Isteni zöldséges pásztorpite, ami a legkomorabb őszi napokat is megszépíti

Vágólapra másolva!
Az egyik legkedveltebb brit fogás a daráthúsos ragu és krumplipüré házaságából készült pásztorpite, ami a hűvös őszi-téli időszakban gyakran kerül az asztalra. Jamie Oliver azonban ez alkalommal némi csavar vitt bele: hús helyett vargányás-lencsés töltelékkel készítette el ezt a remek ételt. Az eredmény így is kiadós és finom, azonban egészségesebb, könnyedebb és különlegesbb is, mint a hagyományos változat.
Vágólapra másolva!

A népszerű brit séf, Jamie Oliver híres arról, hogy egyszerű, mindenki számára elérhető hozzávalókból készít ínycsikladó, különleges ételeket, amit nagy valószínűséggel a család minden tagja egyaránt szeret. 

Ez alkalommal a klasszikus, angol fogást, a pásztorpitét variálta a saját szája ízére: 

darált hús helyett vargánya és egyéb őszi zöldségek alkotják a tölteléket, mindez megspéekve néhány különleges hozzávalóval, amilyen például a sörlekvár és a zöld lencse. 

Ez a fogás a vegetáriánusok tetszését is elnyeri, ám ugyanolyan laktató és ízletes, mint a húsos verzió. Igazi comfort food, ami jól esik a hűvös, borongós őszi napokon.

A szárított vargánya gomba enyhén földes aromája gazdag, telt ízt, a kömény és a rozmaring párosa pedig fenséges illatot kölcsönöz neki. A burgonyapüré pedig habkönnyű, puha köntösként burkolja be az alatta lévő kiadós zöldség-és lencseragut.

Hozzávalók:

  • 10g szárított vargánya
  • 2 póréhagyma
  • 3 sárgarépa
  • 500g karórépa
  • 500g zeller
  • olívaolaj
  • 3 szár friss rozmaring
  • 1tk köménymag
  • 2kg burgonya
  • 40g vaj
  • kevés félzsíros tej
  • 1 vöröshagyma
  • 1tk Marmite sörlekvár
  • 3ek paradicsompüré
  • 1 x 400g lencse (konzerv)
Jamie Oliver kiadós és finom túrós pitéje, JamieOliver
Fotó: YouTube/Channel 4 Food

Elkészítés:

1. Egy turmixgépben öntsük fel a vargányát 600 ml forrásban lévő vízzel.

2. Vágja le, mossa meg és szeletelje fel a póréhagymát 2 cm vastagra, majd dörzsölje le és vágja fel a sárgarépát, a szeletet és a zellert nagyjából azonos méretűre.

3. Csorgassunk 2 evőkanál olívaolajat egy nagy serpenyőbe közepes lángon, csíkozzuk bele a rozmaringot, és pirítsuk 1 percig ropogósra, majd vegyük ki és tegyük félre.

4.  Az ízesített olajhoz adjuk a köménymagot és az előkészített zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, és rendszeres kevergetés mellett 30 percig főzzük.

5. Közben meghámozzuk és feldaraboljuk a burgonyát. Főzzük őket sós vízben 15 percig, vagy amíg megpuhulnak, majd leszűrjük és pépesítjük vajjal, tejjel és fűszerekkel.

6. Melegítsük elő a sütőt 190ºC-ra.

7. A hagymát felnegyedeljük, és a vargányával, a Marmite-tal és a paradicsompürével simára turmixoljuk.

Forrás: Mirror

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!