Kiderült, hogy milyen színű csészében a legfinomabb a kávé

Vágólapra másolva!
Egy kóstolással és az ízek felfedezésével foglalkozó szakember új könyvében néhány egészen különleges megállapításra mutat rá az ízérzékeléssel kapcsolatban. Többek között elárulja, hogy milyen színű csészéből fogyasztva ízlik a legjobban a kávé.
Vágólapra másolva!

A sör-, bor- és sajtkóstoló képesítéssel is rendelkező Mandy Naglich az ízek szakértője. Legutóbbi kiadványa pedig nemcsak tapasztalataira, hanem kutatómunkájára is támaszkodik. Tudósoktól kezdve a sommelier-kig számos szakemberrel készített interjút, hogy minél több érdekességet tárjon fel az ízleléssel kapcsolatban.

Naglich könyvének egyik legfontosabb megállapítása, hogy az, 

ha valami ízlik, nem csak attól függ, hogy fizikailag mi van a nyelvünkön.

Az íz ugyanis multiszenzoros dolog, ezért amit látunk, szagolunk, hallunk, hatással lehet az észlelt ízre. Ez azt jelenti, hogy az ízérzékelésben a tapéta, egy helyiség belső dekorációja, tányérok és a színek is közrejátszanak.

A szín és az íz közötti összefüggésekre vonatkozó tanulmányok azt mutatják, hogy az emberek hajlamosak meghatározott színeket bizonyos ízekkel összekapcsolni. Például a vöröset általában az édességgel társítják, míg a zöldet savanyúbbnak tartják. Bár a savanyúságot nem feltétlenül keressük az ételekben, a kávénak az ízét és a mélységét is adhatja. Ha tehát zöld bögréből isszuk a kávét, annak aromáját és ízvilágát sokkal bonyolultabbnak, összetettebbnek fogjuk érezni és jobban fog ízleni - összegez a Roadster.

Kávé
Összetett dolog az ízérzékelés, a kávéscsésze színének is szerepe lehet benne 
Fotó: Farknot Architect/Adobe Stock

Kávézásról lévén szó, szeretnénk eloszlatni egy tévhitet a jegeskávéval kapcsolatban is. Ezt a frissítő italt a legtöbb esetben egy kávézóban isszuk meg, mivel azt gondoljuk, csak drága és profi kávéfőzővel lehet tökéletes kávét készíteni. 

Azonban létezik olyan módszer, amivel otthon is olyan kávét ihatunk, mint egy kávézóban.

Egy influenszer mutatta be a TikTok oldalán, hogy egy egyszerű és gyors módszerrel hogyan készíthetünk otthon is olyan jegeskávét, mint amit egy kávézóban innánk. 

Danielle, akit a legtöbben, csak daniellemsands23 néven ismernek, az általa megosztott videóban semmi mást nem használ a tökéletes jegeskávéhoz, csupán egy műanyag palackot. 

Az influenszer először a műanyag üvegbe tölt hideg tejet, majd instant kávéport ad hozzá. A keveréket alaposan összerázza, de mindenekelőtt egy kevés juharszirupot is önt bele, hogy a kávénak még különlegesebb íze legyen. 

Miután összekeveredtek a hozzávalók a palackban és a tej is kellően felhabosodott, egy olyan üveg bögrét vett elő, amit egy kupakkal le lehet zárni, és annak tetejébe egy szívószálat tudunk beleszúrni. 

Danielle, az üveg bögrébe először a hideg tej másik felét önti, majd arra borítja rá a felhabosított keveréket. Végül pedig lezárja a bögrét és élvezi a frissítőt. 

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!