5 reggeli szokás, amitől olvadni fognak a plusz kilók

Vágólapra másolva!
Az egészséges reggeli több szempontból is fontos a fogyás céljából, ugyanis egy tápanyagokban gazdag reggeli pozitívan befolyásolja az egész napi táplálkozási szokásainkat. Másrészt a reggeli tevékenységek is kihatnak a hangulatunkra, ami közvetve szintén az étkezési választásainkat befolyásolja. A következő rutin beépítése nagy mértékben támogatja az egészséges életmódot és segíti a fogyást.
Vágólapra másolva!

1. Egy pohár víz minden reggel
Mivel a víz a szervezet minden területének megfelelő működésében szerepet játszik, a vízivás (és általában a kellő hidratáltság) segíthet a fogyásban is. Ébredés után egy pohár víz beindítja az egészséges anyagcserét és emésztést.

2. Reggeli testmozgás
A reggeli könnyed testmozgás segít beindítani az anyagcserét, és a hangulatot is javítja, továbbá növeli az energiaszintet a nap további részében is. A legideálisabb a friss levegőn és napfényben végzett mozgás. Példul egy 5-10 perces könnyed átmozgató jóga is pozitív hatással van a fogyásra.

3. Fehérjében gazdag reggeli
Az első étkezés tartalmazzon megfelelő mennyiségű fehérjét és rostot, mivel az első étkezésnek ez a két legfontosabb tápanyaga. Mindkettő növeli a jóllakottság érzését, és stabilan tartja a vércukorszintet a délelőtt folyamán, amivel elkerülhetjük a falási rohamokat és a túlevést. Például a zabkása görög joghurttal, gyümölcsökkel vagy tojás teljes kiőrlésű pirítóssal, friss zöldségekkel tökéletes választás.

egyszerű egészséges reggeli,
Egyszerű egészsége reggeli lehet egy tál zabkása is.
Fotó: pixabay.com

4. Előre megtervezett napi menü
Ha reggelente néhány percet az étkezések megtervezésére szánunk, és előre kigondoljuk, mit fogunk enni a nap folyamán, kisebb eséllyel választunk egészségtelen ételeket és eszünk félre. A tervezés abban is segíthet, hogy tudatosabban válasszuk ki a szervezet számára szükséges tápanyagokat. Minden étkezés tartalmazzon fehérjét (csirkét, halat, tofut vagy hüvelyeseket), lassan felszívódó szénhidrátot (teljes kiőrlésű gabonát, zöldséget) és egészséges zsírokat (olívaolajat, avokádót, magvakat). Így laktató és tápláló lesz az étel. Ha tehetjük, akár egy hétre előre is megtervezhetjük a menüt. Ezzel időt, energiát és pénzt is spórolhatunk.  

5. Tudatos jelenlét gyakorlása
A mindfulness gyakorlása egyre népszerűbb napjainkban. A stresszt is csökkenti reggeli rutinba beiktatott rövid meditáció vagy légzőgyakorlat. Kutatások igazolják, hogy ezek a gyakorlatok a sikeres fogyókúra kulcsfontosságú elemei. A tudatosjelenlét-gyakorlatok közé tartozhat a naplóírás, a nyújtás, vagy akár egy séta is.

+1. Kukába a cukros italokkal
A hozzáadott cukrot tartalmazó italok - de akár a hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcslevek is - hirtelen megemelik a vércukorszintet, amely rövid idő után hirtelen le is esik. Ez az energiaszintet is negatívan befolyásolja, és állandó éhségérzetet okoz, és még több magas hozzáadott cukrot tartalmazó, kalóriadús ételt fogyasztunk, amely hosszú távon elhízáshoz vezet. Ha mindenképpen édesre vágyunk, néha beiktatható az étrendbe a nassolás, de csak a megfelelő időpontban, dietetikusok által javasolt módon - írja a Mindmegette.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!