A Z-generációnak nem az ételek íze a legfontosabb szempont

Vágólapra másolva!
Egy friss kutatás eredményei szerint a fiatal generáció sokkal inkább priorizálja az egészségtudatosságot és az ételek tápanyagtartalmát azok élvezeti értékével szemben - a szakértők szerint azonban ennek nem feltétlenül kellene így lennie, azaz egy helyesen összeállított, egészséges étrend nem zárja ki, hogy a fogások egyben finomak és élvezetesek is legyenek.
Vágólapra másolva!

Egy friss kutatásból kiderült, hogy a Z-generáció az egészséget helyezi előtérbe az ízekkel szemben, és gyakran összezavarják őket a különféle egészséggel kapcsolatos trendek. Ők azok, akik hajlamosak elfogyasztani egy-egy ételt az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt annak ellenére, hogy nem kifejezetten szeretik. Sőt, a vizsgálatban részt vevők 32%-a beismerte, 

gyakran még olyasmit is megeszik, amit kifejezetten utál, ha tudja róla, hogy egészséges.  

A 2000 felnőtt bevonásával készült friss tanulmány szerint a Z- generáció gyakran fogyaszt zöld turmixokat és nyers tojást, hogy növelje fehérjebevitelét. Azonban paradox módon jellemző rájuk, hogy nincsenek teljesen tisztában azzal, mit is jelent igazából az egészséges táplálkozás.

A résztvevők körülbelül 40%-a beismerte, fogalma sincs a kiegyensúlyozott étrendről,  emellett 19%-uk, azaz majdnem minden ötödik személy vallotta azt, hogy gyakran az Instagramhoz és a TikTokhoz fordulnak táplálkozási tanácsokért.

Az idősebb, 65 év feletti generációról pedig az derült ki, hogy sokkal többet ér nekik az élet élvezete, mint az aktuális trendek, és nem aggódnak annyira az egészségügyi problémák miatt.

Egy összefogásban a Warburtons felkerete Mary Earps angol női labdarúgókapust, hogy tisztázza a fehérjefogyasztás rejtélyeit, és megmutassa, milyen könnyű megdönteni az ezzel kapcsolatos mítoszokat.

A sportolónő így vélekedett: 

"Az emberek túlságosan sok időt és energiát töltenek azzal, hogy a lehető legtöbb fehérjét próbálják elfogyasztani anélkül, hogy valójában élveznék az ízeket. 

Számomra azonban ez nem jelent dilemmát, ha választhatnék a nyers tojás vagy a fehérjével felturbózott bagel között,nem lenne kérdés, melyiket egyem ebédre.

Fontos a kiegyensúlyozott, tápláló étrend, és hogy sok fehérjét együnk, de ennek nem kellene az élvezet rovására mennie. Könnyedén összeállíthatunk egy kiegyensúlyozott étrendet, ami egyszerű, finom és gyors, így ahelyett, hogy az étrend túlbonyolítására koncentrálnánk, fektessük az energiát abba, hogy az egészséges ugyanakkor fogásaink finomak és élvezetesek is legyenek" - mondta.

image

A tanulmány kimutatta, hogy az emberek 18%-a nem rajong a fehérjeturmixokért, negyedüket pedig már a puszta gondolat is megbotránkoztatja, hogy lenyeljék, 11%-uk pedig egyszerűen csak kötelező feladatként tekint rá. A résztvevők közel 45%-a beismerte, hogy teljesen összezavarták már a fehérjebevitelre vonatkozó szabályok, 38%-uk nem igazodik el abban, mi számít egészséges étrendnek, 31%-uk pedig a mennyiségekre vonatkozó, egymásnak ellentmondó tanácsok kuszálják össze a gondolatait.

A kutatásból  az is kiderült, hogy az 55-64 év közöttiek ismerik a legátfogóbban a kiegyensúlyozott étrendet,

és minden negyedik ember viszonylag tájékozottnak tartja magát a helyes táplálkozással kapcsolatban. Ennek ellenére azonban a felnőttek 27%-a elismerte, hogy volt rá példa, amikor fogyókúrába kezdett, 37%-uk pedig utólag megbánta döntését.

A OnePoll.com oldalról származó eredmények azt is kimutatták, hogy a fiatalabb generáció számára az egyik legfontosabb szempont, hogy egészségesnek tűnjön egy adott étel, még ha nem is túlságosan élvezetes.

A kutatás azt mutatja, hogy az emberek úgy gondolják, hogy a fehérjével és egyéb tápanyagokkal dúsított termékek fogyasztása gyakran az élvezeti érték rovására megy, ám ennek egyáltalán nem kellene így lennie. Arra törekszünk, hogy az emberek elérjék céljaikat anélkül, hogy fel kellene áldozniuk az élet apró örömeit, ezért fontos, hogy finom, könnyű és egyszerű ételeket válasszanak, amitől valóban feltöltődnek, és kiegyensúlyozottnak érzik magukat.

- kommentálta Jonathan Warburton, a híres pékárugyártó cég vezetője a vizsgálatok eredményit

A cég felkérte Mary Earps-t, hogy legyen a fehérjedús termékeik új arca, és kijelentette:

Nagyon örülünk, hogy Mary Earps lesz az új fehérjenagykövetünk, és ösztönözzön másokat arra, hogy termékeinkkel a lehető legtöbbet hozzák ki magukból"

- mondta.

Forrás: DailyStar

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!