Ezeket a gyümölcsöket semmiképp se tegye be a hűtőbe

banán
Fotó: Giorgio Trovato/ Unplash
Vágólapra másolva!
Egyes gyümölcsök érésük során ételrohasztó gázt termelnek, emiatt mindenképp kerülni kell, hogy hűtőszekrényben tároljuk őket, ugyanis a körülöttük levő ételeket is képesek megrohasztani.
Vágólapra másolva!

Egyes gyümölcsök érésük során etilénnek nevezett gázt termelnek, amitől a többi étel megbarnulhat, és megromolhat. A hűtés gyakran hosszabb ideig tartja frissen a gyümölcsöket és zöldségeket , de néhány gyümölcs esetében nem így van, ugyanis az etiléngáz felhalmozódhat és tönkreteheti a többi összetevőt - írja a Mirror.

Ezt a hatást érzékelheti akkor is, ha egy érett banánt a gyümölcstálban hagy, és a többi gyümölcs elkezd megfonnyadni. A szakemberek régóta használják ezt a zöld paradicsom vörösre színezésére, hogy az érési folyamatot felgyorsítsák, de 

számos olyan közönséges gyümölcs van, amely szintén ezt a gázt termeli.

 

alma, gyümölcs
Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Meglepő módon az alma, a körte, a szőlő és a passiógyümölcs az érése során nagy mennyiségű etiléngázt termel, ezért is rossz ötlet a zöldségekkel közösen tárolni. 

A zöld zöldségek, például a brokkoli, a káposzta, az uborka és a saláta azok a fő élelmiszerek, amelyeket meg kell próbálnia távol tartani ezektől a gyümölcsöktől.

A spárga, a karfiol és a padlizsán is elkezd fonnyadni és megbarnulni, ha ugyanazon a polcon tárolják, ahol ezek a gázkibocsátó gyümölcsök is vannak.

A zöldségfiókban lévő termékek nagy része etilént termel, miközben érik és megromlik. Tehát általános szabályként jó ötlet figyelni mindenre, ami úgy tűnik, hogy kezd romlani, és inkább megelőzni a bajt, és elkülöníteni a friss élelmiszerektől.

Az olyan összetevőket, mint a paradicsom, banán, avokádó és alma, inkább hűvös helyen tároljuk, sem mint a hűtőszekrényben, így csökkenhet az etilén mennyisége, amely a többi étel körül halmozódhat fel. Ha maximalizálni szeretné frissességüket, inkább sima felületen tárolja őket, ne pedig gyümölcstálban, mert az etilént bezárhatja, ami szintén az étel megromlásához vezet.

Ha azonban teljes listát szeretne kapni arról, hogy mely termékeket kell külön tartania a frissesség kimaxolása érdekében akkor érdemes megnézni a Kaliforniai Egyetem San Diego-i (UCSD) Közösségi Egészségügyi Központja által összeállított listát azokról a gyümölcsökről és zöldségekről,  amelyek a legtöbb etilént termelik:

  • Almák
  • Avokádó
  • Banán
  • Szőlő
  • Kantalup dinnye
  • Maracuja
  • Kiwi
  • Őszibarack
  • Körte
  • Paprika
  • Paradicsom

Ugyanígy sok gyümölcs és zöldség különösen érzékeny erre a gázra, ezért, hogy az érési folyamatot felgyorsítsák, gyakran használják hozzájuk, mielőtt piacra dobnák őket. Az UCSD kutatása szerint ezek a következők:

  • Almák
  • Spárga
  • Avokádó
  • Banán
  • Brokkoli
  • Fejes káposzta
  • Karfiol
  • Káposzta Zöldek
  • Uborka
  • Padlizsán
  • Szőlő
  • Kiwi
  • Citrom és lime
  • Saláta
  • Mangó
  • Dinnye (mézharmat, sárgadinnye)
  • Hagyma
  • Körte
  • Paprika
  • Fallabda
  • csonthéjas gyümölcsök (barack, nektarin, szilva, sárgabarack, cseresznye)
  • Édesburgonya

De nem minden gyümölcs termel etiléngázt. Ide tartozik: áfonya, cseresznye, grapefruit, zöldbab, narancs, ananász, burgonya, málna és eper.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!