Aki próbált már életében leszokni a dohányzásról, tapasztalhatta, hogy rendkívül nehéz: az állandó sóvárgás szinte lehetetlenné teszi még azok számára is, akik egyébként igen fegyelmezettek és motiváltak.
Mindez a benne lévő nikotinnak köszönhető, ami egy hihetetlenül addiktív kémiai szer, ugyanis serkenti a dopamin felszabadulását az agyban, ez pedig átmeneti megnyugvást és kellemes érzést okoz.
Ha valaki abbahagyja a dohányzást, csökken a nikotinszint az agyban, ami kínzó vágyat eredményez. Ezért azt érezzük, újra rá kell gyújtanunk ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, ami ördögi körhöz vezet, és mielőtt még észrevennénk, függővé válunk.
Toby King táplálkozási szakértő azonban megosztott egy szokatlan, de hatékony módszert, melynek segítségével a vágy leküzdhető, és végleg leszokhatunk a dohányzásról.
Tobi elmondta, hogy - noha sok ételről az a hír járja, hogy segít leszokni a dohányzásról - létezik egy élelmiszer, ami azonnal és igazán hatékonyan képes megfékezni a cigaretta iránti vágyat.
Aki épp leszokóban van a dohányzásról, ajánlom neki, hogy vigyen magával mindenhová egy üveg csípős paprikás szószt. Akárhányszor megkívánja a cigit, kenjen a nyelvére annyit, ami enyhe fájdalmat okoz. Rengeteg csípős szósz közül lehet választani, de én a Frank's RedHot Original Sauce-t ajánlom, ami cayenne paprikából készül. Aki pedig ennél csípősebbre vágyik, kipróbálhatja Tabasco Original Red Hot Pepper Sauce-t. Mindkét szósz alacsony kalóriatartalmú, így nem kell tartani attól, hogy a folyamatos nassolás miatt hízni fogunk, ahogyan az más dohányzásleszokási technikák esetén gyakran előfordul. Hallottam már olyat is, hogy néhány ember egy egész üveg csípős mártást lenyomott a torkán, hogy minél hosszabb időre száműzzék a sóvárgást, én azonban ezt nem ajánlom, mert ezek a szószok sok sót tartalmazhatnak, ezért néhány csepp bőven elég belőlük egyszerre
- mondja Toby.
És hogy mi az oka annak, hogy a pikáns ízű szósz megszüntet az erős nikotinfüggőséget? Toby szerint
a csípős paprikában található kapszaicin, ami egyrészt eltereli figyelmet a sóvárgásról, másrészt pedig természetes endorfin-és dopaminlöketet ad a szervezet számára, akárcsak a cigaretta.
A kapszaicin ugyanis aktiválja a szájban található polimodális nociceptorokat, ezáltal intenzív, égő érzést okoz. Hasonló élmény, mint a futók esetében, akik edzés közben megdöntik az addigi csúcsteljesítményt. Tehát, amit csípős íz hatására érzünk, egyfajta fájdalom, ami elvonja a figyelmet a dohányzásról, ugyanakkor dopamint szabadít fel az agyban
- tette hozzá Toby, aki szerint a csípős íz fogyasztása egyéb káros függőségekről is leszoktathat, így érdemes lehet kipróbálnia alkohol-és ételfüggőséggel küzdő embereknek is. Ráadásul a kapszaicin további előnye, hogy gyorsítja az anyagcserét, ezért kifejezetten hatásos szer fogyókúra idején, emellett hosszabb életet élhet, és a rákos betegségeket is elkerülheti, aki gyakran fogyaszt csípős ételeket.
További érv a chiliszósz mellett, hogy mivel viszonylag olcsón hozzájuthatunk, hosszú távon megspórolhatjuk vele azt a pénzt, amit cigarettára költenénk.