Eláruljuk, hogyan lesz habkönnyű, magas és szellős a piskótánk

piskóta
Így lesz habkönnyű, magas és szellős a piskótánk
Vágólapra másolva!
Sokan nagyon egyszerűen elkészíthető süteménynek tartják, ami azért néha mégis bajos, van hogy fojtós, van hogy folyik. Mutatjuk a tökéletes elkészítési módot, ami uán mindenki megnyalja a tíz ujját is.
Vágólapra másolva!

A piskótasütés alapszabályai

  1. Piskótakészítésnél fontos, hogy a tojások szétválasztása hibátlanul történjen, és egy csepp sárgája se kerüljön a fehérjébe, mert különben nem tudjuk kihabosítani.
  2. A tojásfehérjét a cukorral verjük fel, azonban nem szabad túl keményre verni, csak tejföl sűrűségűre. Akkor jó, ha van már tartása, de azért még egy kicsit képlékeny. Ha túl keményre verjük a tojáshabot, a légbuborékok sülés közben kipukkadnak, és összeesik a tészta.
  3. A keverés technikája is fontos a piskótatésztánál: a szilikonspatulát függőlegesen a tálba állítjuk, és alulról felfelé elkezdjük keverni, miközben folyamatosan forgatjuk a tálat.
  4. A lisztet mindenképp szitáljuk a tésztába, ugyanis így is levegőt dolgozunk a tésztába, amitől könnyű állaga lesz.
  5. Ne vajazzuk ki a tortaformát vagy a tortakarikát, ugyanis ha kivajazzuk, a tészta lecsúszik a karika faláról, nem tud megkapaszkodni, így azt érjük el vele, hogy a közepe púpos lesz, a széle pedig lapos.
  6. Sütés előtt a nyers tésztát húzogassuk ki a tortakarika széléig, így sütés közben a közepe feljön, és szépen kiegyenlítődik a piskóta.
piskóta
Így lesz habkönnyű, magas és szellős a piskótánk
Fotó: Shutterstock

Piskóta

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt

Elkészítése:

  1. A tökéletes piskóta elkészítéséhez a sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy 24 cm átmérőjű sütőkarika alját becsomagoljuk sütőpapírral.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, és a tojások sárgáját kézi robotgéppel habosra keverjük. A tojásfehérjéből és a cukorból nem túl kemény habot verünk. A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk egy szilikon spatulával. Apránként, óvatos mozdulatokkal belekeverjük az átszitált lisztet.
  3. A spatulával a sütőkarikába szedjük, és a tésztát felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának. Ezután 160 fokon alsó-felső sütésen 40 perc alatt készre sütjük.
  4. A sütőből kivéve egyből a sütőpapírral kibélelt forró tepsire borítjuk fejjel lefelé. Ha teljesen kihűlt, kivágjuk a piskótát a karikából, és - ha tortát készítünk belőle - 3 részre vágjuk.

Ha további konyhai praktikákra is kíváncsi, látogasson el a Mindmegette oldalára.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!