Tizenkettedjére kapja meg ingyenes balatoni gasztroiránytűjét az olvasó az idén 48 éves Magyar Konyha magazintól.
A szerkesztőség idén is „körbe ette” a tavat, aminek eredménye 300 tipp és 50 vadonatúj hely.
A kiadvány továbbra sem étteremkalauz, sokkal inkább kulináris útikönyv, mely az éttermi kategóriák mindegyikéből fogalmaz meg ajánlásokat.
Mutat kultúrbisztrót, halsütödét, retro-ikonokat, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, kockásabroszos kisvendéglőket, fine dining éttermeket, borászatokat, hogy ki-ki megtalálja a kedvére valót.
A jó iránytű fontos, mert, ha rosszul választunk, visszasírjuk a gasztrokádárizmust azt pedig nem szeretnénk
– fogalmazott Vinkó József, a magazin főszerkesztője.
Elmondta, hogy a kínálat az elmúlt 12 évet tekintve letisztultabb lett, átütő újdonságokról, hangzatos nyitásokról azonban nem tud beszámolni, van viszont elmozdulás a fine dining irányába, amit mutat, hogy nagy nevek – például Csillag Richard vagy Mede Ádám – jelentek meg a Balaton körül séfként, illetve tanácsadó séfként.
Jó hír, hogy vigyázó szemüket a Michelin ellenőrei is a Balatonra vetik, idén 16 helyet tartottak a Balaton mellett ajánlásra méltónak.
Aki viszont az egyszerűbb, netán a komfortételekre szavaz, a velünk élő klasszikusokat továbbra is megtalálja a part mentén.
A kínálat lángos, hekk, nápolyi pizza, francia, olasz, mediterrán, mexikói ízek, tengeri herkentyűk, BBQ, hamburger, de egy jó hagyományőrző fonyódi halászlevet, mint a petyek, továbbra sem találni. Sajnálatos tény ugyanakkor, hogy a munkaerőhiány nem változott pozitív értelemben, általánosságban pedig elmondható, hogy az árak budapesti szinten mozognak.
A Magyar Konyha július-augusztusi számát, a Balatoni Gasztrokalauzzal kiegészülve keresse az újságárusoknál!