Egy Reddit-felhasználó - sok más mással együtt -
évek óta töprengett azon, mire szolgál a reszelő legkisebb lyukakkal ellátott oldala. Megpróbált rajta sajtot reszelni, azonban csak a keze fájdult meg tőle, ezért visszatért a szokásos oldalához.
A felhasználók többsége nem tudta, hogy mire kell használni a reszelő negyedik oldalát. Egyikük azt írta a férfi posztjához, hogy ugyanígy járt ő is. Hozzátette, hogy esetleg arra lehet jó, hogy a már eleve reszelt sajtot még apróbbra lehet vele reszelni.
Szerencsére azonban a rutinosabb és ínyencebb ízlésű szakácsok felfedték a valódi megfejtést:
a keményebb sajtokat, például a parmezánt, emellett a citrusfélék - citrom, narancs, lime - héját, és a gyömbért kiválóan lehet vele reszelni.
Egy másik felhasználó pedig azt írta, hogy a krumplipalacsinta alapkelléke, a főtt burgonya is kiválóan aprítható vele.
"A kisebb aprító lyukakat azért tervezték, hogy finomra reszeljük a sajtot, csokoládét, zöldségeket és még sok mást"
- írták többen.
Hogy ezentúl mindenki számára világos legyen, tisztázzuk, mire is való a reszelő négy oldala:
A legapróbb lyukak képesek legfinomabb, legapróbb sajtforgácsot reszelni, ami ideális olasz ételekhez, például öntetekhez és szószokhoz, ezek ugyanis könnyedén megolvadnak.
Ezen kívül - ahogyan a gasztronómiai ismeretekben jártas Reddit-felhasználók is írták - kiválóan alkalmasak még citromhéj, vagy zsenge szerecsendió reszelésére.
A széles nyílásokkal ellátott oldala zöldségek szeletelésére, aprítására, gyalulására szolgál, csakúgy, mint a nagy lyukakkal ellátott rész. A félkemény sajtok, sárgarépa és alma reszelésére pedig a leggyakrabban használt, normál méretű lyukakkal rendelkező rész a legalkalmasabb.
Ahogyan egy korábbi cikkünkben megírtuk, sokan azt sem tudják, hogyan érdemes használni a sajtreszelőt ahhoz, hogy minél kevesebb sajt hulljon az edény mellé, vagy a földre reszelés közben. A megfejtés: oldalára kell fordítani az eszközt, miközben sajtot reszelünk rajta. Így kevesebbet kell mosogatnunk és takarítanunk főzés után, hiszen nem kell hozzá plusz edény, és a lehulló sajtdarabok sem okoznak szennyeződést a padlón vagy a konyhaasztalon.