Hűsítő nyári desszert, amit csak pár perc elkészíteni

Vágólapra másolva!
Lenyűgözően finom nyári desszerttel rukkolt elő a napokban egy Benjamina Ebuehi nevű influencer: a jól ismert rizspudingot némi eperrel és tejszínnel ötvözte, ezzel megalkotott egy tökéletes, hűsítő nyári finomságot. Készítsük el mi is, hogy bezsebeljük vele családunk és barátaink elismerését.
Vágólapra másolva!

Egy igazán finom, krémes rizspuding bármelyik évszakban ideális desszert, 

eperrel és tejszínnel azonban igazi nyári hétvégi nassolnivaló, ami hihetetlenül jól esik a napsütötte teraszunkon elfogyasztva, hiszen olyan, akár egy frissítő gyümölcsfagyi. 

 

Szuper finom epres rizspuding, epresrizspuding
Fotó: Shutterstock/Kolpakova Svetlana

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 g rizs
  • 150 g vaj
  • 40g porcukor (+ 2 kanállal az eprek tetejére)
  • 900 ml tej
    csipetnyi só
  • 120 ml zsíros tejszín
  • 150g eper
  • 2 ek citromlé
  • Fél tk vaníliakivonat
    Elkészítés:
  1. A rizst, a vajat és a cukrot egy serpenyőbe öntjük, és addig keverjük, míg a vaj meg nem olvad, és befedi a rizsszemeket.
  2. Keverjük hozzá a tejet és a csipetnyi sót, és főzzük lassú tűzön 45-50 percig, míg a folyadék nagy része elpárolog. Kevergessük folyamatosan, hogy a rizs ne ragadjon le az edény aljára.
  3. Ezután keverjük hozzá a tejszínt és fedjük le, majd tálalás előtt tegyük hűtőszekrénybe.
  4. Közben tisztítsuk meg az epret, és vágjuk apró darabokra a háromnegyedét.Keverjük össze két evőkanál cukorral, citromlével és vaníliakivonattal, majd főzzük össze3-4 percig, hogy pépes állaga legyen Ezután tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
  5. Tisztítsuk meg a maradék eperszemeket és vágjuk félbe A rizspudingot kanalazzuk tálkákba, és díszítsük az eperpasztával, némi tejszínhabbal és félbevágott eperszemekkel. Jó étvágyat.

A rizspuding azonban nemcsak eperrel, de más gyümölcsökkel is kiválóan variálható: próbáljuk ki banánnal és áfonyával, esetleg mazsolával, fahéjjal, mézzel, magvakkal, csokiöntettel, vagy a nagyi lekvárjával, garantáltan nem fogunk csalódni. Feldobhatjuk egzotikus trópusi gyümölcsökkel, például mangóval, ananásszal vagy passiógyümölccsel is, így megszólalásig hasonló lesz a thai konyhában népszerű változatra. Ha esetleg diétázunk, a cukrot helyettesíthetjük természetes édesítőszerekkel, amilyen például az eritrit, a nyírfacukor vagy a stevia, ha pedig nem fogyasztunk tehéntejet, akkor sem kell lemondanunk róla: kókusz-mandula-vagy zabtejjel készítve is ugyanolyan finom.

Forrás: TheGuardian

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!