Figyelmeztető jelek a banánon: ha így néz ki, nem szabad megenni

Vágólapra másolva!
Az érett banán a legfinomabb gyümölcsök közé tartozik, de ha túlságosan érett, akár penészgombák is kialakulhatnak abban.
Vágólapra másolva!

A banán a magyar háztartásokban is a legkedveltebb gyümölcsök közé tartozik. Nem csak magában fogyasztva finom, hanem azért is jó választás mindig otthon tartani abból néhányat, mert viszonylag hosszú ideig eltarthatók. A még kevésbé érett, héjukat tekintve zöldes színű banánok éppúgy ehetők, mint azok, melyek héja már barnulni kezd. Természetesen az eltarthatósága ennek a gyümölcsnek sem végtelen idejű, és a Mindmegette arra figyelmeztet, hogy van, amikor jobb a túlérett gyümölcsöt kidobni.

Ezért válik sötét színűvé a banán héja

A barna, sötét szín megjelenése a banán héján már annak a jele, hogy a gyümölcsben megkezdődött az enzimképződés. Vagyis elindult a klorofill lebomlásának folyamata, és az antioxidánsok is jelen vannak. Ez a változás fogyasztói oldalról nézve kedvező, hiszen sokkal puhábbá, édesebbé és teltebbé teszi a gyümölcsöt. Így nem csoda, ha sokan ebben az érési időben, kifejezetten éretten szeretik a banánt fogyasztani, melynek édessége akár a mézével is vetekedhet.

Az érett banánnal elsősorban a cukorbetegeknek érdemes vigyázniuk. Számukra jobb választás lehet a még zöld banán. Annak ugyanis sokkal alacsonyabb a glikémiás indexe, mint az érett banáné.

Banán, muffin, recept, gasztro
A banán barnuló héjjal, érve is fogyasztható, de csak bizonyos ideig
Fotó: Shutterstock/ MelaPhotoworks

Ekkor jobb kidobni a banánt

A túlérő banán megpuhul, húsa pépessé válik. 

Előfordulhat, hogy az addigi jellegzetes, kellemes illat helyett kellemetlen szagot kezd árasztani magából. Ebben az esetben nincs sok mérlegelni való: jobb kidobni.

Ám ha még ez nem is áll fenn, az érett banánt fogyasztás előtt érdemes alaposan szemügyre venni, még akkor is, ha tökéletesnek tűnik.

 Ennek lépései:

  • A banán felvágása és húsának ellenőrzése szemrevételezéssel:  a nigrospora nevű gomba felelős azért, hogy a magok vörös árnyalatúvá válnak. Ha a gyümölcs ilyen, felvágása után jobb kidobni.

A nigrospora penészgomba az egészséges emberekre nem veszélyes, de a legyengült immunrendszerű emberekre káros lehet. Az ő esetükben a fertőzött gyümölcs elfogyasztása olyan tünetekhez vezethet, mint a láz és a gyomorpanaszok, amelyeket könnyen összetéveszthetünk egy közönséges ételmérgezéssel. Szélsőséges esetben a gomba légzési problémákat is okozhat.

A banánnak egyébként számos jótékony hatása ismert, kiváló forrása a C-vitaminnak, B6-vitaminnak és mangánnak, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, az anyagcsere megfelelő működéséhez és a bőr egészségéhez. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!