A sárgabarack nem véletlenül a nyár egyik slágergyümölcse: nemcsak mennyien édes és illatos, de egészségünkre is remek hatással van, ezért érdemes kihasználni, amíg a szezon tart, és minél többet fogyasztani belőle.
A sárgabarack bőven tartalmaz antioxidánsokat, ami véd a szabad gyökök kialakulása ellen, ezáltal fiatalon tartja a szervezetet, és hatékonyan veszi fel a harcot a rákos betegségek ellen. Különösen a végbélrák ellen hatásos. Emellett hosszabb életet is élhetnek azok, akik rendszeresen fogyasztják.
Kiemelkedően magas A-vitamin-és béta-karotin tartalmának köszönhetően
a sárgabarack szépíti a bőrt, és még a sárgarépánál is jótékonyabb hatással van a látásra és a szemekre, emellett kiváló C-vitaminforrás,
melynek köszönhetően természetes immunerősítőként is tekinthetünk rá.
Fogyasztása rendkívül hatásos a krónikus székrekedésben szenvedők számára is: mivel rostban gazdag, serkenti az emésztést, gyorsítja az anygacsere-folyamatokat. Szintén a benne lévő rostoknak köszönhető koleszterincsökkentő hatása is, káliumtartalma miatt pedig vízhajtó, méregtelenítő funkcióval is rendelkezik.
A sárgabarackban emellett sok a flavonoid, ezáltal
véd a szívbetegségek kialakulása ellen is.
Fogyókúrázók számára jó hír, hogy igen kalóriaszegény: egy csésze sárgabarackban mindössze 75 kalória lapul, viszont bőven tartalmaz szénhidrátokat, mintegy 40% feletti gyümölcscukor tartalommal rendelkezik, emiatt nem árt mértékkel fogyasztani, különösen cukorbetegeknek és inzulinrezisztenciával élőknek.
Sok foszfort, kalciumot, nátriumot és ként tartalmaz, így erősíti, szépíti a hajat és a körmöket, vastartalma miatt pedig a vérképzésben is fontos szerepe van.
Bár a magját egyesek mérgezőnek tartják, ugyanis némi ciánt tartalmaz, mértékkel fogyasztva az isteni, mandulához hasonló ízű magok igenis pozitív élettani hatásokkal rendelkeznek: a magjában található olaj egyes tanulmányok szerint enyhítheti a fülfájást, emellett B17-vitaminokat tartalmaz, melynek köszönhetően a rákmegelőzésben is fontos szerepe van. Külsőleg alkalmazva szépíti, puhítja a bőrt, ezért különösen ajánlott érzékeny, problémás, száraz bőrre.
A sárgabarack az egyik legnagyobb termőterülettel rendelkező gyümölcsünk, csak az alma, a szilva és a meggy előzi meg. Kiváló íze és agas minősége miatt a magyar sárgabarack külföldön is rendlókívül keresett.
Bár sokan a kajszibarackkal azonosítják, ez azonban csak egy a több száz sárgabarackfaj közül, bár tény, hogy a legyakoribb.
A piacokon többnyire ezzel a fajtával találkozhatunk, ha sárgabarackról van szó. Tehát mondhatni: minden kajszibarack sárgabarack, azonban nem minden sárgabarack kajszibarack.
Ahogyan már említettük, a sárgabarack magjának íze nagyon hasonlít a manduláéhoz, nem véletlenül: a két gyümölcs ugyanis közeli rokonságban áll egymással, mindkettő a csonthéjas termések közé sorolható. Emellett rokona még a szilva, az őszibarack és a nektarin is.
A sárgabarack a rózsafélék családjába tartozik, latin neve a Prunus Armenica múltjára utal, hiszen Kínából Örményországon keresztül került hozzánk.
A sárgabarackot nem véletlenül tartják a hosszú élet gyümölcsének, ugyanis a pakisztáni-afgán-kínai határvidékén él egy hunzáknak vagy fehér hunoknak nevezett népcsoport, akik hírből sem ismerik a civilizációs betegségeket, rákot, vérnyomás problémákat, szívbetegséget.
A hunzák 90-100 évig élnek, a férfiak még 90 éves korukban is nemzőképesek, a nők körében a klimax ismeretlen fogalom. Egyetlen fajta gyümölcsöt fogyasztanak: a sárgabarackot,
melyet gyakran a napon aszalnak, és édesítésre, fűszerezésre is használják ebben a formában. A magokból olajat készítenek, amit sütés-re-főzésre, és szépségápolásra, különösen arcpakolásra használnak.
Bár egy finom, érett sárgabarack önmagában, nyersen fogyasztva is felér egy desszerttel, azonban rendkívül sok finomság készíthető belőle. Ahogy azt már a nagyszüleinktől elleshettük,
emellett messzeföldön híres a belőle készített barackpálinka is.
Nyári desszertek, sütekmények kiváló alapanyaga, túróval vagy joghurttal kombinálva ízletes pohárkrém készíthető belőle, de pitékbe, tortákba sütve is isteni. Az aszalt sárgabarack pedig finom, egészséges csemege, ízesíthetünk vele süteményeket és tésztákat, de sós ételekben, húsos fogásokban is megállja a helyét, kiválóan passzol például kacsa-vagy báránysülthöz.
Mutatunk két egyszerű, de nagyszerű receptet, amivel lenyűgözhetjük szeretteinket a sárgabarackszezonban.
Sárgabarackos pite
Elkészítés:
Tejszínes sárgabarack krémleves
Elkészítés: