Hűsítő nyári desszert, amit csak pár perc elkészíteni
2024. július 07. 06:40
Olvasási idő: 4 perc
Vágólapra másolva!
Lenyűgözően finom nyári desszerttel rukkolt elő a napokban egy Benjamina Ebuehi nevű influencer: a jól ismert rizspudingot némi eperrel és tejszínnel ötvözte, ezzel megalkotott egy tökéletes, hűsítő nyári finomságot. Készítsük el mi is, hogy bezsebeljük vele családunk és barátaink elismerését.
Egy igazán finom, krémes rizspuding bármelyik évszakban ideális desszert,
eperrel és tejszínnel azonban igazi nyári hétvégi nassolnivaló, ami hihetetlenül jól esik a napsütötte teraszunkon elfogyasztva, hiszen olyan, akár egy frissítő gyümölcsfagyi.
A rizst, a vajat és a cukrot egy serpenyőbe öntjük, és addig keverjük, míg a vaj meg nem olvad, és befedi a rizsszemeket.
Keverjük hozzá a tejet és a csipetnyi sót, és főzzük lassú tűzön 45-50 percig, míg a folyadék nagy része elpárolog. Kevergessük folyamatosan, hogy a rizs ne ragadjon le az edény aljára.
Ezután keverjük hozzá a tejszínt és fedjük le, majd tálalás előtt tegyük hűtőszekrénybe.
Közben tisztítsuk meg az epret, és vágjuk apró darabokra a háromnegyedét.Keverjük össze két evőkanál cukorral, citromlével és vaníliakivonattal, majd főzzük össze3-4 percig, hogy pépes állaga legyen Ezután tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
Tisztítsuk meg a maradék eperszemeket és vágjuk félbe A rizspudingot kanalazzuk tálkákba, és díszítsük az eperpasztával, némi tejszínhabbal és félbevágott eperszemekkel. Jó étvágyat.
A rizspuding azonban nemcsak eperrel, de más gyümölcsökkel is kiválóan variálható: próbáljuk ki banánnal és áfonyával, esetleg mazsolával, fahéjjal, mézzel,magvakkal, csokiöntettel, vagy a nagyi lekvárjával, garantáltan nem fogunk csalódni. Feldobhatjuk egzotikus trópusi gyümölcsökkel, például mangóval, ananásszal vagy passiógyümölccsel is, így megszólalásig hasonló lesz a thai konyhában népszerű változatra. Ha esetleg diétázunk, a cukrot helyettesíthetjük természetes édesítőszerekkel, amilyen például az eritrit, a nyírfacukor vagy a stevia, ha pedig nem fogyasztunk tehéntejet, akkor sem kell lemondanunk róla: kókusz-mandula-vagy zabtejjel készítve is ugyanolyan finom.