Így lesz kiadós és laktató fogás a hagyományos töltött karalábé

töltött karalábé
A töltött karalábé remekül illik minden tavaszi diétába, ráadásul nagyon finom.
Vágólapra másolva!
Ahogyan mindannyian tudjuk, a töltött karalábé akkor lesz igazán finom, ha friss, zsenge zöldségekből készül, a boltok polcai pedig szerencsére éppen roskadoznak tőlük. Természetesen még kell néhány fortély a tökéletes végeredményhez, mutatjuk.
Vágólapra másolva!

Bár ez az étel önmagában is nagyon finom ebédre vagy vacsorára, ám ha kiadósabb fogást szeretnénk belőle, akkor készítsünk mellé galuskát is. 

Töltött karalábé

Hozzávalók:

  • 3 karalábé plusz pár zsenge levél
  • 45 dkg darált hús
  • 10 dkg főtt rizs
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 csipet őrölt babérlevél
  • 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
  • 5 dl zöldségalaplé
  • 1 evőkanál zsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 kis csokor petrezselyem zöldje
  • bors
töltött karalábé
A töltött karalábé remekül illik minden tavaszi diétába, ráadásul nagyon finom.
Fotó: Vidék íze

Elkészítés:

  1. Egy evőkanál zsíron üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát az áttört fokhagymával. Keverőtálba tesszük a darált húst. Hozzáadjuk a főtt rizst, a párolt hagymákat, az egész tojást, ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel, babérral, pirospaprikával. Jó alaposan összekeverjük.
  2. Meghámozzuk a karalábékat, kivájjuk a belsejüket. Megtöltjük a zöldségeket a húsos töltelékkel. Ha kimaradna belőle, akkor abból gombócot formázunk.
  3. Egy lábasba rakjuk a kivájt, felaprított karalábérészeket, hozzáadunk pár zsenge levelet is. Rátesszük a megtöltött karalábékat (és a gombócot, ha az is van). Ráöntjük az alaplevet, és annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje a zöldségeket. Fedőt teszünk az edényre, és addig főzzük, míg meg nem puhul minden.
  4. Óvatosan kiemeljük a töltelékeket. A lisztet csomómentesre keverjük egy kevés hideg vízben, hozzáforgatjuk a tejfölt. A lábasban maradt mártást botmixerrel pürésítjük. Hozzáöntjük a tejfölös habarást, beleszórjuk az összevágott petrezselyem zöldjét, és jól kiforraljuk. 
  5. Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk és borsozzuk. Visszatesszük a mártásba a töltelékeket. Önmagában is finom, de kiadósabb, ha ehhez is adunk galuskát.

Ha további ínycsiklandó receptekre és konyhai fortélyokra is kíváncsi, akkor keresse fel a Mindmegette oldalát!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről