A britek egyik kedvenc étele a burgonya, személyenként akár 130 kilót is fogyasztanak belőle évente főtt, pirított, sült krumpli vagy krumplipüré formájában.
A britek a burgonyát már évszázadok óta ismerik és fogyasztják, feltételezések szerint a 16. században került az országba. Azóta is kulcsfontosságú összetevője a legnépszerűbb ételeiknek, ezért - a magyarokhoz hasonlóan - szinte minden háztartásban megtalálható
Azonban megfigyelhettük már, hogy nem megfelelő tárolás esetén könnyen romlásnak indulhat, megpenészedhet vagy kicsírázhat.
Egy szakértő megmutatta, melyek azok a gyakori hibák, amelyeket az emberek többsége elkövet a burgonya tárolása során.
Az olyan zöldségek, mint a hagyma vagy a burgonya hosszú ideig elállnak, ezért a legtöbben hajlamosak vagyunk egyszerre sokat venni belőle, majd egymás mellett, esetleg közös zacskóban tárolni őket. Ez azonban nem igazán jó ötlet, mert a hagyma etiléngázt bocsát ki,melynek hatására a burgonya csírázni kezdhet és benedvesedhet, amitől könnyen penészes lesz. Érdemes ezért a burgonyát távol tartani az olyan zöldségektől, mint a hagyma, fokhagyma vagy a paradicsom. Ehelyett tároljuk inkább egy sötét és száraz helyen, például egy szekrényben vagy konyhafiókban, hogy hosszabb ideig friss maradjon. Jó ötlet emellett a burgonyát a lehető legtávolabb tartani a napfénytől. A túl sok fény klorofilltermelést vált ki, ami zöldre színezheti a gumókat.
- mondta Karen Lamar, az Organic Cottonmartnevű szervezet tárolási szakértője az Express magazinnak.
"A zöld elszíneződés miatt a burgonya keserűvé válik, és elszaporodik benne egy szolanin nevű neurotoxin, ezért az ilyen burgonyát jobb elkerülni. Ne tároljuk emellett magas páratartalmú helyeken, ez ugyanis elősegíti a penészedést és a csírázást. Pincében, kamrában vagy egy félreeső konyhasarokban van a legjobb helye. Ajánlott emellett kiszedni a műanyag csomagolásból, és légáteresztő edényben tárolni, hogy elegendő levegőhöz jusson, ugyanis a jó szellőzés kulcsfontosságú ahhoz, hogy a burgonya hosszabb ideig friss maradjon. A levegő hiánya miatt a burgonya nedvességet halmoz fel, és gyorsan megromlik a penész és a baktériumok elszaporodásának hatására. Ha a burgonyát nyitott papírzacskóban, hálózacskóban vagy textilzacskóban tárolja, megvédi őket a korai romlástól, így akár két-három hónapig is friss marad, ami csökkenti az élelmiszerpazarlást és segít pénzt spórolni"