A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ha rendszeresen szed gyógyszert, ezeket feltétlenül tudnia kell az ételekről, amiket eszik

Vágólapra másolva!
Gyógyszerészek kimutatták, hogy vannak bizonyos gyümölcsök, zöldségek, és italok, amelyeket fogyasztva bizonyos gyógyszerek nem fejtik ki az elvárható hatásaikat. Ezért nagyon fontos, hogy aki rendszeresen szed gyógyszert, figyeljen oda, hogy mit eszik.
Vágólapra másolva!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy érdemes megkérdezni a kezelőorvosunkat, gyógyszerészünket arról, hogy azok az ételek, amiket rendszeresen eszünk, milyen hatással lehetnek a vényköteles gyógyszer, amit felírtak számunkra. Kiderült ugyanis, hogy 

bizonyos ételek fogyasztása lenullázhatja némely gyógyszerek hatását. 

A fentiekkel szoros összefüggésben az is kiderült, hogy egy maroknyi gyakran fogyasztott gyümölcs, zöldség, rágcsálnivaló és ital befolyásolhatja a gyógyszerek felszívódását vagy metabolizálódását a szervezetben.

"Ez az információ megtalálható abban a csomagban, amelyet akkor kap az ember, amikor átveszi a receptjét a gyógyszertárban, de elveszhet a sok írásos információ között"

 - magyarázta Bethanne Brown, a Cincinnati Egyetem James L. Winkle Gyógyszerészeti Főiskolájának gyógyszerészprofesszora.

Az idősebb felnőttek esetében különösen fontos, hogy tisztában legyenek a lehetséges élelmiszer-gyógyszer kölcsönhatásokkal. A 65 éves és ennél idősebb amerikaiak 42 százaléka naponta öt vagy több gyógyszert szed, közel 20 százalékuk 10-et, és akár még ennél is többet, ami jelentősen bonyolítja a helyzetet, amikor arra kell emlékezni, hogyan kell bevenni az egyes gyógyszereket. Sőt, azt is tudni kellene, hogy bizonyos esetekben egy adott élelmiszer fogyasztása csökkentheti egy adott gyógyszer hatékonyságát. Egyes esetekben pedig bizonyos kombináció akár súlyos mellékhatásokat is kiválthat! Ezért annyira fontos, hogy mindig kérdezzük meg orvosunkat vagy gyógyszerészünket, arról hogy vannak-e olyan élelmiszerek, amelyek kölcsönhatásba léphetnek az általunk szedett gyógyszerekkel.

Segítségképpen mutatunk néhány gyakran használt gyógyszer és étel / ital párosítást, amik kiolthatják a tabletták hatékonyságát!

A kép csak illusztráció
Fotó: unsplash

Tejtermékek és néhány antibiotikum

A tetraciklin osztályba tartozó antibiotikumok a tejtermékekben, a tejben, sajtban és joghurtban található kalcium gátolhatja a gyógyszer felszívódását. 

Leveles zöldségek és a véralvadásgátlók

A legismertebb élelmiszer-gyógyszer kölcsönhatások közé tartozik a véralvadásgátló és a K-vitamint tartalmazó élelmiszerek, például brokkoli, káposzta, kelkáposzta, spenót, mángold, tengeri moszat és más leveles zöldségek. "Ezek a zöldségek gátolhatják a gyógyszer véralvadás megállítására vagy megelőzésére irányuló képességét".

Pácolt húsok, szója, egyéb tiramintartalmú élelmiszerek, valamint MAOI-k (Monoamin-oxidáz gátlók)

Az antidepresszánsok egy régebbi osztálya, a monoamino-oxidáz-gátlók veszélyes kölcsönhatásba léphetnek a magas tiramin-aminosavtartalmú élelmiszerekkel, amely magas vérnyomást okozhat. Nem ajánlott étel ebben az esetben a füstölt és pácolt húsok, az érlelt sajtok a savanyított vagy erjesztett ételek, a vörösbor, egyes csapolt sörök, és szójatermékek. 

Grapefruit és koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek

A grapefruit vagy grapefruitlé fogyasztása gátolhat egy olyan enzimet, amely a sztatinok metabolizációjához szükséges. Ennek eredményeként "a gyógyszer a vérben marad és felhalmozódik, növelve a mellékhatások, például az izomfájdalom kockázatát". A sztatinok közül az atorvasztatin, a lovasztatin és a szimvasztatin a legproblémásabbak a grapefruitlé szempontjából.  

Banán és más káliumban gazdag élelmiszerek, valamint ACE-gátlók

Ha a vérnyomáscsökkentő ACE-gátlókat káliumban gazdag ételekkel, például banánnal, avokádóval, paradicsommal vagy aszalt sárgabarackkal együtt szedjük, akkor a szervezetében magas káliumszint alakulhat ki, ami potenciálisan veszélyes szívritmuszavarokhoz vezethet. 

A kép csak illusztráció
Fotó: unsplash

Magas rosttartalmú élelmiszerek és levothyroxin, digoxin

A szójaliszt, a dió és más, magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a pajzsmirigy-alulműködésére szedett gyógyszer hatékonyságát. ssolnivalók fogyasztása előtt vagy után vesszük be. 

 

Forrás: aarp.org 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!