Így készül a legfinomabb, legropogósabb sült krumpli

Vágólapra másolva!
A sült burgonya kiváló kísérője a sült húsos fogásoknak, de nincs annál rosszabb, mint amikor az elvárt ropogósság helyett a krumpli ázott és tocsog az olajban. Egy egyszerű módszer segítségével azonban elérhetjük, hogy mindig tökéletesen ropogós legyen. A titka egy szokatlan hozzávaló, amire nem is gondoltunk volna.
Vágólapra másolva!

A sült krumpliban a legjobb dolog a ropogós külseje, ezért rendkívül kiábrádító, ha a vasárnapi ebédnél azt tapasztaljuk, hogy puhára van ázva. Van azonban egy egyszerű módszer, amivel minden körülmények között elérhetjük a kívánt ropogósságot. Mindössze egyetlen plusz hozzávalóra van szükség.

Az okos trükk a népszerű szakácsnak, Mary Berrynek köszönhető, aki elárulta, hogy 

az igazán finom sültkrumpli készítésének legjobb módja, ha búzaliszttel szórjuk meg a krumplihasábokat sütés előtt.

A népszerű szakács és gasztronómiai újságíró, Marry Berry a "Love To Cook" című szakácskönyvében leírta, hogy az így elkészített sültkrumpli kicsit más lesz, mint a hagyományos, azonban ez pozitív változást jelent. Mint kiderült, a búzadara nemcsak a krumpli állagát, hanem az ízét is javítja. Amellett, hogy ropogóssá teszi, enyhén pirított, diós aromát kölcsönöz neki.

Az interneten olvastam, hogy a burgonya nedvességtartalma magas, és a búzaliszt használata a burgonya felületén felszívja a felesleges nedvességet, így nem ázik el főzés közben. A búzadarának emellett magas a fehérjetartalma, így fokozza a barnulási folyamatot. A sülkrumpli így kívül ropogós, belül kellemesen puha marad. Én kipróbáltam édesburgonyával is, mivel jobban szeretem az ízét, a módszer ebben az esetben is bevált. Sőt, más zöldségfélék esetében is hatásos, így bármiből is készüljön a köret, pompásan ropogós lesz.

- osztotta meg a tapasztalatait Mary Berry.

sültkrumpli
Fotó: pixabay.com

Hozzávalók:

  • 4ek napraforgóolaj
  • 2ek búzadara
  • 700g burgonya

Elkészítés:

  • Melegítsük elő a sütőt 200-220 fokra. Tegyünk két evőkanál olajat egy tepsibe, majd tegyük a tűzhelyre nagyjából öt percre, amíg felforrósodik és az olaj sercegni kezdett.
  • Az édesburgonyát durvára daraboljuk, majd két evőkanál olajjal és két evőkanál búzaliszttel együtt egy tálba tesszük. 
  • Egy kanál segítségével keverje össze az egészet, hogy egyenletesen bevonja a burgonyát, majd helyezzük a sütőbe.
  • Körülbelül 20 perc alatt aranybarnára és ropogósra sül.

Azonban más módszer is létezik, ami tökéletesen ropogóssá teszi a sült burgonyát. Az egyik, hogy szódabikarbónás vízben megfőzzük, majd a sütéshez kacsazsírt, vagy ghee-t, azaz tisztított vajat használunk. Az ötlet egy Marzia néven ismert influenszertől származik. A kacsazsírban való sütésre esküszik Gordon Ramsey is. 

Korábban azt is megírtuk, hogyan készíthetünk tökéletes sült burgonyát airfryerben

Forrás: Mirror

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!