A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Itt a tökéletesen ropogós, sütőben sült krumpli titka: innentől ön sem csinálja majd másképp

Vágólapra másolva!
Egy Marzia nevű influenszer felfedte a tökéletes, ropogós, pirosra sült burgonya titkát. Jó hír, hogy semmiféle extra összetevő nem kell hozzá. Próbáljuk ki már most hétvégén ezt a nagyszerű köretet és emeljük vele új szintre a vasárnapi sülteket.
Vágólapra másolva!

A fiatal élelmiszerszakértő influenszer - akit az interneten Little Spice Jar néven ismernek - megosztott egy remek burgonyasütési módszert, amit ha egyszer kipróbálunk, soha többé nem csináljuk másképp.

Plusz érv mellette, hogy semmilyen különleges hozzávalót nem igényel, szóval érdemes kipróbálni akár még ma. 

Az első és legfontosabb dolog, hogy 

válasszuk ki a megfelelő fajta burgonyát. Érdemes olyat keresni, aminek magasabb a keményítőtartalma, mert ezek igazán ropogósra sülnek a sütőben.

 Marcia a Russet Burbank fajtát ajánlja.

@littlespicejar Elevate your potato game with these extra crispy roasted potatoes! 🥔✨ Perfectly golden and irresistibly crunchy - the ultimate crispy goodness! 😍🔥 Full recipe linked in my profile and on littlespicejar.com. Search the web for “little spice jar roasted potatoes” Shout out to seriouseats for the baking soda tip! #crispypotato #crispypotatoes #roastedpotatoes #roastedpotato #sundayroast #potatotiktok #potatoes #extracrispy #bakedpotato ♬ vlog, chill out, calm daily life(1370843) - SUNNY HOOD STUDIO

A második lépés, hogy még mielőtt a sütőbe tennénk, főzzük meg a burgonyát forrásban lévő vízben, amelyhez némi szódabikarbónát kell adni, ez ugyanis repedéseket hoz létre a krumpli felszínén, amelyek sütés közben megbarnulnak. A szódabikarbóna filléres alapanyag, bármelyik kisboltban vagy szupermarketben könnyedén hozzájuthatunk.

Marzia emellett azt javasolja, hogy használjunk kacsazsírt vagy ghee-t, azaz tisztított vajat a hagyományos vaj helyett,

 ennek ugyanis magasabb az égési pontja. Ez lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig hevítsük anélkül, hogy megégne. Márpedig a burgonyát minél tovább sütjük, annál ropogósabb lesz, így ez egy elengedhetetlenül fontos lépés. Az ízélmény fokozása érdekben Marcia némi fokhagymás vajat is ad a krumplihoz, miután az elkészült, azonban ez opcionális.

sült, burgonya, illusztráció,
Close up of roasted potatoes seasoned with a mixture of aromatics
Fotó: Shutterstock/zi3000 / Shutterstock/zi3000

Egy jó érv a ghee-ben való sütés mellett, hogy a kacsa-és a libazsírhoz leginkább télen, karácsony környékén tudunk könnyedén hozzájutni, nyári időszakban azonban már nehezebben beszerezhető, és drágább is. 

A ghee ráadásul vegetáriánusok számára is megfelelő. Bár tejtermékről van szó, laktózérzékenyek is fogyaszthatják, ugyanis speciális eljárásokon megy keresztül,

 az ayurvédikus konyha meghatározó alapanyaga. Fontos összetevője a tejzsír, és általában tehén- vagy bivalytejből készített vaj az alapja, amelyből forralással távolítják el a tejfehérjét és a tejcukrot. Szintén mellette szól, hogy sokkal tovább eláll ezáltal, mint a normál vaj.

Azonban más módon is süthetünk ropogós sült burgonyát a sütőben. Egy Laura Ford nemű dietetikus például a fokhagymás olívaolajra esküszik, ha pedig nem sütőben, hanem serpenyőben készül, keverjünk az olajba egy evőkanál ecetet, így a krumpli finomabb, ropogósabb lesz, mivel az ecet miatt nem távoznak el a belőle a pektinek sütés közben, és úszni sem fog a felesleges olajban. Ennél a módszernél is érdemes előfőzni a burgonyát sütés előtt.

Gordon Ramsey sztárszakács szerint pedig búzadarával kell beszórni az előfőzött krumplit, mielőtt a kizsírozott tepsiben megsütnénk, amitől ellenállhatatlanul ropogós lesz a végeredmény.

Forrás: Mirror

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!