy krumplival tálalják majd az EB 2024 során.

Hamburg – Labskaus

Hamburg kikötővárosa dicső tengeri történelemmel rendelkezik, melynek részeként a Labskaus már évszázadok óta töretlen népszerűségnek örvend, hiszen elsősorban a hosszú tengeri átkelések során készítették. A pácolt hering, a tükörtojás, a burgonya, a cékla és a kukorica gazdag kombinációja nem mindennapi élményt ígér: egyre több előkelő étterem is kezdi felfedezni magának a különleges fogást.

Frankfurt - Grüne Soße

Tudjuk, hogy nyár van, ezért a legtöbben a könnyű ételekhez ragaszkodnánk, ezért az EB alkalmából érdemes a szokásos Frankfurter Würstchen helyett ajóval frissebb Grüne Soße-t kipróbálnunk. Ez a népszerű fogás tejfölből és hét friss fűszernövényből – köztük sóskából, metélőhagymából és barnetből – áll és rendkívül ízletes. Általában burgonyával és főtt tojással kínálják.

étel, Német, nemzetiségi, különlegesség, nemzeti étel, illusztráció
A Grüne Soße tejfölből és hét friss fűszernövényből – köztük sóskából, metélőhagymából és barnetből – áll és rendkívül ízletes.
Fotó: Pixabay / Pixabay

München – Schweinshaxe

Ha Münchenben járunk, egyszerűen muszáj megkóstolnunk a Schweinshaxe-t, az ínycsiklandozó bajor sülthúst, amelyet úgy készítenek, hogy a végeredmény a kívül repedező bőr, belül az omlós hús lesz. Kihagyhatatlan.

Lepizig - Eierschecke

Lipcse gasztronómiai különlegessége az eddigiekkel ellentétben nem egy sós fogás, hanem egy jellegzetes torta, melynek középső rétege túró, a teteje pedig vaníliás puding. Előkelő megjelenését a lisztből, cukorból, tojásból és tejszínből készült máznak köszönheti.

étel, Német, nemzetiségi, különlegesség, nemzeti étel, illusztráció
Eierschecke - a lipcsei gasztronómiai különlegessége
Fotó: Forrás: Wikipedia / Forrás: Wikipedia

Düsseldorf - Senfrostbraten

Düsseldorf specialitása a mustáros sült, amely valójában egy különleges mustárhéjjal készült steak. A kiadós húsételt - a német ételspecialitások koronázatlan királyát - a helyiek Atbier sörrel, egy korsó rézszínű Rajna-vidéki főzéssel ajánlják.

Stuttgart – Maultaschen

Végül, de nem utolsó sorban, jöjjenek Stuggart és Németország egyik legfőbb szimbólumai, a nagy tésztagombócok, füstölt hússal, spenóttal, hagymával, darált hússal töltve, fűszernövényekkel és fűszerekkel ízesítve. A legenda szerint ezt az ínycsiklandó fogást eredetileg azok a szerzetesek találták ki, akik el akarták rejteni a húst a nagyböjt idején, a többi már történelem.

étel, Német, nemzetiségi, különlegesség, nemzeti étel, illusztráció
Foci eb: német ételek, amelyeket eredetileg azok a szerzetesek találták ki, akik el akarták rejteni a húst a nagyböjt idején.
Fotó: Pixabay / Pixabay



 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről