Így lesz a legfinomabb az air fryerben sült krumpli

Vágólapra másolva!
A tökéletes sült burgonya kívül ropogós belül pedig omlós. Az air fryer segítségével ráadásul kevesebb olajjal is előállítható.
Vágólapra másolva!

Az air fryer egy sokoldalú, kényelmes eszköz, amely számos hagyományos sütési technikát képes helyettesíteni úgy, hogy a végeredmény egészségesebb lesz. A sültburgonya szintén könnyen elkészíthető az eszköz segítségével a következők szerint:

1. Fontos a megfelelő burgonya kiválasztása
A legjobb eredményhez a magas keményítőtartalmú, közepes nagyságú burgonya a jó választás. Például a Russet vagy Idaho fajta. Ezek kívül ropogósra sülnek, belül pedig puhák lesznek. 

2. Fontos a megfelelő előkészítés
Az egyforma hasábokra vagy kockákra felvágott burgonya biztosan jól át fog sülni, és mindegyik darab egyszerre lesz puha.

3. Fontos az áztatás
A felvágott burgonyát be kell áztatni hideg vízbe legalább fél órára, ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt, így a burgonya ropogósabb lesz sütés közben. Áztatás után a burgonyát alaposan ki kell szárítani, egy papírtörlővel vagy tiszta konyharuhával áttörölni, hogy valóban ropogósra süljön.

sültkrumpli
Fotó: pixabay.com

4. Fűszerezés
A sült burgonya igazán attól lesz finom, ha több fűszer is kerül rá.  A kevés olívaolajjal vagy más növényi olajjal meglocsolt, majd sóval, borssal, illetve ízlés szerint fokhagymaporral, paprikával, rozmaringgal, kakukkfűvel vagy más fűszerrel ízesített burgonya tökéletes ízélményt nyújt.

5. Sütés air fryerben
Az air fryert 180-200°C-ra kb. 3-5 percig kell előmelegítani. Fontos a burgonyadarabokat egy rétegben az air fryer kosarába helyezni, ügyelve arra, hogy ne legyenek túlzsúfolva, mert akkor nem sülnek meg egyenletesen. A burgonyát 15-20 percig sütjük, közben érdemes félidőben megrázni a kosarat, vagy megfordítani a burgonyákat, hogy mindkét oldaluk egyenletesen süljön. Az idő letelte után érdemes ellenőrizni a burgonyát, ha még nem elég ropogós, további 3-5 percig kell folytatni a sütést, vagy amíg el nem éri a kívánt állagot.

7. Azonnali tálalás
A kész burgonya természetesen frissen a legropogósabb, így érdemes azonnal sütés után tálalni. További friss fűszernövényekkel, például petrezselyemmel vagy valamilyen mártogatós szósszal még jobban fel lehet dobni az ételt.

A fentieket követve olyan tökéletes sült burgonya készíthető air fryerben, amely kívül ropogós, belül pedig lágy és ízletes lesz, és garantáltan elnyeri mindenki tetszését - írja a Mindmegette.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!