Így lesz kiadós és laktató fogás a hagyományos töltött karalábé
2024. június 03. 08:53
Olvasási idő: 4 perc
A töltött karalábé remekül illik minden tavaszi diétába, ráadásul nagyon finom.
Vágólapra másolva!
Ahogyan mindannyian tudjuk, a töltött karalábé akkor lesz igazán finom, ha friss, zsenge zöldségekből készül, a boltok polcai pedig szerencsére éppen roskadoznak tőlük. Természetesen még kell néhány fortély a tökéletes végeredményhez, mutatjuk.
Bár ez az étel önmagában is nagyon finom ebédre vagy vacsorára, ám ha kiadósabb fogást szeretnénk belőle, akkor készítsünk mellé galuskát is.
Töltött karalábé
Hozzávalók:
3 karalábé plusz pár zsenge levél
45 dkg darált hús
10 dkg főtt rizs
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
1 kávéskanál őrölt kömény
1 csipet őrölt babérlevél
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
5 dl zöldségalaplé
1 evőkanál zsír
2 evőkanál liszt
2 dl tejföl
1 kis csokor petrezselyem zöldje
só
bors
Elkészítés:
Egy evőkanál zsíron üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát az áttört fokhagymával. Keverőtálba tesszük a darált húst. Hozzáadjuk a főtt rizst, a párolt hagymákat, az egész tojást, ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel, babérral, pirospaprikával. Jó alaposan összekeverjük.
Meghámozzuk a karalábékat, kivájjuk a belsejüket. Megtöltjük a zöldségeket a húsos töltelékkel. Ha kimaradna belőle, akkor abból gombócot formázunk.
Egy lábasba rakjuk a kivájt, felaprított karalábérészeket, hozzáadunk pár zsenge levelet is. Rátesszük a megtöltött karalábékat (és a gombócot, ha az is van). Ráöntjük az alaplevet, és annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje a zöldségeket. Fedőt teszünk az edényre, és addig főzzük, míg meg nem puhul minden.
Óvatosan kiemeljük a töltelékeket. A lisztet csomómentesre keverjük egy kevés hideg vízben, hozzáforgatjuk a tejfölt. A lábasban maradt mártást botmixerrel pürésítjük. Hozzáöntjük a tejfölös habarást, beleszórjuk az összevágott petrezselyem zöldjét, és jól kiforraljuk.
Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk és borsozzuk. Visszatesszük a mártásba a töltelékeket. Önmagában is finom, de kiadósabb, ha ehhez is adunk galuskát.
Ha további ínycsiklandó receptekre és konyhai fortélyokra is kíváncsi, akkor keresse fel a Mindmegette oldalát!
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!