Világrekord született Debrecenben, hatalmas rántottát sütöttek – fotók, videók

A rántotta elkészítéséhez rengeteg ember munkája szükséges
Fotó: Czinege Melinda
Vágólapra másolva!
Világrekord született Debrecenben. 75 ezer tojásból mintegy 4,4 tonna rántottát sütöttek a Kossuth téren.
Vágólapra másolva!

Már kora reggel elkezdődött a klasszikus tojásrántotta készítése pénteken Debrecen főterén, a Kossuth téren. A Nagytemplom árnyékában közel 75 ezer tojást használtak fel a délelőtt folyamán a világrekord felállításához, az izgalmakat a Rádió1 hallgatói is követhették, ugyanis Balázsék kitelepültek a helyszínre, hogy élőben közvetítsék a történéseket - írja a Haon.

Ekkora adag rántotta még sehol nem készült
Ekkora adag rántotta még sehol nem készült
Forrás: Czinege Melinda

75 ezer darab tojásból készült rántotta

Már reggel 6 óra előtt a helyszínen voltak a Haon újságírói, ahol csaknem 70-en serénykedtek azon, mihamarabb elkészüljön az első legalább száz adag tojásrántotta, ugyanis több debreceni szerette volna elsőként megízlelni a klasszikus ételt. Nem sokkal 6 óra után már kész is volt az elő néhány kiló klasszikus tojásrántotta. 

Tavaly, a Zamat Fesztiválon volt hasonló rekordkísérlet, amikor a világ legnagyobb rántott szeletét készítette el a debreceni Tranzit Csoport kényelmi élelmiszereket gyártó cége, azonban még azt is bőven felülmúlta a mai rántottasütés.

Rekordadag rántotta készül Debrecenben. Fotó: Czinege Melinda

Pataki Zsolt séf a Haon érdeklődésére elmondta, klasszikus rántottát készítettek, tehát sót és borsot, valamint olajat használtak fel. Kifejtette, hogy ekkora méretben teljesen máshogy viselkedik a tojás, nagyobb mennyiségű olajat kell hozzáadniuk, hogy ne tapadjon le az étel, formaleválasztó sprayt alkalmaznak, de ez mind természetes alapú. 

Rengetegen vagyunk a csapatban, de kell is ennyi szorgos kéz. Mondhatjuk, hogy valamennyivel több mint fejenként ezer tojás sütése jut egy emberre 

– fogalmazott mosollyal az arcán Pataki Zsolt. Hozzátette, a főpróbán ezer tojást készítettek el 30 perc alatt egy pulton, Debrecenben pedig 15 asztal van, ami értelemszerűen fél óránként 15 ezer tojást jelent, és a terv az volt, hogy 3 óra alatt el is készül minden idők legnagyobb mennyiségű tojásrántottája.

Pataki Zsolt séf avatta be a Haont a kulisszatitkokba
Pataki Zsolt séf avatta be a Haont a kulisszatitkokba. Forrás: Czinege Melinda

Pásztor Norbert termelési és fejlesztési igazgató A Haon kérdésére részletezte, L-es tojásokat használnak fel a világrekord-kísérlet során, így a 75 ezer tojásból, egy több mint 3,5 tonnás rántotta készül a reggeli órákban Debrecenben. Elmondta, az ötlet onnan jött, hogy korábban már Kolumbiában felállították a világrekordot 58 ezer tojásból, de az nem egy klasszikus recept volt, mert a tojások mellé használtak tejet, vajat, illetve egyéb kiegészítőket. Nagyjából az elkészült mennyiségnek a 70 százaléka volt csak tojás. 

Elmondta, hogy azért terveztek 75 ezer tojással, mivel csak tisztán tojásból kívánták megcsinálni a város reggelijét, klasszikus házi recept alapján. Ehhez először is el kellett készíteniük azt a 3 méter széles és 22 méter hosszú speciális sütőberendezést, melyben a 75 ezer tojás néhány óra leforgása alatt elkészíthető. 

Az élelmiszer-biztonsági szempontok messzemenő szem előtt tartásával hajnalban törtük fel a 75 ezer tojást, mégpedig egy olyan hűtött térben, ahol garantált a minőség megőrzése. A másik nagy kihívás a sütés során a tojások megfelelő maghőre történő kezelése, illetve a megfelelő maghőn tartása

– nyomatékosította. Hozzáfűzte, körülbelül 80 fokon készül a rántotta.

Horváth Sándorné Ibolya az elsők között kóstolhatta meg a rántottát
Horváth Sándorné Ibolya az elsők között kóstolhatta meg a rántottát. Forrás: Czinege Melinda

Nagyon jól tették a szervezők, hogy időben elkezdték sütni a tojásokat, ugyanis már fél 7 előtt megérkeztek az első éhes szájak, fiatalok, nyugdíjasok és gyerekek is egyaránt a főtérre mentek, hogy megkóstolják az ízletes klasszikus rántottát. Mindenki arcán elégedettséget láttunk, Horváth Sándorné Ibolya elmondta, napok óta azon izgult, ott legyen az elsők között, akik megkóstolják a város rántottáját. 

Nagyon finom, olyan, mintha otthon készítettem volna, igazán elégedett vagyok és boldog, hogy részese lehetek ennek a pillanatnak

 – árulta el. 

Sikerült rekordot állítani

Néhány perccel délelőtt 10 óra előtt bejelentették, sikerült a rekordkísérlet, Magyarországon ekkora mennyiségű tojásból, egy helyszínen, egy délelőtt alatt – ekkora mennyiségű rántottát még soha senki nem csinált.

Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnöke a Haonnak elmondta, ehhez egy speciális konyhatechnológia megoldás kellett, kihangsúlyozta: tiszteletét, elismerését fejezi ki azon élelmiszeripari mérnökök felé, akik ebben a nyári melegben, a Kossuth téren megpróbálták az ellenőrzött, minőségbiztosított, és a Nébih által is elvárt körülményeket biztosítani ahhoz, hogy a jelenlévők közül mindenki boldogan és egészségesen fogyassza el az elkészült tojásrántotta reggelit Debrecenben. 

A legfontosabb a rekordnak a jellemző paraméterei. Összesen 75 ezer darab tojást használtak fel a tojásrántotta elkészítéséhez, miután gépi úton feltörték a tojásokat – 3900 liter vegyes tojáslevet állítottak elő, amelyet aztán hűtőkamionban négy darab egy köbméteres ballonban hoztak ki a helyszínre, onnan szivattyúkkal juttatták el 15 munkahelyre (asztalra).

– Egy „munkahelyen”, egy sütési ciklus 5 percig tartott, ezalatt az idő alatt 5 liter tojásléből készült el körülbelül 5,2-5,3 kilogrammnyi rántotta. Ha minden összevetünk, akkor azt lehet mondani, hogy óránként pontosan 1 tonna tojásrántottát sütöttek, az összes mennyiséget figyelembe véve, akkor kijelenthetjük: 4,4 tonna rántotta készült pénteken délelőtt Debrecenben – mondta.

Az elnök rámutatott, erre még valóban nem volt példa Magyarországon, gratulál mindenkinek, akik ezt a nagy kihívást megvalósították. – A különböző rekordokat, különböző adatbázisok, eltérő szempontok szerint tartják nyilván. Feltehető, hogy ilyen körülmények között, ezzel a konyhatechnológiával valószínűleg a világon még senki nem csinált 75 ezer tojásból, egy város népének tojásrántottát. Ebben az értelemben beszélhetünk világrekordról – tudatta kérdésünkre Sebestyén István.

Aki azt hiszi, hogy a rántotta elronthatatlan, nagyot téved – állítja a Mindmegette. A neves hazai portál számba vette, milyen hibákat nem szabad elkövetni a készítéskor, és mi a tökéletes rántotta titka. Júniusban több világrekord is született: például több mint kétmilliárd forintnyi összeget fizettek egy Lamborghiniért és elkelt a világ legdrágább tehene is. Májusban pedig arról írtunk, hogy új Guinness-rekord született: egy szempillantás alatt rakja ki a Rubik-kockát egy japán robot - videó.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről