Lélekmelegítő paradicsomleves a hideg őszi estékre

Vágólapra másolva!
Egy hűvös őszi estén a meleg paradicsomleves igazi lélekmelengető élmény lehet. Az érett paradicsom zamata és a fűszerek harmóniája kellemesen felmelegíti a testet és a lelket is. Ráadásul könnyen elkészíthető, így gyors megoldást nyújt egy hosszú nap után, miközben az őszi esték hangulatát is megidézi.
Vágólapra másolva!

Jamie Oliver elismerően dícséri Meliz Berg, egy feltörekvő ciprusi-török séf szakácskönyvét, a Meliz konyháját.  Ételeiben a családi hagyományokat és a multikulturális londoni életet ötvözi, megalkotva egy olyan ízvilágot, amely a mediterrán és közel-keleti konyhák fűszeres és friss ízeit egyesíti. 
 

Paradicsomleves ciprusi-török ízvilággal
 

Fotó: Connect Images via AFP / Connect Images / Gpointstudio/Woman cooking tomato soup in kitchen (Photo by Gpointstudio / Connect Images / Connect Images via AFP)


Hozzávalók: 

  • 200 g fehér rizs
  • 25 g finomra vágott petrezselyem
  • 50 ml olívaolaj
  • fél citrom leve
  • 1 tk fekete bors
  • ¾ tk Só
  • ½ teáskanál paprika
  • ½ teáskanál porcukor
  • 6 nagy paradicsom
  • 1 zöldségleves kocka
  • 1 nagy hagyma 

 

Elkészítés: 

  1. A rizst átmossuk, hagyjuk lecsepegni.
  2. Forraljuk fel vizet és dobjuk bele az egész paradicsomot. Hagyjuk benne állni 1-2 percig majd vegyük ki, és húzzuk le a héját. A húsát vágjuk fel apróra. 
    (ez a lépés paradicsomkonzervvel is helyettesíthető).
  3. Öntsük egy serpenyőbe az olívaolajat és adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, dinszteljük meg.
  4. Adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet, paprikát, sót, borsot és a paradicsomot. 
  5. Keverjük bele a rizst és a cukrot és öntsük fel kb 1,5 liter vízzel. 
  6. Öntsünk hozzá zöldségleves alaplevet (ha nincs, akkor zöldségleves kockát).
  7. Nyomjuk bele fél citrom levét.
  8. Amikor megfőtt a rizs, a kész kiszedett ételünket díszíthetjük paprikával, borssal, petrezselyemmel, citrommal és pár csepp olívaoljjal. 
  9. Frissen sült kenyérrel tálaljuk.
     

A fent említett recept elkészítését itt is megtekintheti: 

@melizcooks One of my favourite recipes from my cookbook, Meliz’s Kitchen, my Dad’s Tomato & Rice Soup - a simple store cupboard meal, perfect for lunch or dinner. #soup #turkishcypriotfood #turkishfood #simplerecipe #easyrecipe #storecupboard #oliveoil #evoo #rice #çorba #tomato #tomatosoup #ricesoup #ricerecipe #delicious #family #familyrecipe #cookbook ♬ original sound - Meliz Cooks

Korábban már írtunk gyorsan elkészíthető recepteket, ilyen a a tökéletes padlizsános tészta, ami hús nélkül is laktató étel ráadásul pillanatok alatt kész, és gazdag ízvilágával megszépíti a borongós napokat.

Ha nincs időnk hosszú órákat a tűzhelynél tölteni, de mégis ennénk egy kis levest, a tojásleves remek választás lehet. Gyorsan elkészül, ízletes, és közben a régi idők ízeit idézi fel.

Pillanatok alatt finom és omlós süteményt készíthetünk, ha követjük, ennek az almás kevert süteménynek a receptjét. 

A zöldséges ételek kedvelőinek érdemes kipróbálni a cukkinihajó receptjét, ami remekül kombinálható különböző fűszerekkel és töltelékekkel, így változatos ételeket készíthetünk. Látványos fogás, amivel könnyű lenyűgözni a vendégeket. 
 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!