A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Ezek az ételek jelentik a hosszú élet titkát

Vágólapra másolva!
Egy japánból származó táplálkozási szakértő elárulta, mi az a 8 étel, amelyet mindennap fogyaszt. Amikor ugyanis táplálkozási szakértő lett , úgy döntött, hogy a munkáját a japán étkezési szokások népszerűsítésére teszi fel, ugyanis bármikor, amikor hazatért Japánba, megdöbbentette a közösségben élő idősek fittsége. Úgy véli, hogy a hosszú élet titka a tudatos evés és az Ikigai tartása, amely egy japán fogalom, a cél megtalálását jelenti.
Vágólapra másolva!

A szakértő a CNBC-nek elmondta, mi az a nyolc étel, amit mindig  a konyhájában tart, és amit minden nap eszik, hogy hosszabb és boldogabb életet élhessen.

Michiko Tomioka , MBA, RDN okleveles táplálkozási szakértő és a hosszú élettartam szakértője. A japán Narában született és nőtt fel, a megközelítése a növényi alapú étrendre összpontosít. 

 

1. Matcha

macsa
Képünk illusztráció. Fotó: Unplash


A zöld teának számos egészségügyi előnye van . C-vitamint, B-vitamint, rostot és fehérjét, valamint gyulladáscsökkentő és betegmegelőző polifenolokat tartalmaz. Ezek a természetben előforduló vegyületek nagy mennyiségű antioxidánst, olyan tápanyagot tartalmaznak, amely megvéd a sejtkárosodástól.

 

2. Fermentált élelmiszerek

A legnépszerűbb élelmiszerek Japánban a miso (erjesztett szójapaszta, amelyet gyakran használnak levesben), a natto (erjesztett szójabab) és a nukazuke (rizskorpában pácolt erjesztett zöldségek). 

A fermentált élelmiszerek tele vannak probiotikumokkal is, amelyek elősegítik az emésztést és a felszívódást, és csökkenthetik a betegségek kockázatát. Japán minden régiójában egyedi típusú miso és savanyúság található, az időjárástól, a terméstől, a kultúrától és az életmódtól függően. 


3. Hínár

Japánban számos ételben és harapnivalóban megtalálható a tengeri moszat – más néven kaiso. Ennek az ízletes és fenntartható alapanyagnak számos egészségügyi előnye van, mint például alacsony a kalóriatartalma és magas a rosttartalma. Ezenkívül számos esszenciális ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, beleértve a jódot, vasat, káliumot, magnéziumot, B12-vitamint és omega-3 zsírsavakat.  

 

4. Bab 

A szójabab finom és megfizethető alapanyag. A szójabab magas rostot, B-vitamint, káliumot és polifenolokat, például izoflavont tartalmaz. Valószínűleg 

A vörös bab, az az azuki is igen egészséges. Gazdag polifenolokban , rostokban, káliumban, fehérjében, B-vitaminokban – ezek mindegyike segíthet megelőzni a gyulladást. A vörös bab gyakran megtalálható levesekben és desszertekben, például a wagashiban , amelyet gyakran zöld teával szolgálnak fel. A wagashi összetevői nagyon egyszerűek: vörösbab massza, édes mochi rizs és gyümölcs.

 

5. Tofu

A tofunak, mert olyan fehérjét biztosít, mint ami a húsból és tejtermékekből származik, ellenben nem tartalmaz koleszterint. Sokoldalú ugyanis elkészíthető hamburgerként, gombócként, zöldségekkel sült rizsbe, levesbe, vegán currybe, hummusba, köretként, salátaöntetbe és szószba, sőt desszertként is.

 

6. Szezámmag

A pörkölt barna vagy fekete szezámmag alapvető konyhai alapanyag számára, ahogy a tahini is. A szezámmag magas B- és E-vitaminban, fehérjében, rostban és ásványi anyagokban, például magnéziumban, kalciumban és fitoszterolokban gazdag, amelyek segíthetnek a koleszterinszint szabályozásában.

 

7. Shiitake gomba

A shiitake sok japán étel alapanyaga. A gomba tele van fehérjével, valamint D- és B-vitaminnal. Lentinánt, egy poliszacharidot is tartalmaz, amely segíthet a gyulladások leküzdésében. 

 

8. Gyömbér

Nem csak Japánban, hanem az egész világon a gyömbért gyógyító ételként ismerik. Hozzájárul az immunitás és az anyagcsere fokozásához. A gyömbér fokozza az ételek ízét és megóvja az ételeket a romlástól.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!