Hidegen, melegen, magában vagy köretnek – a sültcukkini-saláta felülmúlhatatlan!

Vágólapra másolva!
Nem véletlenül kedveljük a cukkinit: olcsó, könnyen beszerezhető, sokféleképpen variálható zöldség, ami ráadásul alacsony kalóriatartalommal bír, ellenben vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik. Mutatunk egy receptet, amiben az is megszeretheti, aki eddig nem volt érte oda!
Vágólapra másolva!

A cukkini valószínűleg az uborka és a tök kereszteződéséből született, több száz éve használják a Latin-Amerikai konyhákban, ám hazánkban alig pár évtizede terjedt el igazán. 

Mára azonban megannyi kertben és a boltok polcain is találhatunk belőle sárgát, zöldet, csíkosat – az íze mindegyiknek elég semleges, meglehetősen hasonló, de érdemes mindegyiket kipróbálni!

Elkészíthetjük a zöldséget rántott cukkininek vagy töltött cukkininek, de ha egy gyorsan összedobható, mégis ízekkel megpakolt, szemet gyönyörködtető salátára vágyna a család, az alábbi receptet ajánljuk a Mindmegette oldaláról:

Sültcukkini-saláta.
Fotó: Mindmegette.hu

Hozzávalók a sültcukkini-salátához:

  • 3 db cukkini
  • 1 közepes fej lila hagyma
  • 2 db kápia paprika
  • 6-8 levél rozmaring
  • 1 teáskanál oregánó
  • bors
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej fokhagyma

Az öntethez:

  • 33 dkg görög joghurt
  • 1/2 db citrom leve
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 8-10 db bazsalikomlevél
  • 2 teáskanál extraszűz olívaolaj
  • bors

A tálaláshoz:

  • bors
  • extraszűz olívaolaj
  • citromgerezd
  • bazsalikomlevél

Elkészítés:

  1. A cukkinisalátához a megmosott cukkinit 4-5 milliméteres darabokra karikázzuk, a lila hagymát félfőre vágjuk, a megmosott kápia paprikát felcsíkozzuk hasonló vastagságú csíkokra, mint a cukkinit.
  2. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a cukkinit, a lila hagymát és a paprikát, fűszerezzük friss, tépkedett rozmaringlevéllel, szárított oregánóval, ízesítjük ízlés szerint sóval, borssal, majd meglocsoljuk olívaolajjal, és az egészet kézzel alaposan összeforgatjuk, hogy a fűszerek mindenhol körbevonják a zöldségeket.
  3. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Minden zöldséget szépen elegyengetünk, és egy egész fokhagymát (aminek tetejét levágjuk) is elhelyezünk a tepsin. Az előkészített zöldségek mehetnek a sütőbe 20-25 percre, amíg minden szép színt nem kap. Amíg a cukkinik és a zöldségek sülnek, elkészítjük az öntetet.
  4. Egy tálba rakjuk a görög joghurtot, ízesítjük sóval, borssal, fél citrom levével, fűszerezzük apróra vágott petrezselyemmel és bazsalikommal, végül kevés extraszűz olívaolajat csorgatunk rá, majd az egészet összekeverjük. 
  5. Ha a zöldségek megsültek, a sült fokhagymát is belenyomjuk az öntetbe, ezt is elkeverjük.
  6. Nem maradt más, mint a saláta összeállítása. A zöldségeket könnyed mozdulatokkal összeforgatjuk a fűszeres joghurtos öntettel.
  7. Tálaláskor extraszűz olívaolajat csorgathatunk a salátára, ízesíthetjük frissen őrölt borssal, dekorálhatjuk citromgerezddel és friss bazsalikomlevéllel.

Ez a saláta fogyasztható langyosan és hidegen egyaránt. Tökéletes könnyű vacsora lehet pirítós kenyérrel fogyasztva, ugyanakkor zseniális köret grillezett húsok mellé.

Az elkészítését videón is megtekintheti:

@mindmegette.hu A sültcukkini-saláta mennyeien finom, fokhagymás-joghurtos fogás, ami lehet akár köret, akár könnyed vacsora is. Kicsit olyan, mint a gyrosok mellé kínált padlizsánsaláta. Videón mutatjuk a cukkinisaláta receptjét. #cukkinisaláta #cukkini #saláta #nyári #mindmegette #recept ♬ eredeti hang – Mindmegette.hu - Mindmegette.hu

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!