Veszélyes lehet a felmelegedett vizes palackból inni

Vágólapra másolva!
Ebben a nagy melegben talán még többször iszunk palackozott vizet, és az is előfordul, hogy időközben felmelegszik. Egy szakértő szerint azonban érdemes vigyázni a felmelegedett vizes palackkal, ugyanis árthat az egészségünknek.
Vágólapra másolva!

Ha a palackozott víz magas hőmérsékletnek van kitéve – legyen szó arról, hogy az autóban hagyjuk, vagy éppen az ablak mellett tároljuk –, a víz minősége jelentős aggodalomra adhat okot. A „meleg” palackozott víz olyan egészségügyi kockázatokat rejthet magában, amelyekről sokan nem is tudnak – írja a Mirror.

Sarah Lawson, a Storage Box Shop élelmiszer-biztonsági szakértője figyelmeztetett:

Ne igyon olyan palackozott vizet, amelyet a napon vagy forró helyen, például egy autóban hagytak. A hő hatására ugyanis káros vegyszerek oldódhatnak ki a műanyagból a vízbe. A hidratáltság megőrzése fontos, de a melegben hagyott víz ivása egyáltalán nem biztonságos. A palackozott vizet mindig tartsa hidegen, hogy megóvja egészségét.

palackos víz
Képünk illusztráció. Fotó: Unplash

Amikor a palackozott víz felmelegszik, a műanyagból vegyszerek kerülhetnek a vízbe. Ezek a vegyszerek, mint például a BPA, károsak lehetnek, ha bejutnak a szervezetbe, ugyanis rosszullétet, és egészségügyi problémákat is okozhat.

Ha meleg palackozott vizet iszik a következőket tapasztalhatja:

  • Hányingert érezhet, vagy gyomorfájdalmat.
  • Fejfájást okozhatnak.
  • Egy másik tünet a szédülés.
  • Egyes vegyszerek pedig  összezavarhatják a hormonháztartást, és idővel súlyosabb egészségügyi problémákat is okozhatnak.

Egyszerű tippek, hogy mindezt elkerülje:

  • A palackozott vizet mindig hűvös helyen tárolja. Ne hagyja közvetlen napfénynél.
  • Ha úton van, a palackozott vizet tartsa jégakkukkal ellátott hűtőtáskában.
  • Mielőtt palackozott vizet inna, ellenőrizze, hogy meleg-e. Ha igen, jobb, ha vesz egy újat.

A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy naponta körülbelül 2 liter vizet kell legalább meginnunk ahhoz, hogy hidratáltak maradjunk. Ez a gyakran hangoztatott tanács azonban nem igazán veszi figyelembe azt a folyadékmennyiséget, amelyet az ételeinkből is nyerhetünk – némelyikük azonban igazán segít a hidratálásban.

A legtöbb hidratáló gyümölcs és zöldség a víztartalom alapján

Uborka - 96 százalékos víztartalom

Saláta - 96 százalék

Paradicsom - 95 százalék

Spenót - 93 százalék

Görögdinnye - 92 százalék

Gomba - 92 százalék

Eper - 91 százalék

Dinnye - 91 százalék

Brokkoli - 91 százalék

Őszibarack - 89 százalék

Narancs - 88 százalék

Szőlő - 81 százalék

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!