A lusta asszony rétese az egyik legjobb időtakarékos recept, ugyanis ott még az alapanyagokat sem kell külön tálban összekeverni, elég mindent a tepsiben egymásra rétegezni és mehet is a sütőbe.
Vágólapra másolva!
Ha valami különleges süteménnyel szeretnénk meglepni a családot a héten, akkor az intelligens krémes kevert masszából lesz a tökéletes megoldás. Az igazi varázslat abban rejlik, hogy bár kevert masszaként kerül a tepsibe, mégis háromrétegű finom süteményként végzi. Mutatjuk hogyan.
A lusta asszony rétese az egyik legjobb időtakarékos recept, ugyanis ott még az alapanyagokat sem kell külön tálban összekeverni, elég mindent a tepsiben egymásra rétegezni és mehet is a sütőbe.
Hasonlóan gyors recept az intelligens krémesé is, ugyanis csak össze kell vegyíteni az alapanyagokat, egy sütőpapírral bélelt tepsibe önteni a masszát, majd betenni a hideg sütőbe, a munka oroszlánrészét ugyanis a sütő végzi helyettünk! A végeredmény egy finom, vaníliás és krémes sütemény, ami ráadásul három rétegből is áll majd!
A krémes cukrászdai sütemény, aminek sokan félve állnak neki, ugyanis ki kell sütni a leveles tésztából készült ropogós rétegeket, és meg kell főzni a vaníliás krémet, ami igényel némi rutint a konyhában.
Ha biztosra szeretnénk menni, de kívánjuk a krémesre hasonlító süteményt, akkor próbáljuk ki az intelligens krémest, amely egyszerre idézi a franciakrémest és a tejpitét is. Az intelligens krémes receptjének titka a sütés, ugyanis hideg sütőbe kell tenni, méghozzá a legalsó rácsra és 150 Celsius-fokon kell sütni alsó-felső sütési módban, így alakulnak ki a rétegek.
Intelligens krémes
Hozzávalók 20x30 centis tepsihez:
4 db tojás
só
4 dkg vaníliás cukor
10 dkg cukor
11 dkg vaj
0.5 db citrom
5 dl tej
12 dkg liszt
Elkészítés:
Az intelligens krémeshez a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd félretesszük, amíg a többi alapanyagot összekeverjük.
A tojássárgákat a vaníliás cukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk az olvasztott, puha vajat, a kristálycukrot és a reszelt citromhéjat. Ízlés szerint adhatunk hozzá egy kevés vaníliaaromát is. Az egészet alaposan kikeverjük.
A tojássárgás keverékhez folyamatos kevergetés mellett, felváltva hozzáöntjük a lisztet és a tejet és addig keverjük, amíg sima masszát nem kapunk. Ezután összekeverjük az egészet a tojáshabbal.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és ebbe öntjük a masszát. A tepsit a hideg sütő legalsó rácsára tesszük és alsó-felső sütési módban bekapcsoljuk 150 Celsius-fokra. 70 percig sütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
Kockákra vágva, porcukorral megszórva tálaljuk.
Ha több különleges receptekre is kíváncsi, látogasson el a Mindmegette oldalára!
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!