A sült krumpliban a legjobb dolog a ropogós külseje, ezért rendkívül kiábrádító, ha a vasárnapi ebédnél azt tapasztaljuk, hogy puhára van ázva. Van azonban egy egyszerű módszer, amivel minden körülmények között elérhetjük a kívánt ropogósságot. Mindössze egyetlen plusz hozzávalóra van szükség.
Az okos trükk a népszerű szakácsnak, Mary Berrynek köszönhető, aki elárulta, hogy
az igazán finom sültkrumpli készítésének legjobb módja, ha búzaliszttel szórjuk meg a krumplihasábokat sütés előtt.
A népszerű szakács és gasztronómiai újságíró, Marry Berry a "Love To Cook" című szakácskönyvében leírta, hogy az így elkészített sültkrumpli kicsit más lesz, mint a hagyományos, azonban ez pozitív változást jelent. Mint kiderült, a búzadara nemcsak a krumpli állagát, hanem az ízét is javítja. Amellett, hogy ropogóssá teszi, enyhén pirított, diós aromát kölcsönöz neki.
Az interneten olvastam, hogy a burgonya nedvességtartalma magas, és a búzaliszt használata a burgonya felületén felszívja a felesleges nedvességet, így nem ázik el főzés közben. A búzadarának emellett magas a fehérjetartalma, így fokozza a barnulási folyamatot. A sülkrumpli így kívül ropogós, belül kellemesen puha marad. Én kipróbáltam édesburgonyával is, mivel jobban szeretem az ízét, a módszer ebben az esetben is bevált. Sőt, más zöldségfélék esetében is hatásos, így bármiből is készüljön a köret, pompásan ropogós lesz.
- osztotta meg a tapasztalatait Mary Berry.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Azonban más módszer is létezik, ami tökéletesen ropogóssá teszi a sült burgonyát. Az egyik, hogy szódabikarbónás vízben megfőzzük, majd a sütéshez kacsazsírt, vagy ghee-t, azaz tisztított vajat használunk. Az ötlet egy Marzia néven ismert influenszertől származik. A kacsazsírban való sütésre esküszik Gordon Ramsey is.