Villámgyors lasagnerecept a rohanós hétköznapokra

Vágólapra másolva!
Ahogyan az idő hidegebbre fordul, az emberek többsége laktató, kiadós, házias fogásokra vágyik, amelyek jól átmelegítenek. A dolgos hétköznapokon azonban az is fontos szempont, hogy gyorsan elkészüljön. Mutatunk egy szuper lasagnereceptet, amivel több legyet üthet egy csapásra, hiszen amellett, hogy finom és tápláló, kevesebb mint egy óra alatt elkészül.
Vágólapra másolva!

Egy tányér finom lasagnét a legtöbben szívesen elfogyasztanánk egy hosszú nap után.

Ez a klasszikus olasz tésztaétel sok család kedvence, nem véletlen, hiszen finom, tartalmas és jól átmelegít a hűvös őszi napokon.

Azonban komoly kihívásnak tűnhet a semmiből lasagnét készíteni a sietős hétköznapokon. A BBC Good Food ezért megosztatta a létező legegyszerűbb lasagnereceptet, amit bárki elkészíthet úgy, mint egy igazi olasz szakács. A lasagne kulcsfontosságú összetevői a tészta, a paradicsomos-darált húsos mártás, ezért fontos, hogy ezekre szánjunk kellő figyelmet.

Innentől kezdve azonban gyerekjáték az egész: 

az előkészületek mindössze 15 percet vesznek igénybe, a főzés pedig 25-30 perc alatt kész. Érdemes hozzáadni némi húsos szalonnát, ami különleges, fűüstös ízt ad neki, és az extra kényeztetés érdekében szórjuk meg a tetejét mozzarellával és parmezánnal.

 

lasagne, tészta, lasagnetészta
Fotó: AFP

Hozzávalók:

  • 1 ek olívaolaj
  • 2 szelet füstölt, húsos szalonna
  • 1 fej hagyma apróra vágva
  • 1 zellerszár felaprítva
  • 1 sárgarépa lereszelve
  • 2 gerezd aprított fokhagyma
  • 500g darált marhahús
  • 1 ek paradicsompüré
  • 2x 400 g hámozott, darabolt paradicsom
  • 1 ek méz

Elkészítés:

  1. Készítsünk elő 500 gramm lasagnelapot, 400 ml zsíros tejszínt, 125 g durvára reszelt mozzarellát 50 g reszelt parmezánt és egy nagy maréknyi tépett bazsalikomlevelet. 
  2. Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, a szalonnát apró kockákra vágjuk, és beletesszük. Néhány perc múlva dobjuk bele a hagymát, a zellert és a sárgarépát, és közepes lángon, időnként megkeverve öt percig pároljuk. Ezután adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk még egy percig.
  3. Ezután adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk körülbelül 6 percig, majd borítsuk hozzá a paradicsompürét, keverjük jól össze, és további egy percig főzzük.
  4. Keverjük hozzá a hámozott paradicsomot, majd töltsük meg a paradicsomos üveget félig vízzel, öblítsük ki vele, és öntsük hozzá a mártáshoz. 
  5. Adjuk hozzá a mézet és fűszerezzük ízlés szerint, majd 20 percig forraljuk.
  6. Melegítsük elő a sütőt 180-200 fokosra. Öntsünk egy kevés mártást a sütőedény aljára, majd egyengessük el. Illesszünk két lasagnelapot a szósz tetejére, hogy a szélei fedjék egymást, majd ismételjük a rétegzést addig míg a szósz és a tészta el nem fogy. Fontos, hogy a tésztával fejezzük be.
  7. Verjük fel a tejszínt egy tálban, és adjunk hozzá két evőkanál vizet, hogy selymes állagú mártást kapjunk. Csorgassuk a tésztára, majd szórjuk meg a tetejét mozzerellával és parmezánal. 
  8. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük és bazsalikomlevéllel megszórva tálaljuk.

A követők lelkesedtek ezért az egyszerű, de ínycsiklandó receptért.

"Ez a legjobb lasagne, amit valaha is ettem"

- írta egyikük.

"Jól néz ki, finom, és a családnak is nagyon ízlett"

- kommentelte egy másik.

Egy korábbi cikkünkben további 10 perces olasz tésztarecepteket találhat, amelyek szintén ideálisak lehetnek olyan napokon, amikor különösen elfoglaltak vagyunk. Hétvégén, vagy ráérősebb napokon készíthetjük a lasagnét igazi, házi tésztalapokból is. 

Forrás: Mirror

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!