Egyes gyümölcsök érésük során etilénnek nevezett gázt termelnek, amitől a többi étel megbarnulhat, és megromolhat. A hűtés gyakran hosszabb ideig tartja frissen a gyümölcsöket és zöldségeket , de néhány gyümölcs esetében nem így van, ugyanis az etiléngáz felhalmozódhat és tönkreteheti a többi összetevőt - írja a Mirror.
Ezt a hatást érzékelheti akkor is, ha egy érett banánt a gyümölcstálban hagy, és a többi gyümölcs elkezd megfonnyadni. A szakemberek régóta használják ezt a zöld paradicsom vörösre színezésére, hogy az érési folyamatot felgyorsítsák, de
számos olyan közönséges gyümölcs van, amely szintén ezt a gázt termeli.
Meglepő módon az alma, a körte, a szőlő és a passiógyümölcs az érése során nagy mennyiségű etiléngázt termel, ezért is rossz ötlet a zöldségekkel közösen tárolni.
A zöld zöldségek, például a brokkoli, a káposzta, az uborka és a saláta azok a fő élelmiszerek, amelyeket meg kell próbálnia távol tartani ezektől a gyümölcsöktől.
A spárga, a karfiol és a padlizsán is elkezd fonnyadni és megbarnulni, ha ugyanazon a polcon tárolják, ahol ezek a gázkibocsátó gyümölcsök is vannak.
A zöldségfiókban lévő termékek nagy része etilént termel, miközben érik és megromlik. Tehát általános szabályként jó ötlet figyelni mindenre, ami úgy tűnik, hogy kezd romlani, és inkább megelőzni a bajt, és elkülöníteni a friss élelmiszerektől.
Az olyan összetevőket, mint a paradicsom, banán, avokádó és alma, inkább hűvös helyen tároljuk, sem mint a hűtőszekrényben, így csökkenhet az etilén mennyisége, amely a többi étel körül halmozódhat fel. Ha maximalizálni szeretné frissességüket, inkább sima felületen tárolja őket, ne pedig gyümölcstálban, mert az etilént bezárhatja, ami szintén az étel megromlásához vezet.
Ha azonban teljes listát szeretne kapni arról, hogy mely termékeket kell külön tartania a frissesség kimaxolása érdekében akkor érdemes megnézni a Kaliforniai Egyetem San Diego-i (UCSD) Közösségi Egészségügyi Központja által összeállított listát azokról a gyümölcsökről és zöldségekről, amelyek a legtöbb etilént termelik:
Ugyanígy sok gyümölcs és zöldség különösen érzékeny erre a gázra, ezért, hogy az érési folyamatot felgyorsítsák, gyakran használják hozzájuk, mielőtt piacra dobnák őket. Az UCSD kutatása szerint ezek a következők:
De nem minden gyümölcs termel etiléngázt. Ide tartozik: áfonya, cseresznye, grapefruit, zöldbab, narancs, ananász, burgonya, málna és eper.