Miért fontos a tápláló reggeli, és hogyan tegyük ezt helyesen?
Sokan úgy érzik, egyáltalán nem éhesek reggel, esetleg a nagy rohanás miatt hajlamosak megfeledkezni a nap első étkezéséről, és sietősen csak egy csésze kávét döntenek magukba,esetleg útközben bekapnak néhány falat péksüteményt, vagy nyomokban teljes kiőrlésű gabonát is tartalmazó, cukrozott kekszfélét, abban a hiszemben, hogy ez egészséges, hiszen köztudottan délig tartó lendületet ígér.
Akadnak olyanok is, akik kalóriákat szeretnének megspórolni a tápláló reggeli kihagyásával, és szintén egy csésze üres kávéval próbálják helyettesíteni a tápanyagdús falatokat, hogy aztán még jóval az ebédidő előtt szédelegni kezdjenek az éhségtől.
Bármelyik csoportba tartozunk is, jobb, ha tudomásul vesszük, hogy egyáltalán nem teszünk jót a szervezetünknek, ha hosszú távon semmit nem eszünk reggel, vagy üres, értéktelen kalóriákkal helyettesítjük a tápláló, laktató, vitamindús ételeket.
Az éhgyomorra elfogyasztott feketekávénak pedig kellemetlen, sőt, akár veszélyes következményei is lehetnek: gyomorégés, reflux, vagy akár gyomorfekély is.
Nem kell azonban lemondani a szeretett feketénkről, esetleg egy jó tejeskávéról, hiszen a koffeinnek mértékkel fogyasztva még pozitív tulajdonságai is lehetnek a szervezetre nézve: élénkít, felpörgeti az anyagcserét, zsírt éget, és friss kutatások szerint még a szívbetegségek és a rák ellen is hatékonyan veszi fel a harcot.
Fontos viszont, hogy egy helyesen összeállított, tápanyagokban gazdag reggeli részeként, és ne helyette fogyasszuk!
Ha pedig túlcukrozott, előre csomagolt snackekkel próbáljuk pótolni a jól összeállított reggelit, azzal megalapozhatjuk a későbbi inzulinrezisztencia, cukorbetegség és elhízás kialakulását, ezek ugyanis
hirtelen emelik meg a vércukorszintet, ezt követően még mélyebbre esik vissza, miközben szédülést, fáradtságot, tompaságot tapasztalhatunk,
és úgy érezzük, hogy ezen csak egy újabb adag magas cukortartalmú nassolnivalóval segíthetünk. Ez pedig hosszú távon cukor-és szénhidrátfüggőséget, és jó pár plusz kilót eredményez. Ezt még tetézi az is, hogy általánosságban reggelente a legrosszabb a szervezet inzulinérzékenysége, így a legrosszabb választás, ha cukorban bővelkedő, erősen feldolgozott élelmiszereket fogyasztunk reggelire, mint például a finomlisztből készült péksütemények, csokoládék, kekszek.
Aki fogyókúrás célból hagyja ki a reggelit, annak rossz hír, hogy a következő étkezésnél nagy valószínűséggel a többszörösét viszi be az így megspórolt kalóriáknak, a kiéheztetett szervezet ugyanis hajlamos falásrohamokat produkálni. Egy egészséges, laktató, de fogyókúrabarát ételekből összeállított reggelivel azonban mindez elkerülhető.
Fontos tudni azonban, hogy nem minden szénhidrát tekinthető ellenségnek. Épp ellenkezőleg:
a teljes kiőrlésű gabonafélék, az ezekből készített pékáruk és a zabpehely is, tehát az úgynevezett lassan felszívódó szénhidrátok, amelyek nem okoznak vércukorszint-ingadozást és hirtelen éhséget, hosszú időre eltelítenek, és akár ebédig jóllakottnak érezhetjük magunkat tőlük.
A rostoknak is jelentős szerepe van egy jól felépített reggeliben, hiszen kedvező hatással vannak az emésztésre és az anyagcserére, ezért
fogyasszunk minél több friss gyümölcs-és zöldségfélét, illetve korpás, teljes kiőrlésű pékárut.
Azonban okvetlenül fontos, hogy elegendő folyadékot is fogyasszunk mellé, ellenkező esetben a rostok puffadást okozhatnak.
Az egészséges reggeli emellett mindig tartalmaz valamilyen fehérjeforrást, például tojást, tejterméket, sovány felvágottat, hüvelyeseket.
Igen értékesek emellett a telítetlen zsírok is, amelyek főleg növényi táplálékokban, például avokádóban, diófélékben, extra szűz olívaolajban találhatók meg, emellett értékes források még a sovány húsú halak és baromfifélék is.
Amennyiben az édes ízeket preferáljuk, válasszuk a friss gyümölcsök, sovány tejtermékek és teljes értékű gabonafélék kombinációját:
Kiemelten fontos, hogy már a korai órákban is fordítsunk gondot a megfelelő folyadékfogyasztásra, egyrészt, mert segít beindítani az emésztést, másrészt pedig mivel éjjelente általában nem fogyasztunk folyadékot, így a szervezetünk dehidratálódik, ezért a legjobb, amit tehetünk, ha már felkelés után nekilátunk a folyadékpótlásnak.
A legjobb módja ennek, ha még reggeli előtt elfogyasztunk egy nagy pohár tiszta vizet.
Ezután pedig
kiváló kísérője lehet a reggelinknek egy bögre zöldtea vagy gyümölcstea citrommal ízesítve, esetleg egy bögre tejeskávé vagy eritrittel, xilittel vagy steviával, ha pedig nem szoktunk kávézni, készíthetünk egy bögre kakaót is,
azonban mellőzzük a cukrozott, instant kakaóporokat, sokkal egészségesebb és finomabb is a főzött, házi kakaó holland kakaóporból.
Nem kell azonban lemondanunk a 100%-os, préselt gyümölcslevekről sem, azonban
legjobb, ha házilag készítjük ezeket, így biztosak lehetünk abban, hogy cukor-és tartósítószermentes frissítő kerül a poharunkba. Legjobb a narancs-alma-vagy grapefruitlé, esetleg egy jó minőségű gyümölcscentrifuga segítségével céklával vagy sárgarépával is kiegészíthetjük,
ezek édeskés ízük miatt jól passzolnak a gyümölcsökhöz, és ellátják a szervezetet fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal.