Kiderült az igazság a zöldségekről, amiket elvileg mosás nélkül lehet enni

Vágólapra másolva!
Hányást és hasmenést okozó, erősen fertőző kórokozót találtak több szupermarket előmosott zöldségében Angliában. A tudósok különböző szupermarketekből szereztek be elvileg előmosott, illetve fagyasztott zöldségeket, és azt tapasztalták, hogy a azoknak a 17%-a volt fertőzött. A parazita, amelyet a zöldségekben találtak, megegyezik azzal, amely májusban 100 ember megbetegedését okozta.
Vágólapra másolva!

A vizsgálat során a szakemberek több csomag, elvileg fogyasztásra kész zöldségben találtak parazitát. A kutatócsoport nem hozta nyilvánosságra, hogy mely szupermarketekből származtak az érintett termékek, de, ahogy fogalmaznak a számok valószínűleg minden áruházra érvényesek, és hogy az előmosott, úgy a fogyasztott zöldségekkel is óvatosanak kell lenni.

A mediterrán étrend nagyrészt diófélékre, magvakra, gyümölcsökre, zöldségekre, teljes kiőrlésű gabonafélékre és hüvelyesekre épül, elsődleges zsírforrásként pedig az olívaolajra
A mediterrán étrend nagyrészt diófélékre, magvakra, gyümölcsökre, zöldségekre, teljes kiőrlésű gabonafélékre és hüvelyesekre épül, elsődleges zsírforrásként pedig az olívaolajra
Fotó: Anna Pelzer

Az egyetemi szakértők 36 csomag előremosott zöldséget vizsgáltak meg, amelyeket négy canterbury-i szupermarketben vettek meg - írja a Mirror

Az eredmények azt mutatták, hogy a minták közül 12 nem felelt meg az előírt feltételeknek.

Az előmosott és fogyasztott zöldségeket jellemzően alaposabban megtisztítják klóros fertőtlenítőszerrel, ezek a leírás szerint legalábbis, azonnal fogyaszthatóak, tisztítás nélkül.

Tanulmányunk hozzájárulhat a Cryptosporidium fertőzés megelőzésére szolgáló jobb stratégiák kidolgozásához. A további vizsgálatok a szennyeződés pontos helyének nyomon követésére és annak kezelésére összpontosíthatnak 

– mondta az egyik szakértő.

Ahogy korábban megírtuk, egy kaliforniai nő vacsorára lazacot szeretett volna enni, ám amikor meglátta a szupermarketben vásárolt halat, valószínűleg egy időre elment a kedve a haltól: a lazacban ugyanis nyüzsögtek az áttetsző, kicsiny paraziták. Ha ugyanis a halat nem tárolják megfelelően, vagy rosszul készítik el, az eberek válhatnak a kis férgek következő „otthonává".

Ahogy azt is megírtuk, hogy az élelmiszerbiztonságért felelős hatóságok hangsúlyozták a vadhús megfelelő elkészítésének fontosságát, miután hat ember megbetegedett egy medvehúsban talált parazitától, amelyet egy dél-dakotai családi összejövetelen szolgáltak fel.

A vadon élő állatok elhullott tetemeket elfogyasztva kaphatják meg a húsevőgalandférget (Trichinella spiralis), amelynek lárvája az állatok izomzatába betokozódva juthat az emberi szervezetbe.

Ramelow visits Fleisch- und Wurstwaren Schmalkalden GmbH
Képünk illusztráció!
Fotó: MARTIN SCHUTT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Azoknak a személyeknek, akik vadhúst esznek, tisztában kell lenniük azzal, hogy a megfelelő főzési idő mennyire fontos.

Két éve egy 29 éves minnesotai férfi kétszer került kórházba lázzal, izomfájdalmakkal, valamint a szeme körüli duzzanattal és egyéb rendellenességekkel. Az általa fogyasztott - fekete medvéből származó húsminta pozitív lett ugyanerre a féregre. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről