A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Így hidratáljunk a nagy hőségben, ha már unjuk a vizet

Vágólapra másolva!
A folyadékbevitel kulcsfontosságú lehet a szervezetünk működése szempontjából, kiváltképp nyáron, amikor a hatalmas hőségben jóval többet izzadunk. Azonban az sem mindegy, hogy mit iszunk, és az sem, hogy mikor – ennek kapcsán kérdezte az Origo Halas Eszter, dietetikust, sport-specifikus dietetikai szakembert.
Vágólapra másolva!

A szakértő szerint a szükséges bevitt napi folyadék mennyisége egyénenként eltérő lehet, azonban nyáron mindenképp érdemes felnőtteknek legalább 2-2,5 liter folyadékot inni, melynek a legnagyobb mennyisége víz.

„Többféle ajánlás van, számolható a napi folyadékbeviteli ajánlás a testsúlyt vagy a napi energiaszükségletet figyelembe véve. Ebben az esetben, ha például valakinek 2000 kcal a napi szükséglete 2 liter folyadékbevitel javasolt. Általánosan felnőtteknek minimum 2-2,5 liter folyadékot szoktuk ajánlani, ez természetesen jóval több lehet, ha valaki sportol, vagy esetleg fizikailag megterhelőbb munkát végez.

 A folyadékszükségletet többek között meghatározza az időjárás, testtömeg és egyéni sajátosságok is. Sporttevékenység közben eltérő, hogy ki mennyi folyadékot veszít és milyen sósan izzad. Ezeket a szempontokat mind bele kell kalkulálni a napi folyadékszükségletbe” 

- tanácsolta a szakértő, majd leszögezte, fontos, hogy ennek a mennyiségnek a nagy része tiszta víz legyen.

víz, pohár
Képünk illusztráció. Fotó: Unplash/ Manki Kin

Sokan azonban unják a vizet, vagy legalábbis nehezebben isszák meg belőle a szervezetük számára szükséges mennyiséget. Halas Eszter szerint azonban erre is van megoldás, de ha tehetjük, kerüljük a cukrozott, vagy éppen mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítőket.

„Figyelembe kell venni minden esetben azt, hogy kinek mennyi a napi energiaszükséglete. Ha ugyanis valaki nem szeretne plusz üres kalóriákat bevinni, - akár diéta, akár egészségügyi probléma miatt – akkor akár azzal lehet színesebbé tenni a folyadékbevitelt, hogy hozzáadunk zöldségeket, gyümölcsöket pl. uborkát, citromot, fagyasztott bogyós gyümölcsöket. 

Beleszámítanak a levesek, egyéb folyékony ételek is a folyadékbevitelbe, ezeknek azonban már energiatartalma is van, így figyelembe kell ezt venni.

- fogalmazott a dietetikus.

A táplálkozási szakértő szerint sokat segíthet, ha lehűtjük az italunkat/vizünket, így a többség könnyebben ráveszi magát arra, hogy megigya.

Halas Eszter szerint hiába kalóriamentes egy adott üdítőital, a mesterséges édesítőszerekre azért nem árt figyelni, túlzott bevitelük ugyanis nem javasolt. Jó megoldás lehet folyadékbevitelre akár a limonádé is, amit olyan természetes édesítőszerekkel ízesíthetünk, mint például a stevia, vagy éppen az eritrit.

Intenzív sport esetében egész más a helyzet, a szakember ugyanis ilyenkor folyadékpótlásra leginkább az izotóniás italokat ajánlja.

„Ha az ember sportol, nem csak vizet, de sót és energiát is veszít, ebben az esetben az izotóniás ital az egyik legjobb folyadékpótló megoldás, melynek olyan az összetétele, hogy legjobban fel tud szívódni és a leggyorsabban pótolja a folyadékot, a sót és az energiát is” - javasolta.

A nagy melegben a cukros üdítőitalokat az üres kalóriák miatt érdemes kerülni, a koffeinnel pedig jobb, ha vigyázunk – állítja, bár hozzáteszi, hogy a legújabb kutatások szerint a koffeinnek nincs olyan erős dehidratáló hatása, mint amit korábban gondoltak róla, csak túlzott mennyiségben fogyasztva.

Mivel a legtöbben így is kevés vizet fogyasztanak és hajlamosak túlzásba esni koffeinfogyasztás terén, ezért jobb továbbra is úgy tekinteni rá, hogy plusz folyadékot igényel, ha koffeintartalmú italt fogyasztunk.

- Az alkoholos italok pedig kifejezetten dehidratálnak, cukros üdítővel együtt pedig végképp kerülendőek, az energiaitalról nem is szólva – utalt az nagy dózisú koffeinre Halas Eszter. Az energiaital a koffeinmegadózis mellett gyakran vitamin megadózisokat is tartalmaznak, ezért fogyasztásuk nem javasolt. 

Javasolt BPA-mentes palackokat beszerezni, melyek olyan műanyagból készülnek, amelyekből nem oldódnak ki káros anyagok a hő hatására.

 Otthon elkészített teákat, vagy gyümölcsös vizeket ajánlja még folyadékbevitelnek. A teákkal kapcsolatban azonban szintén a koffeintartalomra hívta fel a figyelmet, véleménye szerint érdemes inkább a nap első felében fogyasztani azokat, vagy kifejezetten koffeinmentes gyümölcsteákat főzni, majd lehűteni. Az étkezések között pedig semmiképpen nem javasolt kalóriákat tartalmazó folyadékokat pl. cukros üdítőket, teákat, tejeskávét fogyasztani, melyek vércukor-ingadozáshoz vezethetnek.

„A legpraktikusabb, ha az ember mellett ott van egy 1-1,5 literes üveg, vagy BPA-mentes műanyag palack, esetlegesen egy termosz, ami a nagy meleg esetén is hidegen tartja az italunkat és így folyamatosan hidratálunk a nap folyamán és sokkal jobban nyomon követhetjük a folyadékbevitelünket. Segítségünkre lehetnek még a különféle applikációk a folyadékbevitel monitorozására és a vizelet színének ellenőrzése, hogy lássuk megfelelően hidratálunk-e a nap folyamán” - javasolta, majd leszögezte: 

az késő, ha csak akkor iszunk, amikor a szervezetünk már jelez, hogy szomjasok vagyunk, hiszen az már az enyhe dehidratáció jele.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!