Rengeteg nyári finomság készíthető ebből a gyümölcsből

Vágólapra másolva!
Tombol a sárgabarack-szezon, a piacokat elárasztják a szemet gyönyörködtető, élénk narancssárga színben pompázó, lédús gyümölcsök. Ha szeretnénk hosszú ideig egészségesek maradni, fogyasszunk belőle minél többet, ízesítsük vele könnyű nyári desszertjeinket, készítsük el a nagymama-féle sárgabaracklekvárt és az isteni befőtteket, hogy télen is élvezhessük áldásos hatásait.
Vágólapra másolva!

A sárgabarack pozitív tulajdonságai

A sárgabarack nem véletlenül a nyár egyik slágergyümölcse: nemcsak mennyien édes és illatos, de egészségünkre is remek hatással van, ezért érdemes kihasználni, amíg a szezon tart, és minél többet fogyasztani belőle. 

A sárgabarack bőven tartalmaz antioxidánsokat, ami véd a szabad gyökök kialakulása ellen, ezáltal fiatalon tartja a szervezetet, és hatékonyan veszi fel a harcot a rákos betegségek ellen. Különösen a végbélrák ellen hatásos. Emellett hosszabb életet is élhetnek azok, akik rendszeresen fogyasztják.

Kiemelkedően magas A-vitamin-és béta-karotin tartalmának köszönhetően 

a sárgabarack szépíti a bőrt, és még a sárgarépánál is jótékonyabb hatással van a látásra és a szemekre, emellett kiváló C-vitaminforrás,

 melynek köszönhetően természetes immunerősítőként is tekinthetünk rá.

Fogyasztása rendkívül hatásos a krónikus székrekedésben szenvedők számára is: mivel rostban gazdag, serkenti az emésztést, gyorsítja az anygacsere-folyamatokat. Szintén a benne lévő rostoknak köszönhető koleszterincsökkentő hatása is, káliumtartalma miatt pedig vízhajtó, méregtelenítő funkcióval is rendelkezik.

A sárgabarackban emellett sok a flavonoid, ezáltal 

véd a szívbetegségek kialakulása ellen is.

Fogyókúrázók számára jó hír, hogy igen kalóriaszegény:  egy csésze sárgabarackban mindössze 75 kalória lapul, viszont bőven tartalmaz szénhidrátokat, mintegy 40% feletti gyümölcscukor tartalommal rendelkezik, emiatt nem árt mértékkel fogyasztani, különösen cukorbetegeknek és inzulinrezisztenciával élőknek.

Sok foszfort, kalciumot, nátriumot és ként tartalmaz, így erősíti, szépíti a hajat és a körmöket, vastartalma miatt pedig a vérképzésben is fontos szerepe van.

Bár a magját egyesek mérgezőnek tartják, ugyanis némi ciánt tartalmaz, mértékkel fogyasztva az isteni, mandulához hasonló ízű magok igenis pozitív élettani hatásokkal rendelkeznek: a magjában található olaj egyes tanulmányok szerint enyhítheti a fülfájást, emellett B17-vitaminokat tartalmaz, melynek köszönhetően a rákmegelőzésben is fontos szerepe van. Külsőleg alkalmazva szépíti, puhítja a bőrt, ezért különösen ajánlott érzékeny, problémás, száraz bőrre.

barack, sárgabarack, leves, pite, gasztro
Fotó: Shutterstock/ Shyripa Alexandr / Shutterstock/ Shyripa Alexandr

Érdekességek a sárgabarackról

A sárgabarack az egyik legnagyobb termőterülettel rendelkező gyümölcsünk, csak az alma, a szilva és a meggy előzi meg. Kiváló íze és agas minősége miatt a magyar sárgabarack külföldön is rendlókívül keresett.

 Bár sokan a kajszibarackkal azonosítják, ez azonban csak egy a több száz sárgabarackfaj közül, bár tény, hogy a legyakoribb.

 A piacokon többnyire ezzel a fajtával találkozhatunk, ha sárgabarackról van szó. Tehát mondhatni: minden kajszibarack sárgabarack, azonban nem minden sárgabarack kajszibarack.

Ahogyan már említettük, a sárgabarack magjának íze nagyon hasonlít a manduláéhoz, nem véletlenül: a két gyümölcs ugyanis közeli rokonságban áll egymással, mindkettő a csonthéjas termések közé sorolható. Emellett rokona még a szilva, az őszibarack és a nektarin is.

A sárgabarack a rózsafélék családjába tartozik, latin neve a Prunus Armenica múltjára utal, hiszen Kínából Örményországon keresztül került hozzánk.

A sárgabarackot nem véletlenül tartják a hosszú élet gyümölcsének, ugyanis a pakisztáni-afgán-kínai határvidékén él egy hunzáknak vagy fehér hunoknak nevezett népcsoport, akik hírből sem ismerik a civilizációs betegségeket, rákot, vérnyomás problémákat, szívbetegséget. 

A hunzák 90-100 évig élnek, a férfiak még 90 éves korukban is nemzőképesek, a nők körében a klimax ismeretlen fogalom. Egyetlen fajta gyümölcsöt fogyasztanak: a sárgabarackot,

 melyet gyakran a napon aszalnak, és édesítésre, fűszerezésre is használják ebben a formában. A magokból olajat készítenek, amit sütés-re-főzésre, és szépségápolásra, különösen arcpakolásra használnak.

Hogyan fogyasszuk?

Bár egy finom, érett sárgabarack önmagában, nyersen fogyasztva is felér egy desszerttel, azonban rendkívül sok finomság készíthető belőle. Ahogy azt már a nagyszüleinktől elleshettük, 

remek lekvár, befőtt és szörp készíthető belőle,

 emellett messzeföldön híres a belőle készített barackpálinka is.

Nyári desszertek, sütekmények kiváló alapanyaga, túróval vagy joghurttal kombinálva ízletes pohárkrém készíthető belőle, de pitékbe, tortákba sütve is isteni. Az aszalt sárgabarack pedig finom, egészséges csemege, ízesíthetünk vele süteményeket és tésztákat, de sós ételekben, húsos fogásokban is megállja a helyét, kiválóan passzol például kacsa-vagy báránysülthöz.

Mutatunk két egyszerű, de nagyszerű receptet, amivel lenyűgözhetjük szeretteinket a sárgabarackszezonban.

Sárgabarackos pite

  • 4db tojás
  • 12dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 32dkg liszt
  • 4dl tejföl
  • 1.2dl étolaj
  • A tetejére:
  • 0.5kg sárgabarack
  • 15dkg barna cukor

Elkészítés:

  1. A sárgabarackos pite elkészítéséhez egy tálban a tojást a cukorral habosra verjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert liszt felét, majd összekeverjük.
  2. Hozzáöntjük a tejfölt és az étolajat is, végül a tálba szórjuk a sütőporos liszt másik felét is, és csomómentesre keverjük a masszát.
  3. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A tetejét megszórjuk a kockákra vágott sárgabarackkal, majd a barna cukorral. 170 fokos sütőben 60 percig sütjük.
barack, sárgabarack, leves, pite, gasztro
Fotó: Shutterstock/ Marian Weyo / Shutterstock/ Marian Weyo

Tejszínes sárgabarack krémleves

  • 50dkg sárgabarack
  • 0.5db citrom
  • 5ek cukor
  • csipetnyi só
  • 1kk fahéj
  • 5 szem szegfűszeg
  • 2dl tejszín
  • 1ek liszt
  • 5ek méz

Elkészítés:

  1. A barackokat meghámozzuk, kiszedjük a magját, és kb. 1 l vízben feltesszük forrni. 
  2. Hozzáadjuk a cukrot, sót, a citrom kifacsart levét és a héját is, majd a fűszereket.
  3. Addig főzzük, amíg a barack megpuhul, majd a 2 dl tejszínben keverjük el a lisztet, és borítsuk a levesbe. Hidegen tálaljuk.
barack, sárgabarack, leves, pite, gasztro
Fotó:  Mindmegette  /  Mindmegette 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről