Eszébe jutna bárkinek is zöldhagymával ízesíteni a kávéját? Nem hangzik valami szokványosan, és őszintén szólva, gusztusosan sem. A Scallion latte névre keresztelt bizarr kávéköltemény azonban bőven tartalmazza ezt a különleges zöldséget. Az ötlet feltehetőleg Kínából ered, ám az utóbbi időben világszerte egyre több barista készíti el, és teszi közzé TikTok-on a róla készült videót, ami nagy port kavart az interneten az utóbbi időben.
A TikTok-on @goldenbrown.coffee néven ismert férfi szintén elkészítette a furcsa kávét, és élőben dokumentálta is annak minden mozzanatát:
Kezdje azzal, hogy felaprítja az újhagymát, a zöld részével együtt. Aztán készítsen egy jeges kávét a megszokott módon tejjel, jégkockákkal és némi frissen főzött espressoval. Ezután díszítsük gazdagon az apróra szeletelt zöldhagymával"
- sorolta az elkészítés lépéseit, majd megrázta a kész italt, ami egy szokványos jeges kávéra emlékezetett, leszámítva a benne úszkáló zöld darabkákat. Ezután vette a bátorságot, és meg is kóstolta. Nemes egyszerűségggel borzalmasnak nevezte, és közölte, hogy senkinek nem ajánlja.
A posztot elárasztották a kommentek, mindenki próbált rálicitálni az eredeti receptre más, furcsábbnál furcsább összetevőkkel.
Mit szólnátok egy kis darabolt paradicsomhoz és avokádókrémhez?"
- írta az egyikük.
Egy másik felhasználó szerint pedig kiválóan illene bele egy kis tajin fűszerkeverék, ami egy chilis-citrusos ízvilágú ételízesítő, illetve chaat masala, ami egyszerre édes és savanykás ízű a benne lévő szárított mangónak köszönhetően.
Egy harmadik hozzászóló a kevésbé extra, de annál egészségesebb vajas kávét említette, ami nálunk is egyre elterjedtebb, különösen a ketogén diéta követőinek körében.
Abban mindannyian egyetértettek, hogy napjainkban egyre furcsábbak a kávék, már ami az összetevőiket illeti.
Kínában például készítenek egy
szójaszószos ízvilágú kávét, amit még bébipolippal is ízesítenek. Egy xiameni kávézó tulajdonosa pedig marhahúsgolyókat mártogatott tejes teába.
Azonban nem Kína a szokatlan kávék kizárólagos hazája, egy korábbi cikkünkben például a világnak szinte minden tájáról gyűjtöttünk össze olyan kávékat, amik felettébb érdekes összetevőkből állnak. Finnországban például egy darabka sajttal fogyasztják, az olaszoknál olívaolajjal szokás dúsítani, míg a portugálok nagy kedvence a mazagran, ami a limonádé és a kávé ötvözete, hogy a cibetmacska ürülékéből készült kávéról már ne is beszéljünk.