Senki sem akar órákat tölteni a konyhában azért, hogy a gondosan elkészített étel borzasztó ízű legyen, és pocsékba menjen a minőségi, friss alapanyagokba fektetett pénz. Azonban szinte mindenkivel előfordult már, hogy mindent megtett azért, hogy valami igazán finomat készítsen, a végeredmény azonban mégsem egészen olyan volt, mint ahogyan azt várta volna. Sokan nem is gondolnák, de ilyen esetben a konyhai felszerelés lehet a hibás, nem pedig a kulináris készségeink.
A Plumbworld szakértői szerint például
érdemes lenne leszokni a tapadásmentes serpenyők használatáról, még akkor is, ha jelentősen megkönnyítik a főzést. Az ilyen edényekben készített étel ugyanis sokat veszít az ízértékéből, és még az egészségre is káros lehet.
Ahogy azt a neve is tükrözi, ezeket a serpenyőket úgy tervezték, hogy megakadályozza, hogy leragadjon az étel, ez pedig ideális olyan kényes fogásokhoz, mint például a palacsinta vagy a rántotta. Azonban ez a tapadásmentes felület megakadályozhatja a Maillard-reakció kialakulását, ami egy olyan folyamat, amely mély, telt ízeket kölcsönöz az ételnek a pirulás révén. Emiatt előfordulhat, hogy a tapadásmentes serpenyőben sült húsok és zöldségek nem érik el ugyanazt az ízt és állagot, mint a rozsdamentes acélban vagy öntöttvasban készítették volna, ezekben ugyanis az étel enyhén megtapadhat, melynek köszönhetően pirosra, ropogósra sül.
Arról nem is beszélve, hogy
a tapadásmentes edények bevonata idővel sérülhet, különösen, ha a karcolásnak, vagy állandó nagy hőnek vannak kitéve. Miután a bevonat elhasználódott, csökken a hatékonysága,
az étel tapadni kezd a serpenyőhöz. Ráadásul hamarabb is tönkremennek az ilyen edények, ezért gyakrabban kell cserélni, mint a rozsdamentes acél vagy öntöttvas edényeket. Ez pedig hosszútávon igencsak megterhelő a pénztárcánkra nézve is.
Bár a modern tapadásmentes bevonatok, például a teflon általában biztonságosak, amennyiben betartjuk a rá vonatkozó szabályokat és irányelveket, azonban, ha nem rendeltetésszerűen használjuk őket, veszélyesek lehetnek. Ha például egy tapadásmentes serpenyőt túlmelegítenek, lebomlik a belső bevonat, és mérgező, egészségre ártalmas gázok szabadulhatnak fel belőle.
"A tapadásmentes edényeknek biztosan megvan a helyük a konyhában, de fontos felismerni korlátaikat, ha fel szeretnéd emelni a főzést. Az egyik módja annak, hogy a legtöbbet hozd ki a konyhai eszközökből, ha a konyhai eszközökhöz igazítod őket. A megfelelő feladatok például, ha
a tapadásmentes serpenyőket alacsony hőmérsékletű ételekhez, például tojáshoz vagy palacsintához tartja, meghosszabbíthatja azok élettartamát, és megelőzheti a kopást, így hosszú távon pénzt takaríthat meg. A magas hőfokon történő főzés eredményeinek javítása érdekében fontolja meg egy jó minőségű rozsdamentes acél vagy öntöttvas serpenyő vásárlását, amely jól viseli
a magasabb hőmérsékletet, és hatékonyabban pirul és ízletesebb lesz az étel
- mondta a Plumbword szóvivője.