A banán a magyar háztartásokban is a legkedveltebb gyümölcsök közé tartozik. Nem csak magában fogyasztva finom, hanem azért is jó választás mindig otthon tartani abból néhányat, mert viszonylag hosszú ideig eltarthatók. A még kevésbé érett, héjukat tekintve zöldes színű banánok éppúgy ehetők, mint azok, melyek héja már barnulni kezd. Természetesen az eltarthatósága ennek a gyümölcsnek sem végtelen idejű, és a Mindmegette arra figyelmeztet, hogy van, amikor jobb a túlérett gyümölcsöt kidobni.
A barna, sötét szín megjelenése a banán héján már annak a jele, hogy a gyümölcsben megkezdődött az enzimképződés. Vagyis elindult a klorofill lebomlásának folyamata, és az antioxidánsok is jelen vannak. Ez a változás fogyasztói oldalról nézve kedvező, hiszen sokkal puhábbá, édesebbé és teltebbé teszi a gyümölcsöt. Így nem csoda, ha sokan ebben az érési időben, kifejezetten éretten szeretik a banánt fogyasztani, melynek édessége akár a mézével is vetekedhet.
Az érett banánnal elsősorban a cukorbetegeknek érdemes vigyázniuk. Számukra jobb választás lehet a még zöld banán. Annak ugyanis sokkal alacsonyabb a glikémiás indexe, mint az érett banáné.
A túlérő banán megpuhul, húsa pépessé válik.
Előfordulhat, hogy az addigi jellegzetes, kellemes illat helyett kellemetlen szagot kezd árasztani magából. Ebben az esetben nincs sok mérlegelni való: jobb kidobni.
Ám ha még ez nem is áll fenn, az érett banánt fogyasztás előtt érdemes alaposan szemügyre venni, még akkor is, ha tökéletesnek tűnik.
Ennek lépései:
A banánnak egyébként számos jótékony hatása ismert, kiváló forrása a C-vitaminnak, B6-vitaminnak és mangánnak, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, az anyagcsere megfelelő működéséhez és a bőr egészségéhez.
A nigrospora penészgomba az egészséges emberekre nem veszélyes, de a legyengült immunrendszerű emberekre káros lehet. Az ő esetükben a fertőzött gyümölcs elfogyasztása olyan tünetekhez vezethet, mint a láz és a gyomorpanaszok, amelyeket könnyen összetéveszthetünk egy közönséges ételmérgezéssel. Szélsőséges esetben a gomba légzési problémákat is okozhat.