Megnyílt Magyarország legnagyobb borbárja: maga a Balaton!

Balaton, Bor, Bár, balatonborbár
Fotó: VisitBalaton365
Vágólapra másolva!
Újabb állomáshoz érkezett a VisitBalaton365 őszi keresletösztönző kampánya, az „1000 indok az őszi Balaton mellett”. 2024. október 2-án elindul a Balaton Bor Bár, melynek célja, hogy a borászatok kedvelői ősszel is felfedezzék a régió egyedülálló borkultúráját, gasztronómiáját. Az akcióhoz eddig közel 40 TOP helyi borász csatlakozott, akik négy hosszú hétvégén mutatják be szortimentjüket és várják kedvezményekkel a látogatókat. A szolgáltatói lista folyamatosan bővül, a kínálatot a balatonborbar.hu oldalon lehet megtalálni.
Vágólapra másolva!

A kampány arra fókuszál a hivatalos sajtóközlemény szerint, hogy a Balaton ne csak nyári helyszínként, hanem egész éves gasztronómiai élményhelyként éljen a köztudatban. A projekt gondolata egy idei márkakutatás alapján fogalmazódott meg. 

A tóhoz kapcsolódó első 25 kifejezésben ugyanis nincs benne a bor a magyarok számára, pedig a régióban hat kiváló borvidék található, díjnyertes borokkal.

A Balaton Bor Bár azoknak a bortermelőknek szeretne segíteni, akik vállalják, hogy 

  • csütörtöktől vasárnapig nyitva tartanak, 
  • a hozzájuk betérőket egy-egy pohár üdvözlő itallal kínálják, 
  • vagy 15 százalékos kedvezményt adnak a 10 ezer forintot meghaladó számlájuk összegéből, 
  • vagy pedig a fogyasztást követően egy palack ajándék borral kedveskednek nekik. 

A négyévszakos Balaton gondolat erejét bizonyítja, hogy a csatlakozott borászatok, pincészetek a szüreti munkák idején is örömmel várják a vendégeket.

Balaton, Bor, Bár, balatonborbár
Fotó: VisitBalaton365

A Balaton nem csak egy fürdőhely. Sőt! Hazánk egyik legnagyobb szőlő termő területe – mondta Princzinger Péter, a VisitBalaton365 ügyvezetője. „Az ősz italai, a must, a murci, szép borok és persze pezsgők gazdag választékával várunk mindenkit a Balaton Bor Bárban, legyen akár ínyenc, vagy a borral még csak ismerkedő érdeklődő. Fedezze fel a balatoni borokat, akár önálló programként, akár egy kirándulás, egy túra vagy egy kulturális program után.”

Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos is szereti felfedezni hazánk borturisztikai kincseit, és ha csak teheti járja is az országot. Kiemelte: „a Magyar Bormarketing Ügynökség jelenleg futó kampányának is éppen az a célja, hogy hazánk borvidékeinek turisztikai kincseire hívja fel a figyelmet. A Balaton környéke nem csupán személyes élményeim, de a bor szempontjából is kiemelt helyet foglal el a szívemben, elég csak arra gondolni, hogy ez a régió eddig már öt Borászok Borászát adott a világnak!”

Tornai Tamás, a Balaton Borrégiós Tanács elnöke úgy fogalmazott: „most a tó tágabb környezete telik meg élettel, vár felfedezésre a sok szőlőültetvény a hegyoldalakon. Az élet ott van a pincékben, a fortyogó borban, a dugó helyére tűzött kotyogók csiripelő hangjában. Mekkora a távolság Petőfi lendülettel teli és Márai melankolikus borhoz, szőlőhöz élethez kötődő gondolatai között, azok nagyszerűsége mégis mindenkit megragad, magával visz egészen a borospincéig, legyen az Füreden, Badacsonyban, Somlón,vagy Bogláron.”

Balaton Bor Bár, balatonborbár,
Fotó: VisitBalaton365

A régióban már 10 éve létezik a BalatonBor egységes bormárka, amit a Balatoni Kör hívott életre. Pach Gábor elnök fontosnak tartja a négyévszakos ideát, és az ebbe illeszkedő Balaton Bor Bárt. „Rengeteg látnivaló és gasztrohely tart egész évben nyitva. Kiegészülve a mindig jelen lévő kiváló borászatokkal, tartalmas időtöltés nyújtunk az egész régióban. A felgyorsult világunkban, a "csendes" Balaton ebben az időszakban nagyszerű lehetőséget kínál kikapcsolódásra, aktív turizmusra, vitorlázásra, baráti beszélgetésre és koccintásra egy jó BalatonBor, esetleg pár korty pálinka társaságában.” 

Dobosi Győző, a BalatonBor projektvezetője szerinta BalatonBort termelő borászatok számára a borturizmus hatalmas lehetőségeket tartogat, hiszen az élményekkel egybekötött borfogyasztás nemcsak gazdagabb élményt nyújt, hanem a közvetlen értékesítést is nagymértékben növeli. Izgatottan várjuk, hogy az őszi kampány során még több borkedvelő látogatónknak mutathassuk meg a szezon szépségeit és boraink különlegességét.”

Balaton, Bor, Bár, balatonborbár
Fotó: VisitBalaton365

A Rizling Generáció tagjaival mi is hiszünk abban, hogy a szezon nem ér véget kicsit elvonulnak a szüreti munkálatok miatt, de ebben az időszakban is számos esemény van a környéken – fogalmazott Barabás Barna elnök. „Ilyen például a Füredi Murci fesztivál, vagy októberben a szüreti felvonulások. A Balaton ilyenkor is tele van élettel és tartalmas programokat kínál mindenkinek.”

Légli Ottó, a Borászok Borásza 2010 győztese pedig arról beszélt: “Számomra az igazi kérdés az, hogy a mindenki által csodás, és kiváló adottságúnak tartott Balatont mikor tudjuk feltenni a világ bortérképére is. Bízom benne, hogy a “Balaton Bor Bár” segít ebben a munkában.” - zárul a közlemény.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!