Így tároljuk megfelelően a csokit

Vágólapra másolva!
Régóta vita folyik a csokoládé tárolásáról, néhányan a hűtőre esküsznek, hiszen ott biztosan nem olvad fel, egy szakértő azonban végre pontot tett az ügy végére, és elárulta, hogy hol érdemes otthon tárolnunk a csokit.
Vágólapra másolva!

Joshua Houston, akit a Household Quotes „élelmiszertárolási szakértője , beleszólt a csoki tárolással kapcsolatos „szekrény kontra hűtőszekrény” vitába. Joshua határozottan ellenezte, hogy a csokit a hűtőbe tároljuk és figyelmeztetett:

 A csokoládé hűtése több okból is rossz, az első az, hogy a csokoládé könnyen magába szívja a hűtőben lévő egyéb ételek ízét, illetve szagát.

csoki
Fotó: pixabay.com

Azt állítja, hogy a hűtés elveheti a csoki kényeztető krémességét is, valamint megjegyzi: 

Másodszor, ha lehűti az édes finomságait, észreveheti, hogy a hideg íztelenné teheti őket. Ez elveszi a csokoládé által nyújtott élvezet egy részét.

De ha ez ez még nem lenne elég, egy másik gyakori problémára is rámutatott a csokoládé hűtőben való tárolásával kapcsolatban, és megjegyezte:

Az elszíneződés egy másik nagy probléma, ez akkor fordul elő, ha a hűtőben lévő nedvesség „cukorvirágzást” eredményez, ami azt jelenti, hogy néhol a cukor kicsapódik és megjelenik a csoki felszínén.

Annak ellenére, hogy néhányan a csokoládét a hidegen tartják csak hogy elkerüljék a romlást, azonban meglepő módon nem olyan romlandó, mint azt sokan hiszik – írja az Express

A tejcsokoládé gyorsabban megdermed, így körülbelül 10-12 hónapig ehető, míg az étcsokoládé akár két évig is eláll.

Joshua szerint ez édességeket a szekrényben tároljuk, ne a hűtőben.

 Azt tanácsolta: "A szekrény jobb választás mindaddig, amíg száraz helynek bizonyul, a nedvesség ugyanis idővel negatívan befolyásolhatja az ízét.

 A csokoládé ideális hőmérséklete 12-18 Celsius-fok között van, az ennél magasabb hőmérséklet viszont már olvadást okozhat.

"Ha kinyitja a csokoládét, csomagolja utána légmentesen záródó csomagolásba vagy tegye el egy zárható ételtartóba. Ez segít megvédeni a csokoládét a nedvességtől és a külső szagoktól, amelyek negatívan befolyásolhatják az ízét" - magyarázta.

Arra is ügyeljen, hogy a csokoládét ne tegye ki közvetlen fénynek, mert nemcsak "cukorvirágzást" okoz, hanem olvadni is elkezd idővel. 

A csokoládén kicsapódó cukor miatt az édesség továbbra is biztonságosan fogyasztható, de nem fog olyan vonzónak tűnni, és kissé más íze is lehet, mit amit megszoktunk.

"A csokoládé tárolásának módja végső soron az ízlésen is múlik. Vannak, akik a hideg csokoládét jobban szeretik, mint a szobahőmérsékletűt. Csak ellenőrizze, hogy megfelelően csomagolta-e vissza, ha már kinyitotta" - tanácsolta a szakértő. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!