Ilyen ételeket csomagoljunk a gyerekeknek az iskolába

szendvics felvágott sajt
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission./Pixel-Shot
Vágólapra másolva!
Hamarosan elkezdődik az iskola és bár a főétkezések többnyire megoldottak az intézményekben, addig sok szülőnek komoly fejtörést okoz, hogy mit pakoljon a gyereknek uzsonnára vagy éppen tízóraira. Sokan a feladatot letudják azzal, hogy vesznek valami készterméket a pékségben, azonban Halas Eszter sport-specifikus dietetikus szerint ők nem éppen a legegészségesebb megoldást választják. A szakértő azonban elárulta, milyen ételeket csomagoljunk a gyerekeknek, hogy az valóban tápláló és finom is legyen.
Vágólapra másolva!

A szakértő elmondta, hogy a gyorsan felszívódó szénhidrátok helyett, - mint például a péksütemények, kiváltképp az édesek,- minden esetben lassú felszívódású, nem feldolgozott ételeket csomagoljunk a gyerekeknek.

ételeket csomagoljunk
Törekedjünk arra, hogy legtöbbször egészséges ételeket csomagoljunk.
Fotó: Iryna Melnyk / Getty Images

Teljes kiőrlésű termékekből lehet akár szendvicset készíteni, sajttal, hummusszal, főtt tojással, csirkemell sonkával. Célszerű mellé tenni koktélparadicsomot vagy felvágott zöldségcsíkokat,

  • répából,
  •  paprikából, 
  • vagy uborkából akár. 

A gyerekeket lehet edukálni, hozzászoktatni, hogy ezeket is megegyék - tanácsolta.

Halas Eszter emellett leszögezte, fontos, 

hogy lehetőleg ne adjunk a gyerekeknek túl sok feldolgozott húskészítményt, ugyanis az ezekben található nitrites pácsók nem igazán ajánlottak a gyerekeknek, de nagy mennyiségben még a felnőtteknek sem.

A reggeli italokkal kapcsolatban pedig elárulta, érdemes akár házi készítésű vagy bolti turmixokat, smoothie-kat is az iskolatáskába pakolni.

„Vannak remek hőtartó palackok, amik akár egész nap frissen tartják az otthon elkészített smoothie-t, vagy turmixot is. Lehet készíteni otthon limonádét is, amit feldobhatunk néhány gyümölccsel is. Emellett lehet natúr joghurtitalt, vagy éppen kefírt vagy kakaót is inni. ”

Elárulta,

 a gyerekek számára nem igazán javasolják az édesítőszereket, néha belefér akár a cukros kakaópor is, főképp a vitaminokkal dúsítottak, de ha tehetjük próbáljuk meg kerülni a hozzáadott cukrot tartalmazó italokat.

A dietetikus szerint érdemes akár joghurtitallal, vagy házi készítésű müzliszelettel – zabból, datolyából, magvakból készítve - is feldobni az étrendet.

„Készíthetünk akár egyéjszakás zabot is, amelyben zabpehely, joghurt, tej vagy növényi ital, különböző fűszerek, mint fahéj, kurkuma és gyümölcsök is vannak. Ez akár tízóraira vagy reggelire is tökéletes lehet.”

Gyümölcsök közül elsősorban a szezonális gyümölcsöket, praktikusság szempontjából pedig az almát és a banánt ajánlja a szakértő, ezek ugyanis nem mennek könnyen tönkre, utóbbi pedig magas szénhidráttartalma miatt még a sportoló gyerekeknek is ideális lehet.

Ha pedig édesszájú a gyerek, akkor vannak hozzáadott cukrot nem tartalmazó túró rudik is akár, amiket alkalmanként adhatunk nekik. Az édességgel azonban mértékkel bánjunk, és igyekezzünk ne a készételek irányába menni.

Halas Eszter kijelentette, hogy napindítónak abszolút nem javasoltak a boltban kapható tejszeletek, csokoládék, pudingok, vagy cukrozott tejtermékek, azonban a gyakorlatban sok esetben ezzel találkozik. A reggeli délelőtti órákban a magasabb rosttartalmú, lassan felszívódó szénhidrátok fogyasztása és a hozzáadott cukrok kerülése ajánlott. Emellett a péksütemények, készételek, a magas zsír- és cukortartalmú élelmiszerek visszaszorítását javasolta a szakértő.

„Egy kisebb mennyiségben– egy zárt maroknyi - érdemes magvakat is csomagolni snack gyanánt. Akár egy almát, egy müzliszeletet és néhány szem sótlan, pörköletlen olajos magvat betenni gyors kis étkezésnek a táskába.”

A dietetikus szerint 

azért jó megoldás a turmixok beillesztése is a gyerekek étrendjébe, mert abban olyan zöldségeket is elrejthetünk, amiket magában nem igazán vagy pedig nehezen enne meg a gyerek.

„Amennyire lehet a rostbevitelt próbáljuk meg növelni, akár hummusszal megkenni a szendvicset, vagy bármi más zöldségkrémet használni, hogy azzal is próbáljunk még több zöldséget bevinni a gyerekek étrendjébe” – javasolta. Halas Eszter azt tanácsolja, hogy próbáljuk minél változatosabban összeállítani az uzsonnás csomagokat.

„Lehet a szendvicsbe akár csirkemellet is tenni, azonban arra figyeljünk, hogy semmiképp sem a bő olajban sültet részesítsük előnyben, nagyon sokan ugyanis rántott húsos szendviccsel indulnak mindennap az iskolába, ami azért kevésbé jó megoldás a gyerekek számára. A 4-5 adag/nap javasolt mennyiséget próbáljuk megtartani a zöldségek és a gyümölcsök esetében, akár kockákra vágva vagy turmixba téve, hátha úgy szívesebben megeszik a gyerekek, illetve a tejtermékek vagy probléma esetén kalciummal, d-vitaminnal dúsított növényi helyettesítők esetében pedig 2-3 adag/nap mennyiséget” – mondta.

A nassolnivalók vagy édességek esetében pedig leszögezte, mindenképpen a délutáni órákban, vagy az ebédet követően adjuk a gyereknek, és semmiképp sem önálló étkezésként, és ezt is csak hetente maximum 1-2 alkalommal. Legalább otthon törekedjünk arra, hogy tápláló, minél kevésbé feldolgozott ételeket egyenek a gyerekek, ugyanis feltehetően így is sok helyen kapnak édességet, például nagyszülőktől, iskolában, barátoktól.

Halas Eszter a táplálkozáson kívül az őszi időszakra mindenképpen azt tanácsolja, hogy senki ne feledkezzen meg a megfelelő D-vitamin fogyasztásról, amit a napsütéses órák számának a csökkenése miatt vitamin formájában szükséges bevenni a szervezetünkbe.

Tíz tipp, hogy milyen ételeket csomagoljunk: 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!