Ezért ne dobjuk ki a hagyma héját

hagyma, hagymák
Fotó: Pixabay
Vágólapra másolva!
Sokan mindenféle gondolkodás nélkül automatikusan kidobják a megmaradt ételt, ami hatalmas pazarlás, azonban egy influenszernek az a küldetése, hogy mindezen változtasson. A mostani videójában elárult egy egyszerű trükköt, amivel elkerülhetjük, hogy a hagyma héja is a kukába landoljon.
Vágólapra másolva!

A Business Waste szerint évente elképesztő sok, összesen 9,5 millió tonna élelmiszert dobnak ki az emberek több milliárd forint értékben.

Carleigh Bodrug élelmiszerbloggernek elege lett mindebből, és azt tűzte ki célul,  hogy még a nem szokványos élelmiszerekből is a lehető legtöbbet megmentse. Az Instagram-celeb, akit a @plantyou néven találunk a közösségi médiában, elárulta, miképp hasznosítsuk a hagyma- és fokhagymahéjunkat miközben egy teljesen új szintre emeljük a főzést – írja a Mirror.

Hagyd abba a fokhagyma- és hagymahéjak kidobását

 – szólította fel ötmillió követőjét. Először Carleigh fogta az általa összegyűjtött héjakat, és megmosta őket ecetes víz keverékében. Ezután sütőtálcára fektette a héjakat és a legalacsonyabb hőmérsékleten néhány órán át sütötte őket.

A nő ahelyett, hogy konkrét főzési időt javasolna azt tanácsolta a követőinek, hogy figyeljék a héjakat, amíg ropogósra nem sülnek és teljesen ki nem száradnak. Így folytatta:

Ha kellően ropogósra sült, utána turmixold össze, és máris megvan a saját hagymás, fokhagymás fűszered.

A hagymaport számos receptben felhasználhatjuk és arra is alkalmas, hogy a friss hagymát helyettesítse, emellett pedig nem igényel hámozást vagy aprítást, ellentétben a friss zöldségekkel. Fokhagymával kombinálva pedig még ízesebbé válik.

Carleigh követői alig várták, hogy maguk is kipróbálják a hagymafűszer készítést. Egy ember ezt írta:

Micsoda jó ötlet! A zöldségmaradványaimat egy zacskóba helyezem a fagyasztóba, amihez folyamatosan hozzáteszem  az újabbakat, aztán ha megtelik, főzök húslevest. Annyira ízletes.

Egy másik hozzátette: "Most pont van egy zacskó hagymahéjam, hogy megcsináljam", míg valaki más azt javasolta:

Kipróbáltam, és olyan volt az íze, mint a levegő, adjon hozzá egy kis sót és a hagyma/fokhagyma egyéb részeit, hogy ízesebbé váljon

hagyma, hagymák
Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Ha pedig a hagyma esetében a tárolásról van szó, akkor sokan szenvednek azzal, hogy megpenészedik azonban erre is van egy kitűnő módszer, hogy akár fél évig is friss maradjon a népszerű zöldség. Korábbi cikkünkben elolvashatja, hogy milyen módszerrel érdemes tárolni a hagymát.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről