Hidegen, melegen, magában vagy köretnek – a sültcukkini-saláta felülmúlhatatlan!
2024. augusztus 03. 12:17
Olvasási idő: 6 perc
Vágólapra másolva!
Nem véletlenül kedveljük a cukkinit: olcsó, könnyen beszerezhető, sokféleképpen variálható zöldség, ami ráadásul alacsony kalóriatartalommal bír, ellenben vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik. Mutatunk egy receptet, amiben az is megszeretheti, aki eddig nem volt érte oda!
A cukkini valószínűleg az uborka és a tök kereszteződéséből született, több száz éve használják a Latin-Amerikai konyhákban, ám hazánkban alig pár évtizede terjedt el igazán.
Mára azonban megannyi kertben és a boltok polcain is találhatunk belőle sárgát, zöldet, csíkosat – az íze mindegyiknek elég semleges, meglehetősen hasonló, de érdemes mindegyiket kipróbálni!
Elkészíthetjük a zöldséget rántott cukkininek vagy töltött cukkininek, de ha egy gyorsan összedobható, mégis ízekkel megpakolt, szemet gyönyörködtető salátára vágyna a család, az alábbi receptet ajánljuk a Mindmegette oldaláról:
Hozzávalók a sültcukkini-salátához:
3 db cukkini
1 közepes fej lila hagyma
2 db kápia paprika
6-8 levél rozmaring
1 teáskanál oregánó
só
bors
1 evőkanál olívaolaj
1 fej fokhagyma
Az öntethez:
33 dkg görög joghurt
1/2 db citrom leve
1/2 csokor petrezselyem
8-10 db bazsalikomlevél
2 teáskanál extraszűz olívaolaj
só
bors
A tálaláshoz:
bors
extraszűz olívaolaj
citromgerezd
bazsalikomlevél
Elkészítés:
A cukkinisalátához a megmosott cukkinit 4-5 milliméteres darabokra karikázzuk, a lila hagymát félfőre vágjuk, a megmosott kápia paprikát felcsíkozzuk hasonló vastagságú csíkokra, mint a cukkinit.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a cukkinit, a lila hagymát és a paprikát, fűszerezzük friss, tépkedett rozmaringlevéllel, szárított oregánóval, ízesítjük ízlés szerint sóval, borssal, majd meglocsoljuk olívaolajjal, és az egészet kézzel alaposan összeforgatjuk, hogy a fűszerek mindenhol körbevonják a zöldségeket.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Minden zöldséget szépen elegyengetünk, és egy egész fokhagymát (aminek tetejét levágjuk) is elhelyezünk a tepsin. Az előkészített zöldségek mehetnek a sütőbe 20-25 percre, amíg minden szép színt nem kap. Amíg a cukkinik és a zöldségek sülnek, elkészítjük az öntetet.
Egy tálba rakjuk a görög joghurtot, ízesítjük sóval, borssal, fél citrom levével, fűszerezzük apróra vágott petrezselyemmel és bazsalikommal, végül kevés extraszűz olívaolajat csorgatunk rá, majd az egészet összekeverjük.
Ha a zöldségek megsültek, a sült fokhagymát is belenyomjuk az öntetbe, ezt is elkeverjük.
Nem maradt más, mint a saláta összeállítása. A zöldségeket könnyed mozdulatokkal összeforgatjuk a fűszeres joghurtos öntettel.
Tálaláskor extraszűz olívaolajat csorgathatunk a salátára, ízesíthetjük frissen őrölt borssal, dekorálhatjuk citromgerezddel és friss bazsalikomlevéllel.
Ez a saláta fogyasztható langyosan és hidegen egyaránt. Tökéletes könnyű vacsora lehet pirítós kenyérrel fogyasztva, ugyanakkor zseniális köret grillezett húsok mellé.