A sokak által csak a berlini gasztronómia megtestesítőjeként emlegetett fogás alapját egy-egy kettőbe szelt párolt és sült sertéskolbász adja, a legtöbb esetben curry ízesítésű ketchuppal a tetején. Általában zsemle, vagy sült krumpli mellé eszik, és ha hihetünk a pletykáknak, akkor az autentikus német ételek az idei Európa-bajnokság egyik legizgalmasabb kulináris slágerének ígérkeznek.
Bár nehezen kiejthető, de szemet gyönyörködtető látvány ez a vesztfáliai pörkölt, amelyet sokan a régió ételstílusának a szimbólumának tartanak. Az ínycsiklandó fogás marhahússal, hagymával készítik, és kenyérrel, vagy krumplival tálalják majd az EB 2024 során.
Hamburg kikötővárosa dicső tengeri történelemmel rendelkezik, melynek részeként a Labskaus már évszázadok óta töretlen népszerűségnek örvend, hiszen elsősorban a hosszú tengeri átkelések során készítették. A pácolt hering, a tükörtojás, a burgonya, a cékla és a kukorica gazdag kombinációja nem mindennapi élményt ígér: egyre több előkelő étterem is kezdi felfedezni magának a különleges fogást.
Tudjuk, hogy nyár van, ezért a legtöbben a könnyű ételekhez ragaszkodnánk, ezért az EB alkalmából érdemes a szokásos Frankfurter Würstchen helyett ajóval frissebb Grüne Soße-t kipróbálnunk. Ez a népszerű fogás tejfölből és hét friss fűszernövényből – köztük sóskából, metélőhagymából és barnetből – áll és rendkívül ízletes. Általában burgonyával és főtt tojással kínálják.
Ha Münchenben járunk, egyszerűen muszáj megkóstolnunk a Schweinshaxe-t, az ínycsiklandozó bajor sülthúst, amelyet úgy készítenek, hogy a végeredmény a kívül repedező bőr, belül az omlós hús lesz. Kihagyhatatlan.
Lipcse gasztronómiai különlegessége az eddigiekkel ellentétben nem egy sós fogás, hanem egy jellegzetes torta, melynek középső rétege túró, a teteje pedig vaníliás puding. Előkelő megjelenését a lisztből, cukorból, tojásból és tejszínből készült máznak köszönheti.
Düsseldorf specialitása a mustáros sült, amely valójában egy különleges mustárhéjjal készült steak. A kiadós húsételt - a német ételspecialitások koronázatlan királyát - a helyiek Atbier sörrel, egy korsó rézszínű Rajna-vidéki főzéssel ajánlják.
Végül, de nem utolsó sorban, jöjjenek Stuggart és Németország egyik legfőbb szimbólumai, a nagy tésztagombócok, füstölt hússal, spenóttal, hagymával, darált hússal töltve, fűszernövényekkel és fűszerekkel ízesítve. A legenda szerint ezt az ínycsiklandó fogást eredetileg azok a szerzetesek találták ki, akik el akarták rejteni a húst a nagyböjt idején, a többi már történelem.