Lélekmelegítő paradicsomleves a hideg őszi estékre
2024. október 31. 20:40
Olvasási idő: 6 perc
Vágólapra másolva!
Egy hűvös őszi estén a meleg paradicsomleves igazi lélekmelengető élmény lehet. Az érett paradicsom zamata és a fűszerek harmóniája kellemesen felmelegíti a testet és a lelket is. Ráadásul könnyen elkészíthető, így gyors megoldást nyújt egy hosszú nap után, miközben az őszi esték hangulatát is megidézi.
Jamie Oliver elismerően dícséri Meliz Berg, egy feltörekvő ciprusi-török séf szakácskönyvét, a Meliz konyháját. Ételeiben a családi hagyományokat és a multikulturális londoni életet ötvözi, megalkotva egy olyan ízvilágot, amely a mediterrán és közel-keleti konyhák fűszeres és friss ízeit egyesíti.
Paradicsomleves ciprusi-török ízvilággal
Hozzávalók:
200 g fehér rizs
25 g finomra vágott petrezselyem
50 ml olívaolaj
fél citrom leve
1 tk fekete bors
¾ tk Só
½ teáskanál paprika
½ teáskanál porcukor
6 nagy paradicsom
1 zöldségleves kocka
1 nagy hagyma
Elkészítés:
A rizst átmossuk, hagyjuk lecsepegni.
Forraljuk fel vizet és dobjuk bele az egész paradicsomot. Hagyjuk benne állni 1-2 percig majd vegyük ki, és húzzuk le a héját. A húsát vágjuk fel apróra. (ez a lépés paradicsomkonzervvel is helyettesíthető).
Öntsük egy serpenyőbe az olívaolajat és adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, dinszteljük meg.
Adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet, paprikát, sót, borsot és a paradicsomot.
Keverjük bele a rizst és a cukrot és öntsük fel kb 1,5 liter vízzel.
Öntsünk hozzá zöldségleves alaplevet (ha nincs, akkor zöldségleves kockát).
Nyomjuk bele fél citrom levét.
Amikor megfőtt a rizs, a kész kiszedett ételünket díszíthetjük paprikával, borssal, petrezselyemmel, citrommal és pár csepp olívaoljjal.
Frissen sült kenyérrel tálaljuk.
A fent említett recept elkészítését itt is megtekintheti:
Korábban már írtunk gyorsan elkészíthető recepteket, ilyen a a tökéletes padlizsános tészta, ami hús nélkül is laktató étel ráadásul pillanatok alatt kész, és gazdag ízvilágával megszépíti a borongós napokat.
Ha nincs időnk hosszú órákat a tűzhelynél tölteni, de mégis ennénk egy kis levest, a tojásleves remek választás lehet. Gyorsan elkészül, ízletes, és közben a régi idők ízeit idézi fel.
Pillanatok alatt finom és omlós süteményt készíthetünk, ha követjük, ennek az almás kevert süteménynek a receptjét.
A zöldséges ételek kedvelőinek érdemes kipróbálni a cukkinihajó receptjét, ami remekül kombinálható különböző fűszerekkel és töltelékekkel, így változatos ételeket készíthetünk. Látványos fogás, amivel könnyű lenyűgözni a vendégeket.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!