A népszerű brit séf, Jamie Oliver híres arról, hogy egyszerű, mindenki számára elérhető hozzávalókból készít ínycsikladó, különleges ételeket, amit nagy valószínűséggel a család minden tagja egyaránt szeret.
Ez alkalommal a klasszikus, angol fogást, a pásztorpitét variálta a saját szája ízére:
darált hús helyett vargánya és egyéb őszi zöldségek alkotják a tölteléket, mindez megspéekve néhány különleges hozzávalóval, amilyen például a sörlekvár és a zöld lencse.
Ez a fogás a vegetáriánusok tetszését is elnyeri, ám ugyanolyan laktató és ízletes, mint a húsos verzió. Igazi comfort food, ami jól esik a hűvös, borongós őszi napokon.
A szárított vargánya gomba enyhén földes aromája gazdag, telt ízt, a kömény és a rozmaring párosa pedig fenséges illatot kölcsönöz neki. A burgonyapüré pedig habkönnyű, puha köntösként burkolja be az alatta lévő kiadós zöldség-és lencseragut.
Hozzávalók:
Elkészítés:
1. Egy turmixgépben öntsük fel a vargányát 600 ml forrásban lévő vízzel.
2. Vágja le, mossa meg és szeletelje fel a póréhagymát 2 cm vastagra, majd dörzsölje le és vágja fel a sárgarépát, a szeletet és a zellert nagyjából azonos méretűre.
3. Csorgassunk 2 evőkanál olívaolajat egy nagy serpenyőbe közepes lángon, csíkozzuk bele a rozmaringot, és pirítsuk 1 percig ropogósra, majd vegyük ki és tegyük félre.
4. Az ízesített olajhoz adjuk a köménymagot és az előkészített zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, és rendszeres kevergetés mellett 30 percig főzzük.
5. Közben meghámozzuk és feldaraboljuk a burgonyát. Főzzük őket sós vízben 15 percig, vagy amíg megpuhulnak, majd leszűrjük és pépesítjük vajjal, tejjel és fűszerekkel.
6. Melegítsük elő a sütőt 190ºC-ra.
7. A hagymát felnegyedeljük, és a vargányával, a Marmite-tal és a paradicsompürével simára turmixoljuk.